Rai rai, nyt tulee tulee Toyota Mirai! Lopettaako vetyauto liikenteen päästöt?

Toyota Mirai käy Japanissa hyvin kaupaksi ja nyt autoa saa valikoidusti myös Euroopassa. Anakonda.fi esittelee vety- eli polttokennoauton, jollaisella ajaen maisema vaihtuu ilman huonoa omaatuntoa ympäristön saastuttamisesta. Mutta onko Miraista maailman pelastajaksi?

Toyota on hybridien, eli sähkö- ja bensamoottorin yhteisvoimin kulkevien autojen edelläkävijä. Kun muut autovalmistajat epäilivät tämän teknisen yhdistelmän toimimista, niin Toyota panosti Prius -mallinsa kehittämiseen 1990-luvun lopulla. Priuksesta onkin tällä vuosituhannella tullut ympäristöystävällisen autoilun symboli, sitä on myyty miljoonia kappaleita - ja hybridinä saa pian ostaa minkä tahansa Toyotan mallin.

Myös muut autovalmistajat ovat muuttaneet mieltään ja alkaneet panostaa hybrideihin. Mercedes-Benz, Audi, BMW ja monet kansanomaisemmat merkit ovat valmistaneet Toyotan ja sen luksusmerkki Lexuksen kilpailijoiksi omat hybridi-mallinsa.

Toyota oli siis hybridien kanssa oikealla tiellä. Mutta tehdessään yhä hybridi-autoja, maailman toiseksi suurin autovalmistaja näkee tulevaisuudessa myös muuta: yhtiö on aloittanut myös "täysin päästöttömien" polttokennoautojen valmistamisen.

Mitä polttokennoautot sitten ovat?

Eräänlaisia hybridejä nekin, mutta polttoaineena käytetään vetyä - siksi autoja kutsutaan myös "vety-autoiksi". Moottori on Toyotan kehittämä TFCS-polttokennojärjestelmää, joka yhdistää polttokennojärjestelmän ja hybriditeknologian.

Toyotan mukaan TFCS-järjestelmä on energiatehokkaampi kuin perinteinen polttomoottori. Se ei tuota lainkaan pakokaasupäästöjä.

Milloin polttokennoautot ovat ajankohtaisia?

Japanissa ja valikoidusti Euroopassa jo nyt. Toyotan viime syksynä esittelemän Toyota Mirai (Mirai on japania ja tarkoittaa tulevaisuutta) on jo Japanissa myynnissä - tosin kysyntä on ylittänyt odotukset, ja autoa joutuu odottamaan pitkälle ensi vuoteen. Ympäristöstään tarkat japanilaiset ovat innostuneet autosta, jota mainostetaan päästöttömäksi - pakoputkestakin tulee kuulemma puhdasta vettä. Myös Euroopan ensierä käy hyvin kaupaksi, esimerkiksi Britannian kiintiö on Tekniikan maailman mukaan jo myyty. Suomen teillä aurikset ja avensikset tulevat olemaan yleisempi näky vielä todella pitkään.

Entäs muut merkit?

Perässä tulevat. Toyota ehti Mirailla ensimmäisenä sarjatuotantoiseen polttokennomoottoriautoon, mutta eriasteisia kokeiluja ja ihan julkisuuteen kerrottuja malleja ovat vetyversiot muun muassa Honda FCX (prototyyppi, jolla Honda toi polttokennokokeilunsa julkisuuteen jo vuonna 1999), BMW760hAL ja Opel Zafiran erikoismalli.

Tekniikka & Talouden mukaan Toyota vapautti talvella lähes 6000 polttokennotekniikkaan liittyvää patenttia muiden autovalmistajien käytettäväksi.

Pelastuuko ilmakehä?

Jos päästötön auto on nyt sitten keksitty, niin mikäpä tässä enää pidättelee - eikö vetyautoja saada nopeasti käyttöön ihan maailmanlaajuisesti?

Valitettavasti ei. Polttokennoauto on mainio, mutta kallis keksintö. Lisäksi muun muassa vedyn jakeluverkosto on rakentamatta. Toyota Mirain innoittamana sellaista pystytetään nyt Tokioon, mutta ennen kuin vetyauton kolmen minuutin tankkaus onnistuu niin Voikkaalla kuin Vladivostokissakin, niin bensaa ja naftaa kuluu aika monta miljoonaa barrelia.

Lisäksi polttokennoautot ovat vain yksi vaihtoehto tulevaisuuden autoiksi. Jää nähtäväksi, pärjääkö se kisassa esimerkiksi sähköautoille.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuvat: Toyota