Buenos Aires on kulttuurien sulatusuuni ja ristiriitainen kaupunkihirviö

Anakonda.fi:n Aleksi Kinnunen talvehti Argentiinan pääkaupungissa ja vinkkaa nyt suosikkinsa.

Pyöreästi vuosisata tai reilu sitten siirtolaisaallon muovaama Buenos Aires on kulttuurien sulatusuuni. Valtava sellainen. Suomen talvella eli Argentiinan kesällä uuni tuntuu iholla: samean Rio de la Plata -joen rannalle levittäytyvä kaupunkijättiläinen hehkuu helteessä tukahduttavana kuin urbaani pätsi. Paras aika vierailla Buenos Airesissa säiden ja ilmapiirin puolesta onkin Suomen syksyllä eli Argentiinan keväällä ennen vuoden vaihdetta loka-joulukuussa tai elämän palattua kaupunkiin kesälomien jälkeen paikallisittain loppukesällä ja syksyllä helmikuun lopulta eteenpäin. Tätä ajoitusta mukailevat myös kaupungin festivaalit ja jalkapallokausi. Keskikesällä eli tammikuussa ja helmikuun alussa Buenos Aires hiljenee tapahtumien osalta jopa liiaksi.

Yhdysvaltojen dollari on järkevä reissukäteisvaluutta, jolla saattaa saada huomattavasti paremman vaihtokurssin kuin luottokortilla automaatista.

Argentiinan poliittinen kulttuuri ja talousheilahtelut ovat näyttäytyneet surullisena jatkumona, joka on luonut maahan masentavan epävarman ilmapiirin. Tulevaisuuden varaan on vaikea rakentaa, kun ei tiedä, mitä seuraa huomenna. Säästöt on kannattanut sijoittaa materiaan. Niin ikään julkinen terveydenhuolto ja koulutus tuntuvat herättävän paikallisissa vihaa, pettymystä ja ahdistusta.

Rikollisuus on huomattavaa. Reppu ja olkalaukku kannattaa todellakin pitää etupuolella ja kiinnittää kahvilassa tuolin jalkaan tai omaan raajaan. Kännykkä saattaa lähteä kadulla tai bussissa kädestä, läppäri kahvilapöydästä. En halua pelotella, mutta Buenos Airesin rinnalla taskuvarkaistaan tunnetut Barcelona ja Pariisi tuntuvat Helsingiltä. Muutosten tiedostaminen auttaa ymmärtämään nykykulttuuria ja ihmisiä; Porteñot eli buenosaireslaiset eivät todellakaan ole hilpeän aurinkoista väkeä siinä missä esimerkiksi brasilialainen rantakulttuuri.

Paljon löytyy kiehtovaa koettavaa: ruoka, kaupunkikulttuuri, musiikki, jalkapallo, arkkitehtuuri, siirtolaishistoria... Viikko Buenos Airesissa riittää juuri ja juuri, mutta parempi on varata reilummin aikaa. Ensi kertaa maailmankolkkaan suuntaavan kannattaa miettiä kiertomatkan mahdollisuutta. Mitä jos yhdistäisi Buenos Airesiin sademetsäelämyksen Iguassun putouksilla ja tyystin erilaisen Rio de Janeiron? Rantalomaa on helppo tuoda kuvaan matkaamalla Uruguain Capo Polonion viehättävän rantaluonnonpuistoon tai esimerkiksi Rio de Janeiron suunnalla Ilha Granden saarelle - Buenos Airesin rannoilla ja pitkälle kaupungin ympäristössä vesi on sameaa ja epämiellyttävää uimiseen.

Lauttapäiväretki Uruguaihin onnistuu helposti kuin Helsingistä Tallinnaan. Mendozan viinialueille pääsee yöbussilla. Ja sehän on jo puolimatkassa Chilen Santiagoon ja fantastiseen Valparaison rannikkokaupunkiin Tyynimeren rannalle.

Teksti ja kuvat: Aleksi Kinnunen

Lue myös tämä Buenos Aires -matkajuttu Anakonda.fi:stä:

Buenos Aires Top 5