Tulevaisuus on naisten: nämä uudet nimet vievät musiikkinsa maailmalle

Suomenkielinen pop ja rock ovat jo tasa-arvoisesti naisten ja miesten temmellyskenttää. Anakonda.fi:n Pasi Kostiainen bloggaa, että seuravaaksi uudet ja lupaavat naisartistit ottavat ison roolin kansainvälisen tason vientiprojketeissa.

Lost in Music -konserttisarjassa on nähty lokakuun puolivälissä Tampereella läpileikkaus suomalaisen musiikin nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Noin sata artistia on esiintynyt kolmen päivän aikana osana Musiikki & Media -tapahtumaa, joka puolestaan on vetänyt noin 600 musiikkiammattilaista keskustelutilaisuuksiin.

Mitä Tampereella sitten on nähty?

Suomalaisen musiikin tulevaisuus, todellakin.

Ja se näyttää hyvältä.

Jos teräväkynäisen Nalle Östermanin blogi Kun suomalainen rockväki muuttui hihhuleiksi muistuttikin ikävästä tosiseikasta, että iso osa kansainvälisesti työtä tekevästä suomalaisesta raskaan rockin eliitistä alkaa olla 1990-luvulla toimintansa aloittanutta veteraanisarjaa (Apocalyptica, Nightwish, Amorphis, Children of Bodom...), niin muutamat Tampereen livekokemukset vahvistivat uskoa siihen, että toivoa on tulevaisuudenkin osalta. Hevin ja metallin uusiin yrittäjiin palataan myöhemmissä tarinoissa, sillä on syytä kuoria kermat päältä: englanninkielisessä popissa ja rockissa ollaan tekemässä ihan pian samanlaista naisten vallankumousta kuin suomenkielisessä popissa ja rockissa viime vuosikymmenellä tehtiin.

Maija Vilkkumaa, Jonna Tervomaa, Paula Vesala, Jippu, Chisu, Jenni Vartiainen, Yona, Anna Puu, Janna Hurmerinta ja monet muut ovat saamassa seuraajia maailmalle tähtäävistä nuorista naisartisteista. Heillä on asennetta kuin nuorella Alexi Laiholla tai Ville Valolla - ja ensimmäisten maistiaisten mukaan musiikillista lahjakuuttakin.

Ainakin seuraavat nimet kannattaa pistää mieleen.

1. Venior

Hän on 21-vuotias artisti, joka kirjoittaa ja pitkälti myös tuottaa kappaleensa itse. Syntynyt ja kasvanut Kauniaisissa, mutta luonut musiikkiuraansa jo jonkin aikaa Tukholmassa ja nykyisessä asuinpaikassaan Lontoossa. Venior (pääkuvassa) esiintyi Tampereella torstaina.

2. Ronya

Lost in Musicin ohjelmassa Ronyaa kuvaillaan näin:"Ronyan uusi tyyli ammentaa skandinaavisesta vaihtoehtoisesta soinnista ja 80-luvun estetiikasta. Nuoren suomenruotsalais-brittiläisen laulajan uusi musiikki on sekoitus modernia elektronista tuotantoa, tummanpuhuvia kitaroita ja Ronyan syvää laulua." Ok, ei paljon lisäämistä. Jäädään uteliaina odottamaan jatkoa.

3. Katéa

Jos jo keväällä julkaistun ensisinkun perusteella verrataan Amy Winehouseen ja Adeleen, kaikki ei ehkä ole ihan pielessä. Katéan, 21, taskussa on jo kansainvälinen kustannussopimus - ja niskassa suomalaisten musiikkiammattilaisten isot odotukset.

Näin siis Tampereella.

Lupaavaa, vähintäänkin lupaavaa.

Varman läpilyönnin lupaaminen kenellekään heistä olisi harhaista, mutta jokaisen on syytä pitää passi voimassa. Esiintymisiä ja työtilaisuuksia on jatkossa muuallakin kuin Pirkanmaalla ammattilaisten edessä.

Eikä suomalaisten nuorten naisten esiinmarssi tuohon jää. Saaran Kaliforniassa muhineista musiikkikuvioista saadaan uutta satoa piakkoin ja osa uusistakin nimistä on toki valinnut laulukielekseen suomen, esimerkiksi juuri kolmannen sinkkunsa julkaissut Vilma Alina. Mutta he ovat pian ihan oman juttunsa arvoisia.

Pasi Kostiainen