VIIKON INDIE: Astrid Swan: From The Bed And Beyond - Kurkistus syöpäpotilaan kärsimykseen

Astrid Swanin vaikuttava henkilökohtainen levy on tapaus - ja Anakonda.fi:n Viikon indie.

Astrid Swanin kuudes albumi alkaa yksinäisellä pianolla, haikean laulun siivittämänä .

Astrid sairastui aggressiiviseen rintasyöpään 2013. Uuden levyn kappaleet käsittelevät vaikeaa aihetta koskettavasti. Albumia leimaa omakohtainen tragedia ja se kuuluu kappaleissa intiiminä haurautena. A Long Time Running kappaleessa Astrid kuiskailee, vaikertaa ja puhuu. Lopputulos on vaikuttava.

Astrid Swan on Suomen oloissa erikoinen tapaus. Täällä "naisartisti" tarkoittaa katrihelenoita ja paulakoivuniemiä. Astrid on eri maata. Taiteellinen, verrattain rohkea, riippumattoman musiikin viidakosta ponnahtava Suomen Tori Amos.

Piano ja laulu johdattelevat jokaista levyn 11 kappaletta eteenpäin. Näiden rankojen ympärille on säästellen - kuin kuvituksena - lisätty muita instrumentteja. Kappaleet ovat riisuttuja ja juuri siinä piilee niiden vahvuus. Sovituksissa on käytetty enemmän mielikuvitusta kuin ensi kuulemalta uskoisi. Nämä piilotetut tasot aukeavat vähitellen uusilla kuuntelukerroilla.

Song Of Fear kappaleessa sairastunut Astrid luettelee pelkojaan. Suurimpana lähestyvä kuolema. Kappale on tyyni, lohdullinen. Harmonian rikkoo etäällä ulvova naisääni, joka saapuu kuin varkain ja lähtee pois. Ääni tuo mieleen Lisa Gerrardin hyytävimmillään. Tämä käy esimerkkinä oivaltavasta tavasta värittää muuten kovin riisuttuja kappaleita. Nämä merkittävät lisäykset ovat harkiten asteltu oikeille paikoilleen.

From The Bed And Beyond on feminiini, päiväkirjamainen levy. Kuin kurkistus kärsimykseen. Paikkaan jonne kukaan muu ei näe. Vaivaannuttavaa? Tavallaan, mutta hetkeäkään ei ole aihetta epäillä tulkinnan aitoutta.

Kuuntele Anakonda.fi:n Viikon indie tästä:

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tilaa Viikon indie -äänitteet osoitteesta http://stupidorecords.com/fi/.

Lue myös aiemmin julkaistut Anakonda.fi:n Viikon indiet tästä:

VIIKON INDIE: Viitasen Piia: Laulumaa - Lauluja kiitoksesta - ja ihmisen tuhovoimasta

VIIKON INDIE: Hellhound: Soitetaan rock`n`rollia - Punk-klassikon paluu

VIIKON INDIE: Autiomaa: Autiomaa: Hautaa surusi maahan - Katumusta katuojista

VIIKON INDIE: Teppo Vapaus: Lurjus - Vanhan liiton rokkari

VIIKON INDIE: Haikara: Haikara - Keräilyharvinaisuus taas saatavilla

VIIKON INDIE: Riistetyt valtion vankina - Punk-legenda Brasiliassa saakka

VIIKON INDIE: The Lieblings: Let Them Have It - Poppia särökitaroilla