"Tämän takia Skotlannin pitää itsenäistyä!"

Skotlannissa äänestetään torstaina maan irrottautumisesta Britanniasta. Edinburghilainen toimittaja Patrick Small kirjoittaa Anakondan pyynnöstä, miksi Skotlannin pitäisi hänen mielestään itsenäistyä.

 

 

100 000 skotlantilaista lasta elää köyhyydessä samaan aikaan, kun Lontoon hallitus on aloittamassa uutta, miljardeja maksavaa ohjelmaa ydinsukellusveneiden sijoittamiseksi 30 mailin päähän Glasgowista, suurimmasta kaupungistamme.

 

 

Yhdistyneiden kuningaskuntien vaaleissa (missä kansanedustajat tekevät tärkeät päätökset koskien taloutta ja ulkopolitiikkaa) me skotit olemme yksinkertaisesti alakynnessä Englantiin nähden – sillä, mitä äänestämme, ei ole mitään merkitystä.

 

 

Vuodet 1979 – 1997 kärsimme konservatiivihallituksesta, jota emme olleet äänestäneet. Nyt Thatcherin ideologiset lapset ovat palanneet Westminsteriin, päämääränään saattaa päätökseen hänen aloittamansa työ järjestämällä verohelpotuksia rikkaille, sortamalla köyhiä ja vammaisia ja rakentamalla nöyryyttävän matalapalkkainen palvelutalous.

 

 

Skotlannilla on elinvoimainen kulttuuri, monipuolinen talous, innovoiva historia, koulutus ja tutkimus. Haluamme käyttää näitä rakentaaksemme elinvoimaisen, vasemmalle kallellaan olevan sosiaalidemokratian, joka voi olla hyvä naapuri ja osallistuja kansainvälisen rauhan rakentamisessa.

 

 

Nykyaikaisen politiikan monimutkaisuus – globalisaatio, ilmastonmuutos ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus – vaativat sitoutuneita kansalaisia ja aktiivisia hallituksia, eivät epädemokraattisia, rahan sokaisemia eliittejä hirttäytyneinä etuoikeuksiinsa, koska väestö on liian peloissaan kohtaamaan heitä.

 

 

Skotit eivät ole parempia ihmisiä kuin ketkään muutkaan. Mutta olemme tarpeeksi hyviä hallitaksemme omaa maatamme vakaana ja vauraana 2010-luvun demokratiana – ja se tulee toteutumaan pian.

 

 

“Pysäyttäkää maailma, me haluamme kyytiin!”

 

Patrick Small