J. Karjalainen Yhtyeineen: Tähtilampun alla - Hittilevy on 25-vuotias!

Kun Tähtilampun alla -levy julkaistiin huhtikuussa 1992, J. Karjalainen oli jo kokenut, uusiutumiskykynsä osoittanut artisti. Anakonda.fi kertoo klassikkolevyn tarinan.

Suomi 1992, avainsanat: lama, markka, työttömyys, devalvointi, tissibaarit - ja telepatia.

J. Karjalaisen kappale Telepatiaa oli aukko ankeudessa. Se oli Avaruuden ikkuna pois arjesta, kuten Karjalaisen ja Pelle Miljoonan duetto-kappaleen nimi kuului. Kun Suomi tuntui istuvan taivasalla neuvottomana, J. Karjalainen tarjosi vaihtoehdon: saatoimme kokea rakennemuutoksen Tähtilampun alla.

Vaikka pankit tuolloin pelastettiin, ei enää ole kopia eikä sypiä sellaisina kuin me niiden valomainokset muistamme. Mutta Karjalaisen samat laulut soivat yhtä elinvoimaisina kuin silloin. Kun Karjalainen ja hänen yhtyeensä - johon kuuluvat yhä 25 vuotta sitten mukana olleet Pekka Gröhn (silloin basso, nyt koskettimet), Janne Haavisto (rummut) ja Mikko Lankinen (kitara) - aloittavat keikoilla Telepatiaa -kappaleen, 1990-luvun muistavat ja nuoremmatkin tuntevat sisällään sellaisen läikähdyksen, kun merkityksellisen, ajattoman musiikin äärellä tunnetaan.

Biisi soljuu vaivattomasti, kuten Karjalaisen bändien soitto tapaa soljua. Kaikki on kohdallaan. Sanat, sävel, sovitus - ja tuolloin Karjalaisen lauluihin astunut hivenen mystinen tunnelma. Monissa levyn biiseissä oli "twinpeaksia" kuten silloin adjektiivinomaisesti tavattiin sanoa.

Tähtilampun alla -levyä edelsi Karjalaisen ensimmäinen iso riuhtaisu menneestä. Hän oli hajottanut 1980-luvun päätteeksi koko vuosikymmenen ajan eri kokoonpanoilla menestyneen Mustat lasit -yhtyeensä. Hän oli tehnyt yhden soololevyn (Keltaisessa talossa, 1990) ja uuden Yhtyeineen -kokoonpanonsa ensilevyn (Päiväkirja, 1991). Sitten Mustien lasien ison ja muhkean torvikokoonpanon soundi oli uusiutunut. Yhtyeineen, joka oli mainittuine soittajineen ja Matti Pitsinki kosketinsoittimissa lähes yksi yhteen Laika & The Cosmonauts -bändin kanssa, oli enemmän rokkia ja rautalankaa kuin suomalainen versio Blues Brothers Bandista. Bändi soitti tiukasti, olihan se vetänyt kimpassa vuosikaudet. Ja Tähtilampun alla -levyllä sekä kaksi vuotta myöhemmin julkaistulla Villejä lupiineja -albumilla löytyi paitsi oma ääni J. Karjalaisen kanssa, myös tie suomalaisten sydämiin.

Sittemmin J. Karjalainen on tehnyt urallaan useita äkkiliikkeitä, lopettanut bändejä niiden vielä menestyessä - ja aloittanut uusia. Electric Sauna, vuodet yksin Lännen-Jukkana - ja nykyinen kopla yksinkertaisesti nimellä J. Karjalainen.

Suomi olisi selvisi 1990-luvun lamasta miten selvisi, mutta monille tuon ajan selviytymis-soundtrack oli Tähtilampun alla hitteineen. 1. huhtikuuta levyn julkaisusta tuli kuluneeksi 25 vuotta.

Anakonda.fi linkittää levyn Spotify -kuuntelun tähän:

Pasi Kostiainen