Ford F-150 - Miten tämä automalli on ollut USA:n myydyin jo 39 vuotta?

Yhdysvallloissa polttoaineen halpa hinta vaikuttaa autovalintoihin: iso ja vahva Ford F-150 on vuosikymmenestä toiseen kansansuosikki? Anakonda.fi selvitti miksi.

Se on Fordin pitkäaikaisin automallinimike. Sitä on tehty vuodesta 1948 lähtien ja malli on ajan kuluessa vaihtunut 13 kertaa - kuvan auto on vuodelta 1978.

Ja Pohjois-Amerikassa sitä rakastetaan, sillä se on sekä Yhdysvaltain että Kanadan myydyin automalli. Erityisesti USA:ssa Ford F-150 on siirtynyt automallina isältä pojalle: muun muassa Focus2Move kertoo sen olleen siellä peräti 39 vuotta eniten myyty auto.

Mikä Ford F-150:ssä sitten innostaa amerikkalaisia? Suomessa ja muualla Euroopassa F-150 tai muut truckit tai pick-upit eivät koskaan ole saavuttaneet vastaavaa suosiota.

Perinteiden lisäksi amerikkalaisia viehättänee tämä: Ford F-150 on yhdistelmä miehekästä käytännöllisyyttä avolavoineen, tilavine kuljettamoineen ja korkeine maavaroineen - tällä autolla voi kuljettaa kaikenlaista ja eteenpäin pääsee kelillä kuin kelillä. Moottori on vahva ja nykymallissa melko nykyaikaisesti jopa, CarAndDriver tosin kaipaa viimevuotisessa koeajossaan 2,7-litraisen Ecoboost -moottoriin ei välttämättä niinkään lisätehoa, vaan ääntä ja perinteistä tunnelmaa:

"Noin 43 000 dollarilla - eli tämän F-150:n hinnalla voi hankkia vastaavasti varustellun V-8 -koneella varustetun Chevyn tai Ramin. Näytä meille joku, joka ei innostu V-8:sta ja me näytämme teille hyvin epätraditionaalin truckin ostajan."

Halvimmillaan F-150:n voi hankkia maksamalla Yhdysvalloissa alle 28 000 dollaria eli noin 25 000 euroa.

Suomeen mallia ei tuoda. Nettiauto.comissa on kuitenkin myytävänä tätä kirjoitettaessa yhdeksän Fordin F-150 -mallia vuosilta 1989 - 2016. Halvimmillaan amerikkalaisen hittiauton omistajaksi pääsee parilla tonnilla, mutta ennen ajoa täytyy varautua korjaustöihin. Suoraan rattiin pääsee ainakin, jos ostaa uudenkarhean, vain tuhat kilometria ajetun auton. Sen pyyntihinta on 88 900 euroa.