Mitä yhteistä on Dalai Lamalla ja Donald Trumpilla? Hotelli Strand, Helsinki

Anakonda.fi tutustui Helsingin entiseen ykköshotelliin, joka on remontoitu rakennuksen alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

"Tällaisia hotelleja ei enää tehdä", arkkitehti Bronwynn Welsh sanoo.

Hän heilauttaa kättään Hotelli Strandin atriumissa ja osoittaa laajan liikkeen päätteeksi lattiaa. Vastaavaa, korkean aulatilan rakentamista pidettäisiin nyt tuhlailevana. Voitaisiinhan samoihin kuutioihin rakentaa myös huoneita.

Ja entäs se lattia, se on suomalaista, imatralaista graniittia!

"Se on valtavan kallista. Nykyisin vastaavan lattian kivimateriaali hankittaisiin todennäköisesti Kiinasta."

Welsh on suunnitellut Helsingin Pitkänsillan kupeessa sijaitsevan Hotelli Strandin uudistuksen. Ruotsalaistunut eteläafrikkalainen Welsh on säilyttänyt paitsi aulatilassa huomion varastavat kupariset hissit ja graniittilattian, myös siellä täällä näkyvän mustan dolomiittimarmorin. Se on Suomen Lapista.

Strand valmistui vuonna 1988, "kasinoajan" hienostohotelliksi. Menestyvänä merenkulkuyrityksenä tunnettu Wärtsilä rakensi talon eikä materiaaleissa ja tilaratkaisuissa tosiaankaan säästelty. 190 huoneesta 114 näyttää maisemanaan merta tai kanaalia. 

Ja tosiaan, betonibrutalismin kukkaa, Merihaan kaupunginosaa sekä siihen sillalla yhdistyvää Kruununhakaa ovat hotellin ikkunasta ihailleet muun muassa Tiibetin kuulu buddhalainen Dalai Lama, tällä hetkellä Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivä miljonääri ja show-mies Donald Trump - sekä suunnilleen jokainen Suomessa vuosina 1988 - 1999 vieraillut maailmantähti, laulaja, bändi tai näyttelijä. (Anakonda.fi:n juttu hotellin vieraskirjojen mahtavasta nimikirjoituskokoelmasta on luettavissa tästä.)

Vuonna 1999 valmistui kuitenkin Hotelli Kämp ja Strand jäi tähtien kalastelussa rannalle. Tähtien sijasta laadukkaan hotellin ovat kuitenkin löytäneet majoituspaikakseen työ- ja lomamatkailijat. Hotellin asiakkaista 80 prosenttia on ulkomaisia.

Welshin vetämän näkemyksellisen uudistuksen ansiosta nämä asiakkaat saavat nyt majoittua oman aikansa persoonallisuuden säilyttäneessä, mutta nykyaikaistetussa laatuhotellissa. Esimerkiksi kuntosalia on suurennettu, 2010-luvun ihmiset kun vaativat hikoilulleen enemmän tilaa kuin 1980-luvun lopulla sille annettiin. Tekstiilejä ja pintamateriaaleja on myös uusittu, ja helpoimmin huomattava muutos on tapahtunut ala-aulan ravintolalle. Uusi Bro ei sulkeudu fine dining -ravintolaksi ovien taakse omaan tilaansa kuten edeltäjänsä, vaan Joona Paanasen johtaman keittiön herkkuja syödään avarassa aulassa. Uutta on myös drinkkimestari Jon Pottsin johtama cocktail-baari, jonka mainitaan olevan Hakaniemen ainoa.

Hyvää, kunnianhimoista mutta konstailematonta ravintolaruokaa ja kekseliäitä drinkkejä saattaa piipahtaa nauttimaan joku ohikulkijakin, sillä sitten Strandin rakennusvuosien suomalaisten ravintolassa käyminen on lisääntynyt.

Vaikka ruokalista on tätä päivää, kaikki astiat eivät ole. Niistä osa on Trashtagin valmistamia kierrätyslaseja - ja osa hotellin alkuperäistä astiastoa, ajan saatossa taas muodikkaaksi muuttunutta kasari-estetiikkaa, Heikki Orvolan Festivoa.

"Meillä on niitä paljon laatikoissa varastossa. Sain niistä tarjouksen ja harkitsin myymistä", hotellin operatiivinen johtaja Jani Jernström sanoo.

"Mutta sitten tajusin, että tännehän ne kuuluvat."

Fakta: Hilton Helsinki Strand Hotel, John Stenbergin ranta 4, 00530 Helsinki. Lisätietoja tästä.

Lue Anakonda.fi:stä myös:

David Bowie, Johnny Cash, Pink Floyd... - Hotelli Strandin vieraskirja = upea nimmarikokoelma

KÄSITELTY: lisätty kuvia ja linkki ja korjattu kirjoitusvirheitä