Kommentti: Mitä iloa Fifty Shades Of Greystä on miehelle?

Kaikki harmaan sävyt, tai ainakin 50 sellaista. Kannattaako itseään verrata elokuvan sankariin, joka lentää erilaisia lentokoneita, tykkää piiskaamisesta - ja on sikarikas? Ei, mutta jotain iloa miehellekin voi olla naisten leffafantasiasta Anakonda.fin Pasi Kostiainen kirjoittaa blogissaan.

Keskeytän vatsalihastreenini, juon proteeinismoothien aamupalaksi - ja kirjoitan, mitä mieltä olen elokuvasta Fifty Shades of Grey.

Ei, en ole nähnyt sitä. Mutta trailerin olen nähnyt monen viikon ajan kaikkien mahdollisten elokuvien yhteydessä, vain Paddingtonin saattoi katsoa ilman  "Anastasian" ja "Christianin" roolileikkiä. Lisäksi leffaa käsitteleviä artikkeleita ja jopa yllättävän suopeita arvosteluja on ollut viime päivinä kaikkialla.

Olisi tietysti helppo vetää Fifty Shades Of Grey vessasta alas samaan viemäriin, johon käytännössä kaikki kriitikot survoivat sata miljoonaa kappaletta myyneen samannimisen kirjatrilogian. Esimerkiksi kirjailija Salman Rushie sanoi New York Timesin mukaan, että kirjat saivat "Twilightin näyttämään Sodalta ja rauhalta".

Mutta samalla vähättelisi naisten fantasiaviihdettä. Sehän tosin on mieskirjoittajille tuttua. Otetaan esimerkki musiikkijournalismin puolelta: teinityttöjen suosikit ovat aina aikuisten mieskriitikoiden halveksunnan kohde. Vai onko joku aikalaisarvostelija joskus ylistänyt Bay City Rollersia, New Kids On The Blockia - tai One Directionia - musiikillisten ansioiden takia?

Naiset siis haaveilkoot miljardööristä, joka osaa lentää useita lentokoneita ja pitää solmionsa kadehdittavan hyvässä järjestyksessä. (Onkohan Christian pyöritellyt krakat paikoilleen vain värisävyn vai mahdollisesti myös brändin mukaan? Harmillista, ettei leffan traileri vastaa tähän mieskatsojaa kiinnostavaan kysymykseen.)

Huh, pakko käydä vetämässä välillä lankutus. Kyllä muutaman minuutin tuska palkitaan joskus peilin edessä.

Trailerin perusteella Fifty Shades Of Grey on yhdistelmä perinteistä romanttista komediaa tyyliin Bridget Jones - ja sadomasokistisella seksillä ladattua eroottista trilleriä. Jo trailerissa Anastasia nähdään samastuttavana soheltajana, komea Christian puolestaan avaa oven salaiseen kammioonsa.

Ihan kielen päällä pyörii kysymys, millaisia pervoiluja nykyisin tehdään marginaaliseksin alueella, jos S/M on nykyisin valtavirtaa, mutta pysytään aiheessa. Mutta mainittakoon, että aikanaan S/M -seksiä yksityiskohtaisesti kuvaillut kaunokirjallinen Herra Jackin ihmeellinen huone oli Suomessa kielletty teos. Sitten kun se julkaistiin, se oli paitsi kirjastoista paitsi ahkerasti lainattu, myös varastettu romaani.

Herra Jackin ihmeellisen huoneen vaikutusta suomalaiseen seksiväline-kauppaan ei ole uutisoitu, mutta Fifty Shades Of Greyn Iltalehti kertoi villinneen kotimaisia makuuhuoneita.

Ja mikäpä siinä, seksi on parasta, kun siihen osallistuvat ihmiset saavat mitä haluavat - ja haluavat samoja asioita. Vapautuneesti, häpeättä. Kannustaa tähän vapautumiseen sitten Cosmopolitan -lehti, terveystiedon tunti, Zumba-kaveri Jasmin, naapurin Lasse tai Fifty Shades of Grey.

Sorry, käyn punnertamassa välillä muutaman sarjan. Täytyy myös googlata tämän jutun kirjoittamisen jälkeen hyvä treeni epäkkäitä varten.

Fantasioissa kaikki on sallittua. Niissä esiintyvät ihmiset saattavat olla jollain tavalla yliluonnollisia - tavattoman kauniita tai komeita, ties millaisiin ihmetekoihin pystyviä. Ja fantasioissa heidän seurastaan - ja osaamisestaan - pääsee nauttimaan tasaveroisena. Mitäs me supersankarit!

Mutta, mutta - silti on pakko kysyä: tätäkö Fifty Shades of Greytä janoavat naiset tahtovat? Nimittäin uuden rajoitteen ulkonäkökeskeiseen maailmankuvaan: edes fantasiassa ei ole sijaa normaalivartaloiselle, silloin tällöin treenaamisessa tai ruokavaliossa repsahtavalle ihmiselle. Vielä viime vuosikymmenellä Renee Zellweger lihotti rooliinsa Bridget Jonesina, mutta Fifty Shades of Greyn Anastasiaa näyttelevä Dakota Johnson on hoikka söpöläinen, takuuvarma kieltäytyjä-tylsimys ruokapöytäseurana.

Entäs sitten mies, ilmeisesti naiskatsojissa yhtä aikaa hoivavietin ja "Pane mua kovaa" -reaktion sytyttävä Christian eli näyttelijä Jamie Dornan? Hänen lihaksensa erottuvat selväpiirteisinä rasvattomassa kropassa. Aikamoista extremeä edellytetään nykyisin myös näyttelijöiltä, heidän vatsalihasmallinsa kertoo meille miehille, että jokainen voi olla oman elämänsä Jere Karalahti.

Ei oteta mitään paineita, juttu jatkuu sadan vatsalihasliikkeen jälkeen.

Mitä iloa miehelle voi olla Fifty Shades of Grey -ilmiöstä? Ehkä jotain samantyyppistä kuin Scandinavian Hunksista. Keskuudessamme nimittäin liikkuu heteromiehiä, jotka menevät mielellään näiden öljyttyjen lihaskimppujen keikoille - ja show`n jälkeen poimivat niin sanotusti kypsiä marjoja.

"Vaimo, lähdetäänkö elokuviin?"

Pasi Kostiainen