Golden Gate saa turvaverkon - "Maailman kaunein silta" houkuttelee turisteja - ja hyppääjiä

San Franciscon maamerkki Golden Gaten silta saa turvaverkon, jolla pyritään estämään itsemurhat. Anakonda.fi pyöräili kauniin sillan edestakaisin.

Golden Gate Bridge merkitsee samaa kuin Eiffel tai Puijo omille kaupungeilleen - maamerkkiä, jollaista ei ole missään muualla.

Siltoja on maailma täynnä, muttei yhtään toista Golden Gatea. Punaoranssi, toukokuussa 80 vuotta täyttävä art deco -silta on kaunis matkailuvaltti, mutta sillä on myös synkkä puolensa: peräti noin 1700 ihmistä on tehnyt itsemurhan hyppäämällä sillalta veteen. Pelkästään viime vuonna lohduttomaan ratkaisuun päätyi 39 ihmistä.

Nyt tämä yritetään estää rakentamalla sillalle turvaverkko. CNN ja muut amerikkalaisviestimet kertovat, että monen vuoden työn budjetti on noin 211 miljoonaa dollaria eli noin 198 miljoonaa euroa. Se on pieni hinta, jos se tulevaisuudessa säästä satojen ihmisten hengen.

Jo nyt silta on täynnä kylttejä, joilla itsetuhoisia sillankävijöitä pyritään houkuttelemaan pysymään elämässä kiinni.

Näin kyltit, kun pyöräilin Golden Gaten edestakaisin muutama kuukausi sitten. Ne ovat pysäyttävä näky matkailijalle, joka on polkenut kahdeksan dollaria tunnissa maksavalla hybridi-pyörällään (fillarinvuokrausta San Franciscossa esimerkiksi tuolta) kypärä päässä, muuta fillariväkeä ja lenkkeilijöitä asianmukaisesti varoen.

Golden Gate yhdistää San Franciscon kaupungin ja piirikunnan Marinin piirikuntaan. Silta sijaitsee muutaman kilometrin päässä kaupungin turistiravintoloita ja kalastusveneitä (sekä Pier 39:n kuuluisat merileijonat) vilisevästä satama-alueesta. Hieman sumuisenakin päivänä silta erottuu horisontissa jyhkeänä satamasta katsottuna, ja hyväkuntoista pyörätietä ajaessa silta tuntuu kasvavan koko ajan.

Kuin huomaamatta on saapunut sillan juurelle, samoille jalansijoille, jossa Alfred Hitchcock ohjasi James Stewartin pelastamaan hukkuvan naisen elokuvaklassikossaan Vertigo - punainen kyynel (1958).

Tähän kelpaisi juosta aamulenkillään, olisi sitten turisti tai paikallinen.

Veteen pudottautuminen Hitchcock -elokuvan tapaan ei sentään onnistuisi, sillä täällä turva-aidat ovat jo pystyssä.

Mutta kun kääntyy katsomaan San Franciscon silhuettia takaoikealle, huomaa, että jotkut ovat kun ovatkin löytäneet tiensä veteen. Surffaajat ovat kuitenki oma heimonsa, veden ammattilaisia omine sääntöineen.

Nähtävää siis riittää - eikä vielä olla edes sillalla! Sinne päästäkseen täytyy vaihtaa pientä vaihdetta silmään ja polkaista riuskasti. Ylämäkiin tosin on San Franciscossa tottuu jo muutaman päivän aikana.

Mutta jos silta on näyttävä kaukaa ja vierestä, on se sitä myös fillarin selästä. Vieressä jylisee autoja kuudella kaistalla ja pyörätielläkin on sen verran liikennettä, että ajaessaan ei pahemmin pysty kuvaamaan.

Pysähdyn näköalalevikkeelle. Tuntuu, että on kaukana kaikesta. Alcatrazin entinen vankilasaari, nykyinen turistikohde ja San Franciscon keskusta häämöttävät sumun takana. Vesi on suoraan alla, kymmenien metrien päässä. Ehkä kauempanakin, sillä silta on korkeimmilta kohdiltaan 152 metriä veden pinnasta.

Ei ihme, että siltaa jatkuvasti jostakin kohtaa kunnostavat ammattimiehet ovat turvavaljaita kiinnittäessään tarkkana. Huimapäistä hommaa ihan vierestä katsottunakin.

Matkailijalle vaarallisinta taitaa kuitenkin olla se, ettei kuvatessaan jää muiden sillankäyttäjien alle - tai aja heidän päälleen. Autot kulkevat aidan takana, mutta pyörätielle levittäytyy yllättäen kameransa etsimeen huomionsa vanginneita matkaajajoukkioita. Tai yksinäinen reissaaja, joka tahtoo saada koko mahtavan nähtävyyden vangittua muistikorttiinsa.

Golden Gaten turvaverkon rakentajat muistuttavat, että itsemurhalle on aina vaihtoehto - ja siitä itse silta olkoon iso muistutus: CNN:n mukaan sillalta itsemurha-aikeissa pelastetuista peräti 90 prosenttia hylkää synkät ajatukset elämänsä päättämisestä omin käsin.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen