Timo Mäkinen 1938 - 2017 - 3 faktaa rallilegendan elämästä

Timo Mäkinen on kuollut 79-vuotiaana. Anakonda.fi muistelee yhtä kaikkien aikojen suomalaisista rallikuskeista kertomalla kolme huomionarvoista asiaa pitkän uran varrelta.

Pitkä sairaus vei Timo Mäkisen aamulla 4. toukokuuta 2017, kertovat useat tiedotusvälineet saman päivän iltana. Kuolema vahvistetaan suomalaisista rallipiireistä myös Anakonda.fi:lle.

Mäkinen oli yksi ensimmäisistä mestareista pitkässä ketjussa suomalaisia ralliteiden kuninkaita. Ennen Simo Lampista, Hannu Mikkolaa, Pentti Airikkalaa, Ari Vatasta, Henry Toivosta, Juha Kankkusta, Tommi Mäkistä ja Marcus Grönholmia soraa pöllytti ja asfalttia rullasi Timo Mäkinen. Hän voitti muun muassa Jyväskylän Suurajot neljästi sekä lisäksi muun muassa Monte Carlo -rallin ja Britannian RAC -rallin.

Ura huipulla kesti kauan, runsaat 20 vuotta: kärkisijoille hän alkoi päästä kotimaisissa kisoissa parikymppisenä vuonna 1960 - ja viimeisen voittonsa hän ajoi vuonna 1984.

Anakonda.fi kunnioittaa Mäkisen muistoa kertomalla "reiluksi kaveriksi" mainitun, mutta ralli-auton ratissa "armottomana kilpailijana" tunnetun lajilegendan uran kolme ikimuistoista asiaa:

1. The Original Flying Finn

Timo Mäkinen oli ensimmäinen suomalainen kilpa-autoilija, josta alettiin käyttää lempinimeä The Flying Finn. Lentäviä suomalaisia on sittemmin riittänyt rallissa ja jopa F1:ssä useamman maailmanmestarin verran.

2. Minillä kilpaa - nokkapelti auki!

Vuonna 1967 Mäkinen ajoi itsensä rallikansan, ja vähän muunkin kansan mieleen erikoisena huimapäänä: hänen Mini-kilpa-autonsa nokkapelti nousi pystyyn Jyväskylän Suurajojen Ouninpohjan erikoiskokeella, mutta vauhdikas matkateko jatkui kurkistellen ja kartanlukijan nuotteihin luottaen. Moni muistaa Mäkisen juuri tästä tempauksesta. Pelti pystyssäkin Mäkinen kaasutti erikoiskokeen kolmanneksi nopeimman ajan - ja voitti koko kisan!

3. Monte Carlo -rallin voitto - ja hylkäys

Timo Mäkinen nousi suomalaisten sankariksi vuonna 1965, kun hän voitti Monte Carlo -rallin. Saman kisan hän voitti myös seuraavana vuonna, mutta hänet diskattiin nykykatsonnossa erikoisen syyn takia: Mäkisen Minissä oli halogeenivalot, jotka olivat tuolloin Ranskassa kiellettyjä.

Kuva: Eric Koch / Anefo - Kuvassa Timo Mäkinen vuonna 1966