Samu Haber ennen Sunrise Avenuen jäähallikeikkaa - "Viimeksi p--koin housuun!"

Sunrise Avenue aloittaa Euroopan kesäkiertueensa lauantaina Helsingistä. Anakonda.fi kysyi laulaja Samu Haberilta tunnelmia konserttipäivän aamuna - ja sai kuulla, että kaksi vuotta sitten hän jänisti juuri ennen vastaavan keikan lipunmyynnin aloittamista.

Helsingin jäähalli - olet sanonut, että juuri sinne olet haaveillut pääseväsi keikalle jo pitkään. Mikä oli ensimmäinen konsertti, jonka siellä koit?"En edes muista. Ensimmäisen kerran olin siellä -83, kun HIFK voitti mestaruuden. Siitä lähtien halli on ollut mulle pyhättö. Kun olin nuori, Helsingin jäähalli oli ainoa areena Stadissa ja siellä käytiin katsomassa kaikki isot keikat. Olen nähnyt siellä Panteran, Bon Jovin, AC/DC:n, Metallican ja monet muut superbändit."

 Sunrise Avenue lähtee alkuvuoden tauon jälkeen Best of -kiertueelle. Mikä on tunnelma yhtyeessä?

"Erittäin hyvä. Me pidettiin taukoa musiikista ja toisistamme puoli vuotta, ja se teki tosi hyvää. On todella tärkeää, että me kaikki tehdään jotain muutakin myös ammatillisesti ja että elämä ei ole pelkää Sunrise Avenueta. Muista projekteista saa uusia ideoita ja uusia väreitä vanhaan ja tuttuun pakettiin. En ole koskaan ollut näin levollisen innoissani uudesta alusta."

Olet bändin kiertueen ohella kiinni Barcelonassa kuvattavassa bändiohjelmassa - millainen kokemus se on ollut?"Die Band on ollut helvetin hieno kokemus. Ohjelma on The Voice -konseptiin verrattuna rennompi ja enemmän reality -tyyppinen ohjelma, jossa ei ollakaan TV-studiossa, vaan hengataan Barcelonan klubeilla yhdessä kilpailijoiden kanssa ja meidän välillä on nyt jo vahvempi yhteys kuin Voicessa. Mä tykkään kovasti TV-ohjelmien tekemisestä ja se on mulle todella hyvää lomaa bänditouhuista, kun ei tule puurrettua vain yhtä juttua. On hienoa kun pystyy vähän edes antamaan eteenpäin uusille soittajille sitä pientä kokemusta, mitä matkan varrella on itselle karttunut. Mä veikkaan että The Band - formaatista tulee toimiva ja kestävä juttu. Aika näyttää."

Takaisin jäähalliin. Olette esiintynyt paljon isommissakin paikoissa, onko kotihallissa vetämisessä kuitenkin jotain aivan erityisen jännittävää? Mitä ja miksi?"Kyllä tämänpäiväinen keikka on kaikin puolin Top3 -keikka Sunrise Avenuen alkuajoista asti. Vihdoinkin me tuodaan koko koneisto myös Suomeen. Me buukattiin Helsingin jäähali jo kaksi vuotta sitten kiertueelle stadin keikkapaikaksi, mutta mä rehellisesti sanottuna paskoin housuun viikko ennen kuin liput menivät myyntiin. Pelkäsin ettei Suomessa saataisi areenaa myytyä loppuun, ja siirsimme keikan pienempään paikkaan - Circukseen. Näin sen kauhukuvan että areena olisi vain puolillaan, ja saisin kuunnella kaupungilla kuittailua tutuilta:"Mitäs puolen areenan bändi." Muualla Euroopassa ei ole maailmanloppu, jos halli on joskus vain puolillaan. Stadissa se olisi ollut imagotappio.""Nyt on halli totaalisen loppuunmyyty, katsomossa ovat kaikkien perheet, kaverit ja tutut naapureista tuttuihin NHL-pelaajiin. Ja keikka on kiertueen ensimmäinen ja se tarkoittaa aina extra-säätöä, kun biisit, sovitukset, tuotanto ja muu on uutta. Silti on pakko myöntää, että heräsin lauantaina tunti ennen kellonsoittoa. Ja kun tajusin, mikä päivä on kyseessä, hihkaisin ja pomppasin ylös sängystä, mikä ei ole mulle tyypillinen herääminen. Tää halli tässä stadissa on ollut meidän suurin unelma. Ja tänään kello 21.00 illalla valot salissa sammuvat ja unelma toteutuu.

Fakta: Sunrise Avenue Helsingin jäähallissa lauantaina 16. toukokuuta. Konsertti on loppuunmyyty.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen, (kuvassa Sunrise Avenue Wienissä keväällä 2013)