VIIKON INDIE: Hanoi Rocks: Rebels On The Run - Kokoelma rönsyilevää luovuutta

Kokoelma Hanoi Rocksin harvinaisuuksista osoittaa legendaarisen bändin monipuolisuuden. Rebels On The Run -albumi on Anakonda.fi:n Viikon indie.

Rebels On The Run on Hanoi-kokoelma, joka ilmestyi vuosi sitten julkaistun Mental Beat -boksin kylkiäisenä. Kokoelma sisältää sinkkujen b-puolia ja muita albumeilta pois jätettyjä kappaleita. Hanoi -maanikoille Mental Beat -boxin ainoa täky olikin juuri tämä LP.

Nyt kokoelma on saatavana myös yksinään, ei vain levyboksin osana. Julkaisun takana on Ainoa Productions eli Atte Blom - mies, joka löysi Hanoi Rocksin! Itse LP on pakattu avattaviin kansiin.

Hanoi Rocksin tuotannosta on koottu lukuisia kokoelmia vaihtelevalla menestyksellä. Tämänkin levyn puutteeksi voidaan laskea ennen julkaisemattomien biisien puute sekä minimaalinen informaatio kansissa. Biisitietojen yhteyteen olisi voinut huoletta laittaa tiedot kappaleiden alkuperästä.

Mikäli Hanoi Rocksin tuotanto ei ole läpeensä tuttu voi kokoelman rönsyilevyys hämätä. Kappaleita on kerätty koko ensimmäisen aktiivikauden ajalta (1981 - 1984.) Seassa on myös hetken mielijohteessa tallennettuja hupailuja. Do The Duckissa Andy on juontaa ja Michael päästelee suustaan ankan ääniä. Malibu Nightmare taas on Malibu Beachin calypso-versio, jossa Michael Monroen laulu on nopeutettu kuulostamaan heliumia nielleeltä pikkuoravalta.

Hanoi Rocksin merkitystä ei voi olla liikaa painottamatta. Bändi oli Suomen oloissa täysin poikkeuksellinen ja herätti niin närkästystä kuin ihailuakin. Bändi noteerattiin pian Suomen menestyksen jälkeen myös kansainvälisesti. Se oli raikas tuulahdus punkin jälkeisessä synkkyydessä.

Biisinkirjoittajana Andy McCoyn oli hartiamitan muita edellä. Se käy selväksi jopa näillä "ylijäämäkappaleilla," joissa luovuus on ylitsepursuavaa. Bändin sulatusuunissa yhdistyivät glam, punk ja hard rock. Ajoittain soppaa koristivat omituiset calypso-, flamenco- ja intialaiset mausteet. Tämän kaiken kruunasi tietysti täysin tyrmäävä imago, jossa New York Dollsin transvestiittirappio yhdistyi Clashin eleganssiin tyylikkyyteen.

Kaikista ylisanoista huolimatta ei edes Hanoi Rocks ollut seppä syntyessään. Alkuaikoina Michael Monroella oli vaikeuksia päästä korkeisiin ääniin. Tämän kuulee selkeästi levyn aloittavassa Café Avenuen singleversiossa. Muuten toimivan biisin lauluosuus on kiusallista kuultavaa. Samasta biisistä löytyy parempi versio Self Destruction Blues -LP:ltä. Kyseiseltä kokoelmalta löytyvät myös ne sinkut, jotka tästä puuttuvat. Rebels On The Runia voi käytännössä pitää Self Destruction Bluesin sisarlevynä. Eikä bändin poseerauskaan aina nappiin mennyt, levyn takakantta koristaa kuva, jossa Nasty Suicide tötteröhuulineen saa aikaan lähinnä vaivaantunutta kiemurtelua.

Rebels On The Run sisältää 12 biisiä. Mukaan mahtuu kimaltavia helmiä kuten: Rebel On The Run (Malibu Beach -singlen B-puoli) ja Shakes (Underwater World singlen B-puoli). In The Year 79 on puolestaan tymäkkä punkbiisi täynnä nuoruuden pitelemätöntä vimmaa. Biisi kaahataan läpi basso komeasti epävireessä.

Lyhyen uransa aikana Hanoi Rocksin kehitys oli huima. Ensimmäisellä albumilla haparoineesta bändistä oli neljässä vuodessa kasvanut maailmanluokan rock-bändi. Andy McCoyn biisinkirjoitustaito eteni myös suurin harppauksin. Hyvänä esimerkkinä Two Steps From The Move -biisi, joka on polveilevuudessaan poikkeuksellinen, mutta - hämmästyttävää kyllä - toimii kuin tauti! Kyseinen biisi ei löydy Hanoin viimeiseksi jääneeltä LP:ltä vaikka nimi on sama, vaan päätyi 1985 julkaistulle The Best Of Hanoi Rocks -kokoelmalle.

Rebels On The Run ei ole levy, josta Hanoi Rocksiin tutustuminen kannattaa aloittaa. Se täydentää puuttuvia aukkoja ,mikäli kaikki singlet ja kokoelmat eivät ole hallussa.

Kuuntele Anakonda.fi:n Viikon indie tästä:

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tilaa Viikon indie -äänitteet osoitteesta http://stupidorecords.com/fi/.

Lue myös aiemmin julkaistut Anakonda.fi:n Viikon indiet tästä:

VIIKON INDIE: Viitasen Piia: Laulumaa - Lauluja kiitoksesta - ja ihmisen tuhovoimasta

VIIKON INDIE: Hellhound: Soitetaan rock`n`rollia - Punk-klassikon paluu

VIIKON INDIE: Autiomaa: Autiomaa: Hautaa surusi maahan - Katumusta katuojista

VIIKON INDIE: Teppo Vapaus: Lurjus - Vanhan liiton rokkari

VIIKON INDIE: Haikara: Haikara - Keräilyharvinaisuus taas saatavilla

VIIKON INDIE: Riistetyt valtion vankina - Punk-legenda Brasiliassa saakka

VIIKON INDIE: The Lieblings: Let Them Have It - Poppia särökitaroilla

VIIKON INDIE: Astrid Swan: From The Bed And Beyond - Kurkistus syöpäpotilaan kärsimykseen