Kun hydrauliikka oli kova juttu - Näin "futuristinen" Citröen DS esiteltiin 60 vuotta sitten

Ranska tunnetaan rohkean muotoilun ja innovaatioiden maana. Gallian autoteollisuuden persoonallisimmat autot Rätti-Sitikasta Tippa-Relluun jakavat mielipiteitä. Anakonda.fi jakaa filmitallenteen vuoden 1955 esitellystä Citröen DS -autosta, joka oli monin tavoin vallankumoullinen.

Menneisyyden tulevaisuuskuva ehkäpä cooleimmillaan on tässä: Citröen DS sellaisena, kun autovalmistaja Citröen tahtoi sen esitellä 60 vuotta sitten. Oheinen DS19 -mallin esittelyfilmi on vuodelta 1956. Se "tiivistää" viiteen ja puoleen minuuttiin kaiken, mikä edellisenä vuonna Pariisin autonäyttelyssä esitellystä uutuudesta, jota saattoi perustellusti kutsua vallankumoukselliseksi.

Ensinnäkin virtaviivainen auto erottui muotoilullaan. Siksi mainoselokuvassa autolla kiitävät samat ihmiset, jotka juuri ovat tulleet silloin nykyaikaisesta lentokoneesta. Virtaviivaisuus oli sieltä jostain, terveisiä tulevaisuudesta. Ja sama rohkea design loisti myös auton sisällä.

Muotoilu piti kutinsa pitkään. DS pysyi tuotannossa 20 vuotta, vasta 1970-luvun puolivälissä se korvattiin kokonaan uudella mallilla.

Niin poikkeuksellinen auto DS näytti ja näyttää, että siitä olisi tullut autoklassikko ihan muotonsakin takia. Mutta ulkonäön lupaus lunastettiin myös teknisissä ratkaisussa. Nekin olivat jotain ihan uutta.

Kuten filmi erittäin havainnollisten piirrosten ja kuvien kautta osoittaa, DS jousitus oli säädeltävä. Autossa oli suorastaan ihmeellisenä pidettävä kaasunestejousitus, joka piti autonmaavaran vakiona kuormasta riippumatta. Auton maavaraa saattoi myös säätää auton liikkuessa. Kyyti oli tämän ansiosta pehmeää, erilaista kuin missään muussa autossa.

Citröen DS oli myös ensimmäinen sarjatuotantoauto, jossa oli levyjarrut.

Automallia valmistettiin aikanaan noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Jäljellä olevista autoista on tullut keräilykohteita, jopa jonkinlaisia sijoituksia. Nettiautossa on tätä kirjoitettaessa yksityishenkilöillä myytävänä kaksi Citöen DS:ia, pyyntihinnat niille ovat 14 000 ja 22 900 euroa.