Sara Maria Forsberg, kassalta Kaliforniaan - "Tämä on utopistinen juttu!"

Sara Maria Forsberg on tänä vuonna kohonnut tuntemattomuudesta tähteyteen. Anakonda.fi tapasi Kaliforniassa laulajan- ja näyttelijänuraa luovan Forsbergin, joka ei enää halua tulla kutsutuksi "Kielinaiseksi". Urakehitystään hän pitää "utopistisena".

Anakonda.fi valitsee vuoden uraohjukseksi losangelesilaisen Sara Maria Forsbergin.

Valinta on helppo. Vielä vuosi sitten sitten hän työskenteli vanhassa kotikaupungissaan Pietarsaaressa kaupan kassalla, nyt hänellä on levytyssopimus Capitol Recordsin kanssa ja valmisteilla esikoisalbumi muun muassa Rihannan kanssa työskennelleen tuottaja Rodney Jerkinsin kanssa. Mutta koska elämä ei ole pelkkää laulamista, hän on tänä syksynä kuvannut myös ensimmisen elokuvaroolinsa Renny Harlinin ohjaamaan Skiptrace -leffaan, jonka pääosaa esittää Jackie Chan. Lisäksi Santa Monicassa asuvalla 20-vuotiaalla Forsbergillä on työ YouTube -mainontaa tekevässä mainostoimistossa.

Forbergin, 20, elämän muutti yksi video. Hän latasi Smokahontas -nimellä eri kieliä imitoivan What Languages Sound Like To Foreigners - huumoripätkän YouTubeen. Video nousi viime talven hitiksi Suomessa ja muualla, sen katsoivat miljoonat ihmiset ja äkkiä Forsbergillä oli managereita kaksin kappalein selvittämässä kansainvälistä haastattelutulvaa ja työtarjousten vyöryä.

Ja niin sai jäädä Pietarsaari, kun tarjolla oli kiinnostavia viihdetöitä Kaliforniassa saakka.

Anakonda.fin haastatteluun Forsberg saapuu edustavana ja touhukkaana - siitä huolimatta, on kipeänä. Hän vaikuttaa samalla tavalla arvaamattomalta kuin videoissaan - yhtään ei voi aavistaa, millaisen vastauksen kysymykseensä saa.

Forberg on ajettu valonnopeudella syvälle viihdeteollisuuden lainalaisuuksiin, mutta hän ei ole - Luojan kiitos - muuttunut varovaiseksi ja tylsäksi. Jyrkkiä mielipiteitä irtoaa moneen asiaan, niin Burger Kingin hampurilaisten tasoon (ks. oheinen video) kuin oman nimensä käyttöön suomalaisessa mediassa. Hänellä kun on jo monta nimeä, niin Sara, Sara-Maria, Smokahontas, Smoukahontas kuin jonkun lehden toimituksessa keksitty, läpimurtovideota kuvaava Kielinainenkin. Mutta tämä nimi ei miellyttä Sara Forsbergiä yhtään!

"Se on ärsyttävä. Kaikkien mielestä se on ärsyttävä. Ja mun mielestä se on epäoleellinen tässä vaiheessa, kun olen tehnyt jo paljon muuta kuin vain sen kielivideon", hän sanoo.

Nimistä hän mieltyy itse ehkä Sara Mariaan, joten käytetään sitä tämän jutun loppuun saakka. Elokuvien lopputeksteissä tultaneen näkemään muoto Sara Maria Forsberg, sillä Sara Forsberg paljastuu nopealla googlauksella yleiseksi nimeksi. Esimerkiksi Ruotsista löytyy lastenkirjakuvittaja Sara Forsberg.

Huhtikuussa kalifornialaistunut Sara Maria on jo tottunut vaativaan amerikkalaiseen työkulttuuriin, vähällä vapaa-ajallaan hän sanoo lähinnä lojuvansa asunnossaan. Vaikuttaa siltä, että hän on saavuttanut jo nyt unelmansa korkoineen, tälle vuodelle kun Sara Maria suunnitteli pitkää Amerikan-matkaa tutustuakseen maan kulttuuriin.

