Buenos Aires Top 5

Tangoa, punk-tangoa, katedraaleja, kaupunkikulttuuria - ja jalkapallojoukkueesta tunnettu kaupunginosa, jossa kannattaa oikeasti olla varovainen. Anakonda.fi:n Aleksi Kinnunen antaa vinkit Argentiinan pääkaupunkiin.

Buenos Aires on kiehtova, monimuotoinen - ja vaarallinenkin. Anakonda.fi antaa viisi tärppiä, joihin matkailijan kannattaa tarttua.

Buenos Airesin kohokohdat:

1. Punk-tangoa Carlos Gardelin kotikulmilla

Helsingin Juhlaviikoilla 2016 vierailleen Orquesta Típica Fernández Fierro -yhtyeen räjähtävät tangoesitykset ovat elämys. CAFF-kulttuuritilassa on upea tunnelma paiskautua tähän omaleimaisen rockhenkiseen tulkintaan tangosta. Salissa järjestetään myös muita esityksiä. Pohjiksi kannattaa vierailla vaikka lähikulmilla mainiossa ja vanhassa El Banderin -baarissa. Kulmilta löytyy myös paljon hyviä paikallisravintoloita sekä tangolegenda Carlos Gardelin kotimuseo ja tangosuuruuksille omistettu museokadunpätkä.

CAFF - Club Atlético Fernández Fierro, Sánchez de Bustamante 772.

2. Tangotunnelmaa ”katedraalissa”

Milonga-tanssiaiset ovat fantastinen elämys kokea tangon elähdyttävää tenhoa, vaikka itse ei tanssisikaan. Turististen tangonäytösten sijaan suuntaan La Catedral -salin tunnelmaan. Fantastisessa vanhassa tilassa soi musiikki, ihmiset tanssivat, juomapuoli pelaa. Utelias buukkaa pohjaksi tangoalkeistunnin samasta kulttuurikeskuksesta.

La Catedral, Sarmiento 4006

3. Pihvistä pizzaan ja empanadoihin

Samoin kuin tango, Buenos Airesin ruokakulttuuri on yhdistelmä, jossa maistuu huomattavana esimerkiksi italialaissiirtolaisten vaikutus. Pihvi on kuningas; pizza, jäätelö ja empanadat loistavia. Klassisia pihvipaikkoja eli parilla-ravintoloita ovat esimerkiksi keskustan Parilla Peña, San Telmon El Desnivel ja La Brigada sekä Palermon Don Julio ja La Cabrera.

Vanhan ajan kahvilat, bares notables, ovat tunnelmallisia ajanviettopaikkoja. Kun pihvin sietokyky on ylitetty, varaa pöytä edullisesta ja loistavasta armenialaisravintola Sarkisista ja käy vielä drinkillä läheisessä salakapakkamaisessa Bar 878:ssa. Parasta halpaa levypizzaa vuodelta 1932 olevasta Pizzería Güerrinista, joka sijaitsee kirjakauppa-alueella. Parhaaksi jäätelöbaariksi sanotaan kiehtovan Evita-museon lähellä sijaitsevaa Jaujaa, eikä suotta. Palermolainen pikaruokahelmi on käsityöoluistaan ja huippupurilaisistaan tunnettu Burger Joint.

4. Ostoksia hipsterputiikeista vintageen

Vanhojen kauppahallien tunnelmaan pääsee San Telmon kauppahallissa. Eräänlainen hipster- ostoskeskus Patio del Liceo on hurmaava kohde putiikkeineen, gallerioineen ja ravintoloineen. Vintage-tunnelmaa löytyy Centenario-puiston viikonloppumarkkinoilla (huomioi pieni vinyylilevyille omistettu kadunpätkä, josta irtoaa esimerkiksi vanhoja tangolevyjä) ja ostoskatu Santa Fen Galería 5ta Avenidassa.

5. Kaupunginosat kertovat historiasta

Kuljeskelu eri alueilla avaa kaupungin historiaa. Sataman läheiset San Telmo ja La Boca hehkuvat siirtolaismenneisyyttä - kävele Plaza de Mayon aukiolta ja presidentin palatsilta Casa Rosadalta Defensa-katua pitkin San Telmon halki tunnelmalliselle Plaza Dorregon aukiolle tai aina valtatiesillan ali Boca Juniorsin kotistadionille, jonka ympäristössä kuten koko Bocassa voi toisaalta oikeasti olla vaarallista. Käytä harkintaa ja pidä varasi. Palermo on trendialuetta putiikkeineen (Plaza Serranon ja Plaza Armenian ympäristö), huippuravintoloineen, baaritiheikköineen ja klubeineen (Palermo Hollywoodin alue). Keskusta taas on kiehtova yhdistelmä Pariisin tyyliä kasvatettuna korkeuksiin (Avenida de Mayon bulevardi) ja New Yorkin art decoa - viime vuosisadan alun maataloustuotteiden vientibuumin rikkaudet näkyvät arkkitehtuurissa.

12-kaistainen ja 140 metriä leveä Avenida 9 de Julio -tiehirviö kuuluu tietenkin kävellä yli, Recoletan hautausmalla sopii katsastaa Eva Peronin hauta. Fantastinen katutaide levittäytyy keskustaa ympäröiviin kaupunginosiin, kun taas taidemuseoista kannattaa tarkistaa ainakin latinalaisamerikkalaisen taiteen museo Malba.

Teksti ja kuvat: Aleksi Kinnunen

Lue Anakonda.fi:stä myös tämä:

Buenos Aires on kulttuurien sulatusuuni ja ristiriitainen kaupunkihirviö