Pariisin charmantit bistrot

Mieluisan pariisilaisen kulmakuppilan löytäminen on kuin oman puolison; se täytyy löytää itse. Vasta se tekee kokemuksesta täydellisen. Anakonda.fi tosin vinkkaa, mistä kannattaa lähteä etsimään.

Niin hyvän bistron kuin puolisonkin löytämiseen voi toki auttaa helposti alkuun. Anakonda.fi:n Aleksi Kinnunen neuvoo ensimmäisen etsimiseen Pariisista seuraavan kaavan:

1. Ota allesi maailman paras kaupunkipyörä Velib. Sen käyttäminen on helppoa ja halpaa (euro/päivä): asemia on kaikkialla, tiheämmin kuin missään muussa maailman kaupunkipyöräkaupungissa. Asemia varten löytyy mobiilisovellus, piheille myös offline -sellainen.

2. Pyöräile päämäärättömästi itäisessä ja pohjoisessa Pariisissa kehätien sisäpuolella.

3. Jos haluat päästä helpolla, aja johonkin seuraavista.

1. Aux Deux Amis (45 Rue Oberkampf)

Tämä on kadulle kuin mikä tahansa pariisilainen pikkubistro. Salaisuus löytyy hengestä, asiakaskunnasta ja tarjoilusta. Nuorekas aikuinen korttelibistro on todellinen suosikki ja liki aina täynnä. Tänne kannattaa tulla lasilliselle tai syömään paikan loistavia pieniä annoksia, mikä on hauska tapa perusillallisen korvaamiseen. Maista talon omaa suodattamatonta luomukuohuviiniä tai jotakin loistavasta olut- ja viinivalikoimasta. Juhlakatu Rue Oberkampfilla löytyy toinen toistaan hauskempia paikkoja, itään päin mennessä vastaan tulee rokkiklubeja. Tsekkaa viereisen meksikolaisen Ave Marian margaritat, Udo-baarin hauska saksalaishulina, torstaisin halpoja ostereita tarjoava L’Embuscade sekä kattoterassibaariLe Perchoir, josta avautuu huikeat näkymät idän ylle. Syömään tietenkin läheiseen Au Passageen, aikuishipsterin unelmaan.

2. Chez Prune (36 Rue Beaurepaire)

Jos kuppiloiden, ravintoloiden ja puotien reunustama Rue du Faubourg Saint-Denis –katu, kanaalin mutka ja asemien seutu ovat olleet eloisassa monikulttuurisuudessaan ja nuorekkuudessaan viime vuosina kiehtovinta Pariisia, tämä kanaalin turvasatamabistro Chez Prune pitää pintansa klassikkona. Vanhahtava charmantti tila on usein täynnä puheensorinaa, upea sijainti kanaalinäkymin kruunaa kokonaisuuden. Ei mitään ihmeellistä – paitsi kaikki kohdallaan. Muista myös kanaalin vastarannan afrikkalaisen ravintolan, baarin ja klubin muotoon taiteiltu levottoman hauska kokonaiselämys Le Comptoir General sekä vanhaan kanaalin varren paloasemaan tehdy rokkiklubi Point Ephemere kesäterasseineen.

3. La Chope du Chateau Rouge (40 Rue de Clignancourt) 

Montmartre on niin kuollut. Väärin. Olet vain väärällä kadulla ja todennäköisesti liian lähellä Sacré-Cœurin basilikaa, jonka kulmien jenkkituristivirrat ahdistavat. Sitä aitoa elämänmakua ja Amelie -henkistä charmia löytyy kuitenkin kukkulan eli la butten länsi-, itä- ja pohjoispuolelta. Château Rouge –metroaseman luona meno on pohjoisafrikkalaishenkinen, kaunis ja nuorekas. Rue de Cliqnancourt -kadulla löytyy useampikin halpa ja elämänmakuinen pariisilaisbistro, jonne voi vetäytyä lueskelemaan ja nauttimaan rähjäisen romanttisesta tunnelmasta kunhan on käynyt ensin kulmilla ranskalaismerkki APC:n outlet-myymälässä ja sen viereisissä vinyylipuodeissa (paras on toki Balades Sonores). Suosikkini korttelien vanhoista kuppiloista on La Chope du Chateau Rouge. Butten itäpuolella ei voi vastustaa ihastuttavaa viinibaari Milordia. Itään ja pohjoiseen kulkevien rautateiden välistä taas löytyy rähjäisen uudisraivaajahipsterismin maksimoituma, rähjäinen korttelibaari Bar Le Renommé.

4. Aux Folies (8 Rue de Belleville)

”Mitä iistimpää sen siistimpää” pätee myös Pariisissa. Tämä ihanan Bellevillen neonvaloinen klassikkobistro aina 1700-luvulta on kuin trippi kaupungin paheellisiin kadotetun sukupolven vuosiin, sulaa ajan patinoimaa ja Itä-Pariisin monikulttuurisuuden höystämää eleganssia. Tsekkaa liepeiltä myös indierockhenkinen Cafe Cherie, Foliesin rinteen ”pikku-Kiinan” hauskoista dumpling-paikoista esimerkiksi Guo Xin tai yhdeksi Pariisin parhaista uusista kahviloista kutsuttu Cream. Gambettassa kiitosta kerää mainio kulmakuppila Aux Ours, Pariisin jättikirpputorialueen Marché aux Pucesin liepeillä taas vanhaan rautatieasemaan juuri oikealla tavalla vintage-hengessä kunnostettu brunssipaikka/kahvilabaari La Recyclerie.

5. Le Motel (8 Passage Josset)

Pariisin paras indierockbaari löytyy Bastillen hiljaiselta sivukujalta. Täällä soi laaturock, ja pienessä takahuonebaarissa on etenkin viikonloppuisin hikistä ja kannat iloisesti katossa. Muita popparin Itä-Pariisi-valintoja ovat tiheimmän baarikadun Rue de la Roquetten Tape Bar, syvemmällä Bastillessa sijaitseva The Bottle Shop sekä läheisen Rue Amelotin aina takuuvarma ja suvereenin ihana Pop In – kunnes pikkutunneilla ilta jatkuu viereisissä rymypaikoissa Zero Zerossa sekä Panic Roomissa.

Entä mitä eroa on bistrolla ja brasseriella? Niiden sekoittaminen kuuluu asiaan, mutta perinteisesti brasseriessa tarjoillaan ruokaa koko päivän halki. Toki juomiin keskittyneessä bistrossakin voi saada hyvää murkinaa, mutta yleisemmin lounas- ja illallisaikoina.

  Teksti ja kuvat: Aleksi Kinnunen

P.s. Toimittajan mieltymyksestä elämänmakuisiin, aitoihin ja edullisiin kuppiloihin johtuen mukana ei ole fiinejä (lue kalliita) paikkoja. Jos sellaiseen haluaa, klassinen huippuvalinta on vasemman rannan kustannustoimittajien ja Sofia Coppolan valtaama Brasserie Lipp Boulevard Saint-Germainilla. Santé!