Samu Haber kannustaa Vain elämää -ohjelmaan: "Artisti, olet kuinka cool tahansa, mene mukaan!"

Sunrise Avenuen Samu Haber kertoo Anakonda.fi:n haastattelussa, miksi Vain elämää -ohjelma on artistille hyvä kokemus. Ja jep jep, mukana on myös sananen Joutsenlaulusta.

Joutsenlaulu on herättänyt kohua etukäteen, koska biisin tekijä Jussi Hakulinen tahtoi kieltää sen esittämisen. Mitä ajatuksia se sinussa herättää – juuri sinähän esitäthän kappaleen?

”Vain elämää näyttää olevan muutenkin sellainen ohjelma, joka herättää tunteita puolesta ja vastaan. Olen ollut yllättynyt, kuinka vahvasti. Ja nyt ihmisillä, jotka eivät pidä ohjelmasta tai jonkun esiintyjän pärstävärkistä, on ollut oivallinen hetki purkaa pahaa oloaan. Ymmärrän, mitä Jussi Hakulinen haluaa ja kunnioitan sitä (Hakulinen on tahtonut kieltää kappaleesta lyhennetyn version, koska sanoituksen tarina typistyy alkuperäisestä). Ei minulla ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa orggis-versiosta.”

Millainen kokemus Vain elämää oli muuten?

”Se oli just sellainen kokemus, kun haaveilin sen olevan. Totta kai tv:n tekeminen on ollut rakas harrastus, sooloprojekti mulle Saksassa jo monta vuotta. Olen puhunut varmaan 25 ohjelmassa olleen suomalaisen, ruotsalaisen tai saksalaisen artistin kanssa. Kaikki ovat sanoneet, että mene sinne: ”Se olis niin sun juttu!”

Kuinka lähellä ohjelmaan osallistuminen on ollut aikaisemmin?

”Mun piti olla mukana jo vuosi sitten, mutta muihin kiireisiin vedoten peruin osallistumisen silloin. Olisin kyllä halunnut olla siellä, koska Hector oli siellä – ja Hector on suurin jumalani Suomessa ikinä! Olisin halunnut sen Mandoliinimiehen siellä itku silmässä tuhertaa.

Mutta tässä oli tarkoituksensa. Nyt kuvaukset olivat Espanjassa samoilla kulmilla, jossa vietin parikymppisenä muutaman vuoden myyden lomaosakkeita. Ja kun kone laskeutui Malagaan, karvat nousivat pystyyn.

Viimeisenä vapaapäivänä siellä mulla oli auto vuokrattuna ja ajoin sillä, Robin istui vieressä ja takapenkillä Robinin mutsi, Irina ja Laura (Voutilainen). Ajettiin sen lomaosakemestan ohi ja sanoin Robinille:´Katso, tuossa meinasin joutua moneksi vuodeksi vankilaan!´”

Vain elämään osallistuvat lisäksesi mainitut Robin, Irina, Laura Voutilainen, Petra, Yön Olli Lindholm sekä Nikke Ankara. Millainen ryhmä oli?

”Oli siellä muutama etukäteen outo, vieras tyyppi: Olli, Nikke ja ehkä vähän Laurakin. Petralla on myös hieno soolouran katalogi, jota en tuntenut. Mutta ohjelman tekijät osoittivat taas casting -taitonsa, olipa hieno lauma! Kaikilla oli oma paikkansa. Ja kun olen katsonut nyt ohjelman klippejä, niin huomaan, että minulla on ikävä niitä kaikkia tyyppejä. Se oli ihan vitun siistiä!”

Mikä siinä nyt niin siistiä oli?

”Isoimpana asiana ehkä se, miten toinen artisti osaa kysyä artistilta jotain asiaa. Miten joku Laura Voutilainen kysyy siinä pöydässä, miltä joku elämänkäänne on tuntunut, niin se kyllä kysyy sen ihan samalla sydämellä. En vieläkään käsitä, miten joku 18-vuotias Robin osaa kysyä Olli Lindholmilta just sen oikean kysymyksen. Olen kyllä kuullut urallani ihan jokaisen kysymyksen, mutta tuolla kuulin ihan uusia.”

Mikä on musiikin ja tämän terapoinnin suhde artistin kannalta?

”Jos me ei laulettais, niin olisihan meidän vaikea perustella sitä, että ollaan Espanjassa jossain linnassa dokaamassa.”

Ovathan urheilijatkin Supertähdet –ohjelmassa urheilematta. Länkyttäminen on sen ohjelman sisältö.

”No se on totta. Mutta kyllä tuolla on musiikillisestikin kovia hetkiä. Esimerkiksi Irinan biisiä treenatessani olin todella ison elämänkysymyksen äärellä. Se oli minulle todellinen voimabiisi. Tilanne on tällainen: kuvaukset ovat kestäneet 15 tuntia, sitten menee jonnekin sinne terassille ottamaan bissen tai viinin ja kääntää katseensa seuraavaan päivään. Silloin saa tietää, onko oma vuoro lounaalla vai illallisella. Siinä on sitten vain yksi mahdollisuus vetää biisi hyvin – ja se jännitys saa ihmiset aika tunteikkaiksi. Musiikki on puolet ohjelmaa, mutta meidän siellä olevien kannalta isompi asia on se muihin ihmisiin tutustuminen. Se, että pääsee jonkun ollilindholmin pään sisälle.”

Eli kannustat muita artisteja lähtemään mukaan Vain elämää –ohjelmiin, jos niitä vielä tehdään?

”Ihan ehdottomasti. ´Artisti, olet kuinka cool tahansa, mene! Tulet olemaan onnellinen, kun lentelet sieltä kotiin.´”

Fakta: Vain elämää, uusi tuotantokausi alkaa Nelosella perjantaina 21. Huhtikuuta klo 20.00. Nähtävänä myös osoitteessa ruutu.fi