Birán, Kuuba - Fidel Castron koululuokka ja lapsuudenkoti, katso kuvat

Anakonda.fi esittelee kuubalaisen maalaiskylän, jossa äskettäin kuollut Fidel Castro vietti lapsuutensa.

Fidel Castro (1926 - 2016) oli Kuuban pitkäaikainen presidentti, kiistelty ja karismaattinen johtaja. Hän johti Kuuban vallankumousta 1950-luvun lopulla ja onnistui pitämään vallan hallussaan vuosikymmeniä sen jälkeen, vaikka erityisesti Yhdysvallat ajoi pienen, mutta pippurisen naapurinsa yhteiskuntajärjestyksen muutosta. Kuuban sosialismi ei ole miellyttänyt kaikkia kuubalaisiakaan, mutta toisaalta Castro loi Kuubaan eteläamerikkalaisittain korkeatasoisen ja tasa-arvoisen koulu- ja terveydenhoitojärjestelmän.

Millainen sotilaspuvussa valtakautenaan ja Adidas -verkkareissa viime vuosinaan julkisuudessa näyttäytyneen Castron elämä sitten oli? Kuubassa matkailevalle eri vaiheista on tarjolla paljon tietoa. Myös vallankumouksen taistelut esimerkiksi Santiago de Cubassa, Sikojenlahdella ja Havannassa nivoutuvat tarinoihin Castrosta.

Myös Castrojen - Fidelin ja nyt maata johtavan pikkuveli-Raulin - lapsuusvuosien kotikylä Birán on turistinähtävyys ja kuubalaisille lähes pyhä paikka.

Birán on pieni maalaiskylä Holguinin provinssissa. Matka sinne ilmastoidussa kiinalaisvalmisteisessa linja-autossa on kuin aikakoneessa istuisi, trippi menneisyyteen, usein kuvattujen vanhojen autojen lisäksi Kuubassa muukin tekniikka ja esimerkiksi maatalouden tuotantotavat näyttävät nostalgisilta.

Asian voi ilmaista myös toisin: Kuuba on kehitysmaa, paljolti Yhdysvaltain julistaman, vuosikymmeniä jatkuneen kauppasaarron takia.

Birán sijaitsee noin 800 kilometrin päässä Havannasta, pitkulaisen maan länsipuolella. Santiago de Cubaan on noin sadan kilometrin ajomatka.

Biránissa matkailijalle esitellään Fidelin ja Raulin vanha luokkahuone - eipä kyläkoulussa muita luokkia olekaan. Taloja on muutamia, niistä yksi on Castrojen vanha koti. Nykyisin se toimii museona. Aika on sisällä pysähtynyt johonkin veljesten nuoren aikuisuuden vuosiin, he tuskin ovat asuneet talossa enää itse 1950-luvun lopun, 1960-luvun tv-aikakaudella. Mutta pihalla laiduntavine eläimineen tunnelma Biránissa on hyvin autenttinen. Voi melkein kuvitella kuinka veljesten isä, sokerinviljelinä kohtalaisen menestynyt espanjalaissiirtolainen Ángel Castro y Argiz ja äiti, kotiapulainen Lina Ruz González huhuilevat pihalla seitsemää lastaan.

Tässä kuvia Biránista:

Fidel ja Raul Castro kotimuseonsa mainostaulussa.

Koulurakennus. Ilmastointi kunnossa.

Koululuokan seinällä kuvia Fidel Castron elämästä, muun muassa kohtaamisesta Kuubassa viihtyneen kirjailija Ernst Hemingwayn kanssa.

Kotimuseon tarpeistoa.

Paikallinen baari näyttää kulissilta, koska ei ole enää toiminnassa.

Talonmies? Castron lapsuusmuseokylä työllistää oppaita ja kiinteistönhoitajia.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen