Aja vaikka järveen - venäläinen pikkumörkö pärjää missä tahansa

Tässä on auto, joka uhmaa fysiikan lakeja: venäläismaasturi Sherp ATV on itse vain runsaat kolme metriä pitkä, mutta jyrää jopa 70-senttisten esineiden yli. Ja se on vasta alkua: Anakonda.fi linkittää tähän videon, jossa Sherp ATV:lla ajetaan heikoilla jäillä - ja vedessä.

Venäläinen Alex Rudoi on ladannut YouTubeen kymmeniä videoita Sherp ATV:stä. Viime päivinä on tärpännyt: tammikuun lopussa ladattua videota, jossa Sherp ATV:llä ajetaan rantakaislikossa, jäällä - heikolla jäällä - ja vedessä on katsottu yli miljoona kertaa. Video on lisäksi kopioitu useille muille käyttäjätileille pyörimään.

Sherp ATV:n ajoa ja kellumista ovat jakaneet ja ihmetelleet useat tiedotusvälineet, muun muassa brittiläinen Daily Mail ja Suomessa ilmeisesti ensimmäisenä Suomen Top Gear.

Ja mikäs siinä, kiinnostavaltahan Sherp ATV:n meno näyttää. Rudoin YouTube -videon voi katsoa tästä.

Mutta mikä Sherp ATV oikein on? ATV -kirjainyhdistelmähän käännetään mönkijäksi, mutta tämä all terrain vehicle on mönkijäksi iso - ja maasturiksi pieni. Se on vain 3,35 metriä pitkiä. Renkaat ovat kuitenkin valtavat, ja niillä pystyy jyräämään kaiken alle 70-senttisen yli. Vauhti ei välttämättä ole kova, vaikka meno vääjäämätöntä onkin. Huippunopeudeksi maalla ilmoitetaan 45 kilometriä tunnissa. Vedessä maisema vaihtuu kuuden kilometrin verran tunnin aikana.

Onko Sherp ATV sotilasajoneuvo, kuten Suomen Top Gear vihjailee? Voi se olla sitäkin, mutta se on myytävänä ihan siviilikäyttöön noin 60 000 euron hintaan. Ja kiinnostusta off-road -harrastajilla taitaa riittää ihan maailmanlaajuisesti, sillä amerikkalainen TruckYEAH! julistaa Sherp ATV:n "maailman parhaaksi maasturiksi", ainakin hintaluokassaan.

Kaksipaikkaisen, itsetäyttyvillä renkailla varustetun Sherp ATV:n on muuten suunnitellut pietarilainen autoinsinööri Alexei Garagashyan. Hän käyttää YouTubessa nimeä Alex Rudoi.