Jonne Aaron:"Koen saaneeni ekstra-elämän!"

Jonne Aaron kertoo Anakonda.fi:n haastattelussa, miten henkilökohtaiset menetykset kuuluvat lauluissa - ja miten Negativen jäsenet eivät villeinä vuosina osanneet arvostakaan kaikkea kokemaansa.

Negative -yhtyeen solisti Jonne Aaron alkaa jo olla tunnetumpi jonneaaronina, suomeksi laulavana sooloartistina. Hän oli mukana Vain elämää -ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella syksyllä 2012, ja radiot ovat ottaneet soittolistoilleen hänen kappaleitaan niin, että monia voi kutsua hitiksi. Spotifyssä kuunneilluin Jonne Aaronin biisi on tällä hetkellä ylivoimaisesti talven hitti Yksin, jonka näyttävä video löytyy myös Anakonda.fi:n kautta. Videossa on tärkeässä sivuroolissa American Car Show  -tapahtumassa esillä oleva Jonne Aaronin Pontiac.

Mutta nyt ei hypätä Pontiacin kyytiin, vaan keskustellaan Jonne Aaronin kanssa siitä, kuinka hän ylipäätään vaihtoi bändin soolouraan ja englannin suomeksi.

"Aloin tehdä suomenkielisiä biisejä salaa Negativen ohella jo 2005", hän kertoo Anakonda.fi:lle.

Aluksi niin salaa, että hän käytti salanimeä. Biisinkirjoituksen taito oli kuitenkin hallussa, ensimmäisen suomenkielisen kappaleensa hän sai julkaistavaksi 2007 Katri Ylanderille Pari kaunista sanaa. Vuotta myöhemmin Popeda levytti Jonne Aaronin Elän itselleni -kappaleen. Sen tekijätiedot Jonne Aaron kuittasi jo ihan ylpeästi omalla nimellään.

"Siitä sain itseluottamusta. Oli mahtavaa, kun Pate Mustajärvi lauloi omaa sanoitusta. Aloin ajatella, että tästähän voi tullakin jotain."

Tulihan siitä, alkoi nimittäin yhteistyö sanoittajalegenda Vexi Salmen kanssa. Jonne Aaron tunsi, että lapsuudesta asti jollain tavalla vaivannut "luovuuden tulppa" irtosi, ja varhain kuunnellut baddingit ja irwinit inspiroivat.

"Biiseistä tuli melkein pastisseja, mutta ei kuitenkaan. Pääsin tuomaan nuorempana niihin biiseihin uutta energiaa. Vexi sanoikin, että imen sut nyt kuiviin:´Tässähän herää itsekin!´Tuota on biisinteko parhaimmillaan, saa toiselta voimaa ja ideoita. Minä myös opin paljon sanoittamisesta. Keskustelimme paljon, hän antoi minulle hyviä neuvoja. Vexi sanoi, että lauluteksti voi olla monimuotoinen, mutta sen on oltava kuitenkin helposti ymmärrettävissä, helppo. Hän itse teki tekstejä kuin ristikoita täyttäisi", Jonne Aaron muistelee.

Onnen vuodet -soololevyn (2013) kappaleista puolet oli Vexi Salmen ja Jonne Aaronin yhteistyötä. Se oli rocktähteydestä nautiskelleen Negativen jälkeen kotoilua ja kotikutoisuutta henkinyt maanläheinen levy, Jonne Aaronin mukaan "Reinot jalassa tehty". Jotain ihan muuta.

Syksyllä julkaistun albumisi nimi on Risteyksessä. Mitä se sinun tapauksessasi tarkoittaa?

"Siinä kuuluu pitkäaikaisen parisuhteen päättyminen. Olin yhdeksän vuotta saman ihmisen kanssa. Lisäksi siihen vaikutti minulle läheisen isoäitini kuolema."

Jonne Aaron muistelee pitkään isoäitiään, jonka luona söi "mustikka- ja mansikkamaidot" viettäessään hänen luonaan kaikki lapsuuden viikonloput ja lomat. 93-vuotiaana isoäiti hiipui pois, odotettuaan kolme viikkoa kiertueella olleen lapsenlapsensa hyvästejä.

"Tulin kiertueelta ja kävin katsomassa isoäitiä, ja samana päivänä hän sitten nukkui pois. Ne olivat kauniit jäähyväiset. Ennen rundia olin sanonut, että nähdään vielä. Hän odotti."

Parisuhteen päättyminen, isoäidin kuolema - ja Negativen rivien rakoilu yhden jäsenen erotessa - ajoivat Jonne Aaronin risteykseen.

"Tuntui, että taklataan joka puolelta. Levyn laulut kertovat siitä", hän sanoo.

"Risteyksessä tarkoittaa todellakin uutta alkua. En halua jäädä enää märehtimään suruun ja vaikeuksiin. Jäin jo niihin liian pitkäksi aikaa, mielessä pyöri synkkiä keloja, jotka hävettävät näin jälkeenpäin. Jokainen tietää, joka on uinut syvissä vesissä."

"Levy on toki myös erolevy. Lopussa siinä voittaa tunnelma, että pystyy päästämään irti, aloittamaan uuden elämän. Vaikka olen ex-vaimoni kanssa yhä todella hyvissä väleissä. Olemme ystäviä, vaikka niin ei käynytkään kuin pitkään ajattelin, että hän on juuri se, jonka kanssa pötköttelen sitten aikanaan tuolla mullan alla."

Jonne Aaronin soololevyn takia Negative on nyt tauolla. Se sopii laulajan mukaan yhtyeen muillekin jäsenille, joilla kaikilla on omat kiireensä. Yksi hoitaa pientä lastaan, toinen viimeistelee opintojaan. Paluun aika on aikaisintaan vuonna 2016, tosin sille on Jonne Aaronin mielestä löydettävissä kannustin:

"Palaamme sitten, kun Suomen kansa äänestää meidät Euroviisuihin. Haetaan poika kotiin stadionin-kokoisilla kertosäkeillä", hän naurahtaa.

Negativen noin vuosikymmenen takaisista villeistä vuosista Jonne, 31, sanoo nyt, etteivät he nuorukaisina oikein osanneet arvostaakaan kaikkea kokemaansa. Niin paljon tapahtui lyhyessä ajassa.

"Otimme asioita itsestäänselvyytenä. Esimerkiksi sellainekin asia kuin matkustaminen. Näimme paljon eri paikkoja, pääsimme matkustamaan maasta toiseen. Mutta siihenkin tottui nopeasti", hän muistelee.

"Koen saaneeni ekstra-elämän. Haaveet ovat moninkertaisesti ylittyneet siitä, mihin ajattelin, että voi ponnistaa Tampereen Lielahden betonilähiöstä."

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Jonne Aaronin Pontiac näytteillä - ja Yksin -videossa