Firenze Top 5

Firenzessä järjestetään yli 20 000 kävijää houkutteleva maailmankuulu miestenmuotitapahtuma Pitti Uomo 9.-12. tammikuuta. Anakonda.fi vinkkaa olennaisen matkalle Italian helmeen.

Italia! Firenze!

Suomi on Pitti Uomon teemamaa, mutta klassikkokohde houkuttelee käymään muotiviikonlopun jälkeenkin.

Tässä Anakonda.fi:n vinkit kauniiseen kaupunkiin:

 1. Oltrarno

Kaikesta turismistaan huolimatta Firenze tuntuu erityisesti kesäsesongin ulkopuolella aivan normaalilta ihanalta italialaiskaupungilta. Kun turistit parveilevat Duomon ympäristössä, järkevä matkaaja vuokraa Airbnb-asunnon ”tois pual jokke” eli Oltrarnon alueelta.

Loistavat osteriat, baarit, putiikit ja jäätelökojut levittäytyvät Santo Spiriton basilikan ympäristöön ja lähikujille. Toinen ihastuttava pieni aukio löytyy läheisen Via dello Sprone -kadun varrelta, loistavan kahvilabaari Caffè degli Artigianin ja yhden parhaista jäätelokojuista, Gelateria Della Passeran edustalta. Jos päivän on vaellellut taideaarteita ihailleen, aukioiden suojiin on mukava istahtaa lämpimässä illassa aperol spritz tai prosecco-lasi kädessä.

2. Renessanssiöverit

Taiteen ja vanhan arkkitehtuurin ystävälle Firenze näyttäytyy yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Mittakaava on helpon käveltävä. Palatseja, museoita ja renessanssikirkkoja riittää enemmän kuin ehtii viikossa kiertää. "Firenzen tautia" - liiallisten taide-elämysten kiihdyttämiä "tiloja" - aiheuttava Uffizin galleria botticelleineen on tietenkin ainutlaatuinen maailmassa. Michelangelon yli viisi metriä korkea David-veistos löytyy Accademia di belle artista. Palazzo Vecchio johdattaa Medicien aikakauden loisteliaaseen elämään. Duomon järjetöntä eleganttia mahtipontisuutta ja graafista kivipintaa ei voi kuin ihmetellä loputtomiin. Ruuhka-aikaan kesällä ja alkusyksyllä ajoitus on olennaista hämmästyttävien pitkien jonojen välttämiseksi. Esimerkiksi Uffizin jonoon kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen lipunmyynnin aukeamista. Lisäksi lippu kannattaa tietenkin ostaa netistä etukäteen.

3. Teetä sandaalit

Täällä tuoksuu nahka! Pienessä suutariliikeessä Oltrarnossa löytyy toinen toistaan kauniimpia pelkistettyjä nahkaremmisandaaleita, joita ainakaan miehille ei tunnu löytyvän Suomesta. En nimittäin halua käyttää crocseja enkä dorkia kumisia urheilusandaaleita. Siksi Francescon liike on elämän pelastaja. Francesco tekee sinulle sandaalit toiveittesi mukaan vaikka samana päivänä. Hintaa käsityölle kertyy 80 euroa. Iso määrä malleja ja kokoja löytyy jo valmiina kaupassa, joten ei kuin sovittelemaan. Calzature Francesco da Firenze, Via di Santo Spirito, 62

4. Auringonlaskut

Arno-joki virtaa itä-länsi-(tai oikeammin itä-luode)suunnassa, joten kuvankauniilta Ponte Vecchio -sillalta aukeaa täydellinen näkymä auringonlaskun ihailuun. Vielä paremmaksi panee Piazzale Michelangelon kukkula vartin kävelyn päässä Oltrarnosta. Kiipeä portaat ylös hipsterkaupunginosa San Niccolon kautta. Näköalatasanteella koko Firenze aukeaa alla palatsitorneineen kullankeltaisena. Olutmyyjältä napattu pullo kylmää Peronia tai Birra Morettia kruunaa elämyksen kipuamisen päätteeksi. Kun auringonlaskushow on ohi, valu takaisin rantaan, josta löytyy fantastisia ulkoilmabaareja. Easy Living – Spiagga sull'Arno on puistikon todella miellyttävä joenrantabaari, josta saa myös pizzaa.

5. Päiväretki San Gimignanoon, Sienaan ja Chiantiin

Siena on maailman kaunein kaupunki. Olen kuullut, että tätä mieltä saattoi olla myös Alvar Aalto. Jos et ole käynyt, James Bond -leffa Quantum of Solacen -alkukohtauksesta tuttuun kaupunkiin voi tehdä helpon bussipäiväretken Firenzestä. Et kadu! Siena oikeastaan tiivistää kaiken Firenzen kauneuden entistä ehyempään muotoon.

Pienempi keskiaikainen "sadan tornin" kukkulakaupunki San Gimignano saattaa olla kesällä ahdistavan tukossa, mutta hiljaisempaan vuodenaikaan päiväretki on ihmeellisen elähdyttävä kokemus. Nykysin pienestä kaupungista löytyy enää 14 tornia, kiipeä ainakin yhteen. Firenzen läheltä löytyvät myös Chiantin viinialueet. Ehkä Fiatin vuokraus ja ajelu Toscanan kuuluisimpiin viinimaisemiin ja -tiloille? Voiko italialaisempaa olla?

Teksti ja kuva: Aleksi Kinnunen