Kohtaamisia Kirjamessuilla - Katso kuvat

Kirjamessut täyttävät Helsingin Messukeskuksen. Anakonda.fi kuvasi tapahtumassa puhuvia ihmisiä.

Kirjamessut ovat kohtaamismessut. Viikonlopun aikana Messukeskuksessa puhutaan asiantuntevaan, innostuneeseen sävyyn syksyn kirjojen aiheista. Tekijöiden haastattelujen kautta pääsee perehtymään niin aineenvaihduntaan kuin Jere Karalahteenkin - ja satoihin muihin aiheisiin.

Ja jos aihe tempaa mukaansa, asiaan voi perehtyä sitten kirjan verran lisää.

Anakonda.fi kohtasi Kirjamessujen puhujia kameran linssin läpi. Pääkuvassa esseisti, kirjailija ja suomentaja Antti Nylén, joka haastatteli pappi Kai Sadinmaata tämän kohuteoksesta Ilmestyskirja (Into Kustannus).

Tässä kuvaraapaisu messujen runsaasta tarjonnasta:

Valokuvaaja Julius Konttinen ja tietokirjailija Teemu Potapoff ovat tehneet kirjan Selviytyjät (Docendo), joka saadaan painosta myyntiin marraskuun lopussa.

"Kirjan tarinat ovat voimaannuttavia, vaikka se sana onkin kärsinyt inflaation", Potapoff sanoo.

"Surulla ei ole yhtä määritelmää. Ei ole yhtä tapaa surra. Ajattelen niin, että olotiloja tulee ja menee. Jotkut parisuhteet päättyvät tällaiseen. Osapuolten pitäisi ymmärtää, että toisen suru ei ole samanlaista kuin oma. Siinä kohtaa keskusteleminen on tärkeää. Vaikka ollaan yhdessä vanhempia, pitää muistaa, että samalla ollaan erilaisia ihmisiä. Pitää hyväksyä, että tunteet voivat olla hyvinkin erilaisia."

Näin kirjassa lapsensa menettänyt pariskunta. Muita elämäntarinansa kertojia ovat muun muassa lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetty nainen ja syövästä toipunut mies.

Saku Tuomisen yhdessä Martti Hellströmin kanssa kirjoittama Koulukirja (Otava) ravistelee suomalaista koululaitosta. Tuominen ei toivo sen kehittymisen pysähtyvän omaan erinomaisuuteensa, kansainväliseen huomioon. "Koululle ei saa käydä niin kuin Nokialle."

Kaarina Hazard haastatteli Lauri Törhöstä, joka käy uudessa teoksessaan Elämäni banaaninkuorena (Docendo) läpi kymmenen vuoden takaista avioeroaan.

"Näkyvin muutos erosta oli se, että sen jälkeen minulla ei ole enää ollut silitettyjä paitoja", Törhönen sanoi haastattelulavalla.

"Epäilemättä edelleen on naisia, jotka silittävät miestensä paidat", Hazard kommentoi.

Neumannia ja tämän Dingo-kipparin lokikirja (Into) -muistelmateoksen kirjoittanutta Salla Nazarenkoa kuvattiin ennen haastattelua.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen