Maailman vaarallisimmat kaupungit listattu - Lue viisi pointtia

Kun kriteerinä ovat murhat, San Salvador on maailman vaarallisin kaupunki Economistin julkaiseman listan mukaan. Anakonda.fi poimii listalta viisi kiinnostavaa asiaa.

Economist julkaisi listan, jota ei sinänsä voi pitää matkailun halvaannuttajana: listan kärkisijoille pääsy heijastelee enemmänkin kaupungin - ja ehkä valtion - asemaa maailman järjestäytyneen rikollisuuden osalta. Economist nostaa esiin ennen kaikkea huumerikollisuuden, sillä kokaiinia valmistetaan Etelä-Amerikassa ja sitä kuljetetaan väli-Amerikan kautta Yhdysvaltoihin.

Reitin varrella järjestetään maailman eniten hautajaisia murhien takia.

Economistin kriteerinä ovat murhat 100 000 asukasta kohtaan. Ykköseksi nousee El Salvadorin pääkaupunki San Salvador, jossa väkivaltaisen kuoleman koki vuonna 2016 137 ihmistä.

Listalle ei ole otettu mukaan sotaa käyviä kriisimaita. Mukaan "päästäkseen" asukkaita kaupungissa pitää myös olla vähintään 250 000.

Anakonda.fi poimii listalta kiinnostavia pointteja:

1.  43 listan 50 kaupungista on latinalaisesta-Amerikasta

Kun valtaosa kokaiinista valmistetaan Kolumbiassa ja kuljetetaan El Salvadorin, Hondurasin ja Guatemalan kautta Meksikoon ja sieltä edelleen Yhdysvaltoihin, niin tämä reitti näkyy listalla hyvin. Meksikon Acapulco ja Hondurasin San Pedro Sula ovat seuraavina listalla San Salvadorin jälkeen. Peräti 43 maailman 50 väkivaltaisimmasta kaupungista sijaitsee latinalaisessa-Amerikassa.

2.  San Salvador jatkaa ykkösenä, vaikka murhat vähenivät

San Salvadorissa murhattiin listan mukaan viime vuonna 137 ihmistä, 2015 peräti 190. Vähennyksestä huolimatta kaupunki on maailman väkivaltaisin - ja El Salvador maailman maista se, jossa tapahtuu eniten murhia.

3. Suosituista matkakohteista mukana Meksiko ja Brasilia

Suomalaistenkin suosimista matkakohteista Meksiko ja Brasilia ovat harmillisen hyvin edustettuina listalla. Turistit eivät kuitenkaan ole niissäkään murhaajien ykköskohde, vaan kyse on niissäkin huumejengien välienselvittelyistä. Viime vuosi oli huumesodan uhrimäärän osalta Meksikolle pahin sitten vuoden 2011, ja valitettavasti Economistin mukaan sama meno on jatkunut vuoden 2017 ensimmäisinä kuukausina.

Brasilia on puolestaan listoilla, koska on kokaiinin tuottajamaiden kakkonen Kolumbian jälkeen. Valtaosa murhista sielläkin on rikollisten välienselvittelyä.

4. Mukana neljä kaupunkia Yhdysvalloista

Kokaiinin käyttäjämarkkinat ja niitä pyörittävät rikollisjengit Yhdysvalloissa ovat myös sotaisia. 50 maailman väkivaltaisimman kaupungin listalla on neljä cityä Yhdysvalloista: St. Louis, jossa murhattiin 60 ihmistä viime vuonna sekä Baltimore, Detroit ja New Orleans.

Yhdysvallat on ainoa maailman rikkaiksi lasketuista maista, jonka kaupunkeja on mukana listalla.

5. Etelä-Afrikka: rikollisuus väheni, murhat lisääntyivät

Ainoa valtio Etelä- ja Pohjois-Amerikan lisäksi listalla on Etelä-Afrikka. Sieltä mukana oli kolme kaupunkia: Kapkaupunki, Nelson Mandela Bay ja Buffalo City. Vaikka rikollisuus maassa väheni, murhat lisääntyivät.

Economist huomauttaa, että Etelä-Afrikan nousu listalla johtunee tilastoinnin kehittymisestä. Sopii siis olettaa, että on valtioita, joissa kaikki henkirikokset eivät päädy virallisiin asiakirjoihin ja tilastoihin.