VIIKON BIISI: Tältä kuulostavat Ville Valo ja Agents - ja Badding - yhdessä

Rauli "Badding" Somerjoen kirjoittama, aiemmin julkaisematon kappale on löytynyt ja levytetty. Ville Valon laulu ja Esa Pulliaisen kitara - miten pehmeästi ne soivatkaan yhdessä! Anakonda.fi tarjoaa uutta Agentsia.

Jo tarina on herkullinen: Esa Pulliainen, siis Agents -yhtyeen jumalaisesti Stratocasteria hyväilevä kitaristi Esa Pulliainen "löysi" laatikostaan vanhan yhteistyökumppaninsa, vuonna 1987 kuolleen Rauli "Badding" Somerjoen aikanaan hänelle antamia demoja biisiaihioista. Badding -klassikot Laivat ja Tähdet, tähdet ovat syntyneet samantyyppisen yhteistyön tuloksena: Badding on hyräillyt melodiat ja sanoitukset kasetille ja antanut luomuksen Pulliaiselle. Mutta Somerjoen kuoleman jälkeen Pulliainen ei ole tiennyt, mitä kaseteille ja niiden biiseille tekisi.

Samoihin aikoihin Pulliaisen löydöksen kanssa Ville Valo oli päättänyt lopettaa HIM -yhtyeen. Solisti, biisintekijä ja keulakuva voi lopettaa bändin, vaikka sen menneisyys olisi niin hieno kuin HIMin.

Vaikka HIM tunnettiin englanninkielisenä Love Metal -yhtyeenä, Ville Valo on julkisen uransa alusta lähtien eli runsaat 20 vuotta julistautunut suomenkielisen kaihoiskelmän, muun muassa Rauli Badding Somerjoen ihailijaksi. Niinpä Valo lauloi vain 22-vuotiaana vakuuttavasti Agentsin vieraana Laulava sydän -tv-ohjelmassa Badding -klassikot Jykevää on rakkaus, Ikkunaprinsessa ja Paratiisi.

Tilanne on nyt tänä syksynä, 71 vuotta Rauli Somerjoen syntymän jälkeen mitä otollisin siihen, että Ville Valo ja Agents kohtaavat jälleen - Badding -materiaalin parissa.

Ja niin tapahtuu.

Odotukset Valon ja Pulliaisen ensimmäisen julkaistavan yhteislevytyksen äärellä ovat suunnattomia. Orpolapsi kiurun täyttää ne. Valo laulaa soljuvasti kauniilla äänellään - ja samaa vaivattomuuttahan oli aikoinaan Baddingin laulussa - ja vastaava pehmeää pakottomuutta on myös Esa Pulliaisen kitaransoitossa.

Biisikin kuulostaa kymmenen ensimmäisen kuuntelun jälkeen mainiolta, tarttuvamelodiselta ja haikealta rautalankaiskelmältä. Biisin erikoisuus on katkelma, joka lienee otos Baddingin autenttista kasettitulkintaa. Se nostaa biisin outoon ajattomuuteen - juuri ennen Pulliaisen kitarasoolo 

On vaikea kuvailla, mihin ulottovuuksiin tämä biisi nostaakaan odotuksen kokonaisen albumin suhteen? Ja keikkojen - saammehan kokea Ville Valon ja Agentsin yhdessä vielä lavallakin, saammehan?

Anakonda.fi jakaa Ville Valo & Agentsin Orpolapsi kiurun -kappaleen kuunneltavaksi YouTuben kautta: 

TEKSTI: Pasi Kostiainen, KUVA: Joonas Brandt