"Ehottomasti näin on käynyt. Mutta haluaisin kyllä päästä road tripille, kiertämään mannerta eri puolille, tutustumaan maahan vielä laajemmin. Vaikka vielä osaan nauttia ihan pienistä arkipäiväisistä asioista. Ihmiset pyörittelevät silmiään, kun olen fiiliksissä jostain palmuista", hän naurahtaa.

"Minulta irtoaa hyvin myös amerikkalainen small talk. Olen sopeutuvaa tyyppiä ja olen ollut siellä nyt sen verran, että pystyn suorittamaan sitä ihan hyvin. En ihan samalla tasolla kuin paikalliset, jotka tekevät sitä tottumuksesta, mutta en myöskään vierasta sitä."

Jos sinulle olisi sanottu vuosi sitten, että ensi vuonna muutat Santa Monicaan, jossa ajat BMW Z4:lla ja teet nimekkäässä seurassa elokuvaa ja levyä, miten olisit suhtautunut?

"En olisi kyllä uskonut. Latasin sen videon, joka sitten sai niin paljon huomiota, hetken mielijohteesta. Se olisi ollut täysin utopistinen ajatus. En olisi kyllä uskonut."

Kaikki on tietysti ihan mahtavaa, mutta onko kertaakaan tullut sellainen fiilis, että tahdon takaisin Pietarsaareen, en selviä tästä?

"Ehkä silloin ihan aluksi, kun tajusin miten paljon minulta vaaditaan. Tuli sellainen olo, että olisi helppo vaan palata kassalle. Mutta sitten olin, että ei helvetissä, totta kai tartun tilanteeseen, kun se on mahdollista. Siitä lähtien olen vain paahtanut eteenpäin hyvällä työmoraalilla ja tehnyt töitä. Olen keskittynyt hetkeen ja antanut kaikkeni."

Oletko törmännyt alan lieveilmiöihin, hyväksikäyttäjiin tai ylettömään päihteiden käyttöön?

"Totta kai. Siellä on paljon ihmisiä, jotka yrittävät luoda suhteita, että pääsisivät itse kuvioihin, mutta pitää vain osata suodattaa. Päihteidenkäyttöä en ole juurikaan nähnyt. Vapaa-aikaa ei juuri ole, ja ihmiset joiden kanssa teen töitä eivät ole mitään överibilettäjiä."

Mitä voit kertoa leffaroolistasi?

"Se on pieni sivurooli Hollywood -tuotannossa. Se on jännää, sillä se on ensimmäinen näyttelijäntyö elokuvassa. Prioriteetti tulee kuitenkin olemaan musiikki."

Millaisena Beyoncena, näyttelijä-laulaja-supertähtenä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?

"Näen itseni toivottavasti vahvana performanssitaiteilijana, että pystyisin pistämään kaikkeni esiintymiseen teknisesti kovana vokalistina. Nythän olen ihan uusi tekijä tässä bisneksessä. Kehityn tosi paljon. Otan vastaan kaiken opin, minkä pystyn."

Ensimmäinen video esitteli sinut humoristina, välittyykö huumori myös musiikistasi?

"Ei liian vahvasti. Totta kai pieni pilke silmäkulmassa mennään. Komedia, joka on tehty YouTubeen on eri juttu - ja haluan pitää ne erillään. Mutta totta kai oma persoonani välittyy, koska olen vähän tällainen dorka. Asia, jonka näkymistä ei voi välttää."

FAKTA: Sara Maria Forsbergin ensimmäinen single julkaistaan vuodenvaihteen jälkeen.

Teksti: Pasi Kostiainen, Kuva: Patrick Lindholm/Universal Music Finland

Lue myös:

Kokin koulutuksen saanut Sara Maria Forsberg:"Burger King on p---aa!" (videohaastattelu)