Budapestin lumoavimmat kylpylät

Anakondan Suvi Kukkonen lillerteli kylpyläkaupunki Budapestin hoitavissa vesissä ja totesi Kansanpuiston mahtipontisen Széchenyin suurimmaksi ja kauneimmaksi.
1. Széchenyi-kylpylää moni pitää Budapestin parhaana - suurin ja kaunein se ainakin on. Kansanpuiston keskellä sijaitseva uusbarokkinen kylpyläkompleksi tyrmää jo koollaan, siksi siellä kannattaakin viettää vaikka koko päivä. Kylpylä soveltuu niin kesä- kuin talvikäyttöön, sillä suuret ulkoaltaat höyryävät kutsuvasti ympäri vuoden. Papat pelaavat altaassa shakkia, nuoriso juo aurinkotuoleissa olutta ja kansa vaeltaa altaasta toiseen. Erilaisia saunoja on lukuisia, myös suomalainen sauna löytyy. Kesäisin kannattaa tsekata myös lähellä sijaitseva kirpputori, sekin keskellä suurta puistoa.

 

2. Linnavuoren (Buda) puolella Szabadság-sillan juurella sijaitsevasta Gellért-hotellista löytyy samanniminen kylpyläkaunotar. Värikkäiden mosaiikkien ja marmopylväiden keskellä on taianomaista köllötellä ja vilukissa myös arvostaa tarpeeksi kuumia kylpyjä. Altaita on sisällä ja ulkona, ja erilaisten hoitojen kirjo on loputon. Hotelliin voi kuulemma joskus löytää hyviä yöpymistarjouksia, jolloin kylpylää voi käyttää maksutta.

 

3. Palatinus-kylpylä ja -uimala: Vehreällä Margit-saarella sijaitseva kylpylä soveltuu erityisesti lapsille, mutta aikuisetkin viihtyvät kuumina kesäpäivinä viileissä uima-altaissa. Toki tarjolla on myös lämpimiä termaalialtaita ja vesiliukumäkiä. Ennen kylpylässä lillumista voi tehdä kuten kaikki muutkin budapestiläiset, lenkkeillä ympäri pienehkön saaren. Margit-saari on tunnettu jättimäisen suihkulähteensä lisäksi juoksijoistaan. Palatinus-kylpylä on auki vain kesäisin. Ps. Älä anna unkarilaisen kylpyläetiketin säikäyttää, seuraa vaan paikallisten toimintaa ja älä säikähdä sukulaiskieltä vihaisesti suoltavien tätien asennetta. Kun olet selvinnyt pukuhuoneesta altaille, edessä on nirvana.

 

Teksti: Suvi Kukkonen, kuva: Pasi Kostiainen