16. tammikuu 2018
Helsinki otti viitosviiton Viisi tähteä -median järjestämässä 50 Suomen parasta ravintolaa -äänestyksessä. Kutsuttujen "Horeca- ja juoma-alojen ammattilaisten" äänestyksessä ykköseksi nousi viime vuosina kovasti hehkutettu Grön, jota perusteluissa kehutaan seuraavasti:
"Grön on brutaalin bistron käsitteen ytimessä, jossa niukoista resursseista syntyy oma estetiikkansa sekä ruoan valmistuksen metodi."
Olon, BasBasin, Finnjävelin ja Vinkkelin jälkeen sijoittui kuudenneksi turkulainen Kaskis - myös yksi viime vuosien kehutuimmista - ja jonotetuimmista - ravintoloista. Myös seuraava ei-helsinkiläinen sijoittuja Mami on turkulainen, sijalla 15.
Viisi tähteä toteutti listauksen kuuden vuoden tauon jälkeen. Näiden vuosien aikana on tapahtunut paljon, näkee median päätoimittaja Eeropekka Rislakki:
"Kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittää muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja.” (Viisi tähteä -median artikkeli äänestystuloksesta luettavissa kokokonaisuudessaan tästä.)
Rislakki kutsuu monien parhaiden ravintoloiden tyyliä "brutaaliksi bistroksi". Se on hänen mukaansa omaleimainen, suomalainen suuntaus, joka on seurausta kymmeneen vuoteen venyneestä taloudellisesta laskukaudesta. Samaan aikaan esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin huippuravintolat saattoivat keskittyä fine-diningiin, mutta Suomessa kalliille hifistelylle ei riittänyt asiakkaita. Syntyi bistro, brutaali bistro.
Grön, BasBas ja vaikkapa Kaskis ovatkin onnistuneet jopa niin hyvin, että pöydän varaaminen niihin kaikkiin vaatii pitkän tähtäimen suunnittelua - sellaisia ravintoloita ei Suomessa ole tavannut liiemmin olla. Bistro-buumi on ollut omiaan totuttamaan suomalaisia kunnianhimoiseen ravintolaruokaan, maistuviin elämyksiin ilman fine dining gourmet`n korkeiden hintojen pulittamista.
Ravintola-alan ammattilaisten lista pursuu hyviä ja kiinnostavia ravintoloita. Mukana on monia hyvin tuoreitakin tuttavuuksia, esimerkiksi loppusyksystä avatut helsinkiläiset Palace (sijalla 11) ja Yes Yes Yes (49).
Anakonda.fi:n huomion kiinnittää kuitenkin se, mitä listalla ei ole: Tomi Björckin omistamia ja häneen henkilöityneitä, viime vuosina varsin suosittuja ravintoloita. 50 Suomen parhaan ravintolan joukkoon eivät mahdu ravintola- ja juoma-alan ammattilaisten mielestä sen enempää Farang, Gaijin kuin Boulevard Socialkaan. Michelin Guide 2017 arvosti kaikki kolme kuitenkin Bib Gourmand -maininnalla, samoin kuin listalla sijalle 18 sijoittuneen Emon. Michelin -tähden saaneet ravintolat Olo, Ask, Demo ja Chef & Sommelier (toimii nykyisin nimellä Ora) ovat kaikki listan kymmenen parhaan joukossa.
Mistä Björckin dynastian jääminen listan ulkopuolelle johtuu?
Ovatko äänestäjät niiden uudesta lumoutuvia, että vanhat suosikit unohtuivat? Vai ovatko Farang ja muut ole ammattilaisten suosikkeja koskaan olleetkaan?
Vai lasketaanko esimerkiksi Farang jo Helsingin klassikkoravintoloihin? Eiväthän listalle päässeet esimerkiksi vuosikymmeniä linjansa pitäneet Kosmos, Elite tai Seahorse - tai kymmenisen vuotta toiminut Ateljé Finne, klassikko jo syntyessään.
50 Suomen parasta ravintolaa Viisi tähteä -median järjestämän ravintola- ja juoma-alan ammattilaisten mukaan:
1. Grön, Helsinki
2. Olo, Helsinki
3. BasBas, Helsinki
4. Finnjävel, Helsinki
5. Vinkkeli, Helsinki
6. Kaskis, Turku
7. Ask, Helsinki
8. Demo, Helsinki
9. Savoy, Helsinki
10. Ora, Helsinki
11. Palace, Helsinki
12. Chapter, Helsinki
13. Lyon, Helsinki
14. C, Tampere
15. Mami, Turku
16. Juuri, Helsinki
17. Ravinteli Bertha, Tampere
18. EMO, Helsinki
19. Ravinteli Huber, Tampere
20. Shelter, Helsinki
21. Bistro O mat, Kirkkonummi
22. Mikko Utter, Lohja
23. Bistro Sinne, Porvoo
24. Nokka, Helsinki
25. SicaPelle Wining & Dining, Porvoo
26. Fabrik, Helsinki
27. Tintå, Turku
28. Muru, Helsinki
29. Ostroferia, Oulu
30. Kuurna, Helsinki
31. Meat District, Porvoo
32. Aito, Helsinki
33. Kakolanruusu, Turku
34. Spis, Helsinki
35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi
36. Wino, Helsinki
37. Ludu, Turku
38. Linnankrouvi, Mustion Linna
39. Tertin Kartano, Mikkeli
40. Kuori, Turku
41. BasBas & Staff Wine Bar, Helsinki
42. Werner, Helsinki
43. Roux, Lahti
44. 4 Vuodenaikaa, Tampere
45. Storage, Turku
46. Hugo, Oulu
47. Gastro Cafe Kallio, Helsinki
48. Gastropub Tuulensuu, Tampere
49. Yes Yes Yes, Helsinki
50. Local Bistro, Joensuu
Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Paju