Loreen, miksi Ruotsi menestyy Euroviisuissa?

Ruotsi on Euroviisujen kestomenestyjä. Anakonda.fi kysyi syytä tähän vuoden 2012 viisujen ruotsalaisvoittaja Loreenilta - ja sai uskottavan, järkevän vastauksen.

Loreen voitti Euroviisut vuonna 2012 kappaleella Euphoria. Se on hänen suurin ja tunnetuin kappaleensa, joka ei Loreenin mielestä kuulu vain hänelle vaan kaikille kappaletta joskus äänestäneille tai sen joskus kuulleille. Euphoria on yhä niin suosittu biisi, että äskettäin Liettuessa Loreen oli esittänyt sen tuhansille ihmisille peräti kolmesti illassa.

"Olin jo hotellihuoneessa, kun konserttijärjestäjä haki minut laulamaan sen vielä kerran", ruotsalaislaulaja kertoo Anakonda.fi:lle.

Nyt Loreen katsoo kuitenkin eteenpäin. Uusi, maaliskuussa julkaistu sinkku Paper Light on laulajan mielestä osoitus siitä, ettei hän ole jäämässä yhden hitin ihmeeksi - tai yhden tempun taitajaksi. Uutta on nyt hänen mielestään niin soundeissa kuin äänenkäytössäkin.

"Lauluääntä voi käyttää monella tavalla ihan niin kuin Jimi Hendrix käytti kitaraa. Uudella sinkulla laulan hiljaisemmin. Hendrix soitti hiljaa ja kovaa, välillä näppäillen, välillä kitaraa niskan takana pitäen."

Suomeen Loreen tuli lauantaiksi esiintymään Helsingin Circuksen viisutapahtumassa. Viisuvoittajana hän on oikea henkilö vastaamaan siihen, miksi juuri ruotsalaiset ovat voittaneet Euroviisut paitsi nykymuotoisissa sävelkilpailuissa, myös vuosikymmeniä sitten, muun muassa Abban ja Herreysin voimin?

"Tämä on kiinnostava kysymys, jota olen pohtinut useiden ihmisten kanssa. Luulen, että vastaus on siinä, että ihmiset haluavat osallistua kappaleisiin. Laulaa mukana. Eläytyä. Ja me Pohjolassa osaamme tehdä biisejä, joihin on helppo osallistua. Melodiat ovat konstailemattomia, eivät sellaisia kuin Yhdysvalloissa", hän sanoo - ja laulaa beyoncemaisen juoksutuksen jollaiseen ei pitäisi ihan kenen tahansa innostua yleisön puolella.

Innostuitko itse silloin, kun olit lähinnä katsoja?

"Kyllä, mutta olen kotoisin melko vähävaraisesta perheestä. Ei meillä ollut mahdollisuuksia käydä konserteissa, kun olin lapsi. Muistan kiukutelleeni, kun en päässyt Michael Jacksonin keikalle. Opettelin sitten kyllä kaikki hänen biisinsä. Ja liikkensä videoilta."

Osaatko moonwalkia?

"Osaan, mutta en voi näyttää sitä nyt, koska minulla on korkokengät."

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen