Kommentti: luvassa sarja kotimaisia stadionkonsertteja - Vielä kerran, Cheek?

Anakonda.fi kertoo, mitä se tarkoittaa, että Nelonen Media on solminut pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen olympiastadionin kanssa.

Uutinen on jäänyt tällä viikolla yhteiskunnallisten vääntöjen jalkoihin. Ehkä se on oikea arvojärjestys, sillä eihän vielä julkistettu mitään, mihin tavallinen kansalainen voi reagoida. Ei konserttia eikä muuta tapahtumaa.

Mutta sellaisia tiedote ennakoi:

"Nelonen Media on solminut Stadion-säätiön kanssa pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen. Yhteistyön tavoitteena on varustaa uudistettu Olympiastadion tulevia viihteen, kulttuurin ja urheilun elämyksiä varten."

Avataan kuviota: Nelonen Media tunnetaan Sanoma-konsernin tv- ja radiotalona. Se pyörittää Nelosta ja muita tv-kanavia sekä radioita Rockista SuomiPopiin. Viime vuosina Nelonen Median toiminta on laajentunut. Nykyisin Nelonen Media järjestää noin 60 tapahtumaa vuodessa. Niiden järjestämisestä vastaa neljä täysipäiväisesti tapahtumien kimpussa työskentelevää tuottajaa - ja enemmän tai vähemmän koko Nelonen Media. Sillä jokainen yhtiön radioita kuunnellut on törmännyt kanavan kohderyhmään sopivan esiintyjän konsertin mainokseen tai konserttiin ohjelmasisältönä, lippuarvontana tai muuna ennakkohehkutuksena. Radio Rock on mukana Metallican -keikoissa, SuomiPop oli muun muassa Yön ja Apulannan hallikeikoissa.

Nyt homma nousee ns. nextille levelille. Vuoteen 2021 ulottuvalla sopimuksella Nelonen Media aikoo kaksinkertaistaa tapahtumiensa kävijämäärän nykyisestä miljoonasta kävijästä - siis pelkästään stadiontapahtumilla.

"Uudistuneella Olympiastadionilla arvioidaan vierailevan vuosittain noin miljoona kävijää."

Stadion on valtava esiintymispaikka, jossa järjestettävät tapahtumat ovat huomioarvoltaan suuria. Se sopii Nelonen Medialle, se sopii artisteille - ja ennen kaikkea se sopii tämän ajan viihdetapahtumien kuluttajille. Eppu Normaali ei myy ehkä konserttisalikiertuettaan loppuun, mutta Ratinan stadionin se myy hetkessä. Sinne on Eppu -fanien päästävä, osaksi isoa Eppu-tapahtumaa, Eppu-selfieitä ottamaan, oman Eppu-naaman taustalla kuva Epuista jättinäytöllä.

Päästäkseen miljoonan kävijän tavoitteeseen, stadionilla on järjestettävä vuosittain noin 25 tapahtumaa, jotka vetävät paikalle loppuunmyydyn, noin 40 000 kävijän joukon. Jos noista tapahtumista 15 on erilaisia urheilu- ja/tai kuntoilutapahtumia sekä Nelonen Median hyväntekeväisyyskonsertteja, jäljelle jää vielä nykytarjontaan verrattuna huima määrä konsertteja.

Nyt vain arvailemaan, keitä kaikkia Suomeen lähivuosina saadaankaan. Nelonen Mediahan on tehnyt Metallica -konsertin tavoin yhteistyötä asemansa vakiinnuttaneiden konserttijärjestäjien kanssa jo tähän saakka, joten kansainvälisiä keikkoja lienee luvassa.

Kiinnostavaa on myös miettiä, mitkä suomalaisnimet ovat stadionsarjaa silloin, kun keikkoja järjestetään?

Haloo Helsinki! lienee kasvukäyrällä kohti omaa stadionkonserttia, mutta vieläkö koetaan Cheekin paluu elokuun 2014 tunnelmiin?

Onko stadion seuraava askel JVG:n ja Antti Tuiskun uralla?

Ja miten Nelonen Media nivoo yhteen stadionin ja omat ohjelmansa tähtineen? Jos Vain elämää -ohjelman kaari huipentuu super-kierrokseen viime vuosien parhaista esiintyjistä, olisiko sopiva paikka sen huuman live-kokemukseen Helsingin olympiastadion?

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen - kuvassa Cheek olympiastadionin näytöllä konsertissaan elokuussa 2014.