American Car Show esittää pääsiäisenä: Speden leffasta tuttu britti-klassikko

Tässä auto, jolla on tarina: MGA, joka nähtiin elokuvassa X-Paroni, joka katosi vuosiksi latoautoksi - ja on nyt tulossa pääsiäiseksi näyttelyn helmeksi Helsinkiin. Anakonda.fi kertoo auton tarinan.

X-Paroni on Pertti "Spede" Pasasen elokuvista se, jota pidetään kenties kunnianhimoisimpana. Leffassa nähtiin useita kiinnostavia vuoden 1964 suomalaisia näyttelijöitä ja muita merkkihenkilöitä Anneli Saulista Tapio Rautavaaraan - sekä auto, joka jäi monille mieleen: kaunis englantilainen urheiluavoauto MGA MK II.

Leffan jälkeen auto katosi katukuvasta noin 50 vuoden ajaksi. Pitkään luultiin, että se on kadonnut kokonaan niin kuin autot, joiden arvo ymmärretään kunnolla vasta myöhemmin.

MGA MK II mätäni hyryläläisessä ladossa. Se oli ruostunut, siitä puuttui osia ja siitä oli yritetty autojen alkuperäisyyttä arvostavien mielestä tehdä kohtuullisen väkivaltaisesti jotain ihan muuta kuin hienostunut herrasmiessportti.

"Takalokasuojat oli rälläköity pilalle ja kaiken kukkuraksi autoon oli istutettu karmea spoileri. Pyöränaukkojen reunat oli väännetty ulos ikään kuin levikkeiden aikaansaamiseksi. Keula oli muokattu oman maun mukaan, ja ilmanottoaukon muodon aikaansaamiseksi pellin sisään oli leivottu kuorma-auton jousipakka", kertoo vantaalainen autoharrastaja Ari Leppälä.

Hän osti vuoden 1962 mallia olevan MGA:n heti, kun oli saanut varmistettua sen olevan tosiaan Speden vanha, X-Paronista tuttu auto.

Kunniakas menneisyys ei kuitenkaan helpottanut auton toivottamalta näyttänyttä kunnostusprojektia. Varaosia hankittiin niin eri puolilta Suomea kuin jopa Tansaniasta saakka ja niin MGA - vaihdettuaan vielä kerran omistajaakin - saatiin kuin saatiinkin alkuperäiseen loistoonsa.

MGA on yksi vetonauloista pääsiäisenä Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä American Car Show -tapahtumassa. 40 kertaa järjestettävä tapahtuma on jenkki- ja muiden autoharrastajien perinteinen kesäkauden avaus.

Katso Anakonda.fi:stä vuoden 2016 American Car Show -ennakkovideot eli netti-tv-ohjelmat Kesälelut:

Uusi netti-tv-sarja Kesälelut osa 1 - Audi 80 GTE, ikää 30 vuotta, hevosvoimia yli 600

"Tappaja-auto?" - Leffalegenda on viihtynyt Suomessa jo noin 30 vuotta

Kesälelut 3: "Raketiksi" tuunattu Fiat Uno oikeaa avaruuslentoa odotellessa

Kesälelut 4: Onko tämä Suomen hienoin Ford Mustang?

Kesälelut 5 - American Car Show Top 8, valitsimme parhaat