Liiga: juhliiko tämän tatuoinnin omistaja? - Pudotuspelit käyntiin supersarjalla HIFK - Kärpät

Jääkiekon Liigan pudotuspelit käynnistyvät jo "säälivaiheessa" jättiläisten kohtaamisella. Anakonda.fi nostaa esiin sarjan potentiaalisen ratkaisijan.

Juhamatti Aaltonen! Siinä pelaaja, joka herättää omat ja vastustajat jääkiekon pudotuspelien aluksi. Vastustajat ovat hänen kanssaan varuillaan, omat odottavat hänestä ratkaisijaa.

Aaltonen herättää muut, mutta herättääkö hän itsensä?

Lisäksi häneen kohdistuu outo epäillys: Ilta-Sanomien kiekkotoimitus vihjasi äskettäin videokommentissaan, ettei Aaltonen tiedä, edustaako HIFK:ta vai Kärppiä!

Rohkea tulkinta johdettiin maaliskuun alussa pelatun ottelun lopusta. HIFK voitti, ja pelaajat kokoontuivat tavan mukaan onnittelemaan maalivahtia. Aaltonen ei kuitenkaan jäänyt halailemaan muiden pelaajien tavoin Kevin Lankista, vaan tyytyi osallistumaan ilonpitoon napauttamalla veskaria kannustavasti mailalla. Hän riensi tervehtimään vanhoja Kärppien pelitovereitaan, lähinnä puolustaja Lasse Kukkosta.

Muutaman sekunnin tilanteesta vedetty johtopäätös saattaa olla silkkaa sensaationhakuisuutta, ehkä Aaltonen kiirehti ehtiäkseen varmasti tavata monivuotisen ystävänsä niin kasvattajaseurastaan Kärpistä kuin maajoukkueestakin.

Tai sitten tapahtuma kuvaa Aaltosta täydellisesti: hän on oman tiensä kulkija. Matsi oli jo ohi, Lankinen taputeltu samoin - ja sitten ei kun vanhojen toverien seuraan pariksi minuutiksi. Helsinkiläisten kanssa ehtii viettämään aikaa muutenkin.

Sillä juuri oman tiensä kulkijana Aaltosesta on tullut sellainen pelaaja, josta samainen Ilta-Sanomat otsikoi tammikuussa videokoosteen peräti näin: "Onko Juhamatti Aaltonen edes tästä maailmasta? Katso kauden käsittämättömät oivallukset"

Vain vuotta aikaisemmin Aaltonen valittiin Viikon pelaajaksi, ei Liigassa, vaan piirua kovemmassa sarjassa, KHL:ssä. Aaltosessa on potentiaalia vaikka mihin.

"Juhamatti Aaltonen pystyy yksilötasolla voittamaan otteluita HIFK:lle. Tämänlaisia pelaajia ei tässä liigassa kuitenkaan montaa ole", Nelonen Pron asiantuntija Tero Lehterä kommentoi Ilta-Sanomien 4.erä -ohjelmassa.

Aaltosen pelaajatyyppiin kuuluvat tasonvaihtelut. Kun sille päälle sattuu, Aaltonen on pitelemätön. Siksi juuri hänen mailastaan on lähtenyt SM-kultaa tuonut jatkoaikamaali finaaliottelussa Oulun Kärpille. Mutta sitten on se toinen Aaltonen, joka näyttää katsomoon uinuvan pelitapahtumien ulkopuolella.

HIFK toivoo, että Aaltonen herää nyt. Kärpät pelkää sitä.

Sinänsä koko kautta ajatellen, kumpikin joukkue on ollut horroksessa. Sekä HIFK että Kärpät ovat suomalaisen jääkiekkoilun jättiläisiä. Ne operoivat isolla talousalueella, isolla budjetilla ja kummallakin on vuosikymmenten menestyvä joukkuekulttuuri kannustimenaan ja painolastinaan. Vaikka molemmat kokivat pelaajamenetyksiä tälle kaudelle, joukkueiden odotettiin huilaavan pudotuspelien säälivaiheessa. Mutta niin kiekko vain putoaa jäähän Oulussa keskiviikkona ja torstaina Helsingissä - sekä mahdollisesti myös lauantaina Oulussa.

Millä mielellä Aaltonen riisuu viimeisen Kärpät -kohtaamisen jälkeen varusteensa ja näkee tutun tatuointinsa?

Fakta: Jääkiekon Liigan pudotuspelit alkavat keskiviikkona. Lisätietoja tästä.

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen