Kalle Palander: "En voi väittää, että olen hyvä kuski"

Alppihiihtolegenda Kalle Palander aloittaa Anakonda.fi:n uuden Kuskin paikalla -juttusarjan, jossa vieraat puhuvat autoistaan ja itsestään kuskeina.

Alppihiihto on historiaa, mutta Kalle Palander, 38, on entisellään. Touhukas, puhelias, innostunut - ja tällä kertaa autoista. Anakonda.fi tapasi Palanderin Circuit eMotorsport -radalla Helsingin Pitäjänmäessä. Palander on osaomistajana yrityksessä, joka pyrkii nostamaan virtuaalisen kilpa-ajon viralliseksi - ja helpoimmaksi - reitiksi autourheiluun. Palander myös juontaa SubTV:llä keväällä nähtävää Circuit -ohjelmaa kilpa-autoilija Emma Kimiläisen kanssa. Ohjelmassa julkisuuden henkilöt ja kilpakuskit ajavat virtuaalisesti kilpaa.

Ohjelman tiedotteen mukaan rakastat vauhtia - eikö tämä rattiohjaimen tarjoama vauhdikkuus tunnu liian turvalliselta mutkamäissä vietettyjen vuosien jälkeen?

"Se on totta joo. Mutta olen käynyt myös radalla ajamassa F1:stä ja Formula Renaultia, viime kesänä edellisen kerran Anderstorpissa Ruotsissa. Voin myöntää, että olen surkea ajamaan. Tykkään ajamisesta ihan hemmetisti, mutta en voi väittää, että olen hyvä kuski. Siksi tämä on turvallisempi vaihtoehto mulle."

Hypätään täältä Helsingin Circuitista kotiisi Itä-Viroon. Olen kuullut, että silmäteräsi siellä on vanha, viimeisen päälle entisöity Lada 1200 L.

"Kyllä! Se on vuosimallia 1977, ostettu vanhalta eestiläiseltä naiselta. Auto oli ostettaessa tosi hyvässä kunnossa ikäisekseen, mutta pientä laitettavaa oli. Väri oli (alkuperäinen) aika karu oranssi ja auton alaosaa maalattiin uudelleen. Pakoputki korjattiin myös. Nyt se on ihan helmi -kunnossa. Meillä on pikku hotelli, ja me viedään asiakkaita Ladalla läheiseen ravintolaan syömään. Jengi on aivan fiiliksissä. Kun ostin sen paikan, sanoin saman tien, että haluan sellaisen Ladan."

Mikä auto sinulla on arkikäytössä?

"No nyt on Mersu. CLA 45 AMG. Olin eri saksalaisella brändillä 15 vuotta ja nyt on ollut diili Mersun kanssa vuoden verran. Kun minulla on iso perhe (vaimo Riina-Maija ja kolme lasta), niin käytössä on ollut isoja möhköjä. Nyt kun on tuollainen pieni urheiluauto, niin onhan sillä ajaminen niin kivaa hommaa."

Miten kuvaisit itseäsi autoilijana? Otatko itsestäsi selfieitä valvontakameroilla?

"Joo, onhan mulla ollut kortti hyllyllä monta kertaa. Ylinopeudesta johtuen nimenomaan. Se ei ole mitään uutta toimintaa mulle. Mutta nykyään olen huomattavasti rauhoittunut. Ei tule enää ajettua reikäpäänä niin kuin aikaisemmin - varsinkaan Suomessa."

Pasi Kostiainen