Robin Williams kuoli - katso linkit uran tähtihetkiin

Amerikkalaisnäyttelijä muistetaan koomikkona, Oscar -voittajana draamaroolista - sekä tv-haastattelujen hulvattomana yllättäjänä.

Viime vuosikymmenten merkittävimpiin näyttelijöihin kuulunut Robin Williams on kuollut. Vakavasta masennuksesta kärsineen Williamsin epäillään tehneen itsemurhan. Hän löytyi kuolleena kotoaan San Franciscon pohjoispuolella sijaitsevasta Tiburonista.

63-vuotiaana kuollut Williams teki monipuolisen uran. Hän voitti vuonna 1997 parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon roolistaan elokuvassa Good Will Hunting. Hän oli kolmesti ehdolla parhaan miespääosan Oscarin voittajaksi, muun muassa elokuvasta Kuolleiden runoilijoiden seura.

Vaikka tuo palkinto ja ehdokkuus tulivat vakavista rooleista, Williams muistetaan erityisesti koomikkona. Sitä hän oli heti kesken jääneiden opintojensa (Juilliard Schoolin maineikas näyttelijälinja) jälkeen stand up -lavoilla 1970-luvulla. Jo silloin hänen mainitaan olleen mainio improvisoija, nopea oivaltaja ja pätevä imitaattori. Tuo kaikki ja Williamsille leimaa antanut sydämellisyys olivat läsnä jo hänen läpimurtoroolissaan tv-sarjassa Ystäväni avaruudesta, jonka muistanevat kaikki vuosina 1978-1982 televisiota Suomessakin katsoneet.  Hän oli sarjassa "Mork from Ork" hauskaa sormitervehdystä ja ulkopuolisen havaintoja viljellyt hahmo, silkkaa williamsia alusta loppuun.

Yksityiselämässään Williams tunsi kuitenkin myös ulkopuolisuutta. Hän tunnusti olleensa alkoholisti ja käyneensä läpi huumevieroituksen. Herkkä mieli kääntyi helposti varjoihin, hänestä pursunneen hillittömän hauskuuden vastapainoksi oli synkkyyttä, masennusta. Se vei ilmeisesti Williamsista lopullisen voiton.

Traaginen kuolema saa katsomaan Williamsin töitä uusin silmin. Nyt näkee entistä paremmin hänen luontevuutensa, vahvan eläytymisen Good Will Huntingin roolissaan tohtorina, joka ymmärtää kipuilevaa nuorta miestä (Matt Damon) omien vastoinkäymistensä kautta. Tai koomisempien töiden hillittömän elämänhalun.

Williamsin osalta tuo halu on sammunut.

Jäljelle jäävät hienot työt, joiden äärellä sopii muistella loistavaa näyttelijää.

Surutyöksi voi katsoa esimerkiksi tätä nopeasti Williamsin kuoleman jälkeenYouTubeen kasattua koostetta hänen uransa tähtihetkistä - paljon hienoja elokuvia tosin puuttuu, vaikka pariminuuttiseen pätkään on saatu paljon mahtumaankin.

Tai Williamsin hillittömiä tv-haastatteluja, esimerkiksi hänelle paljon mainetta tuoneen vierailun Johnny Carsonin show´ssa vuonna 1981. Tai Williamsia ihailleen ja tältä vaikutteita ottaneen Conan O´Brienin sohvalla. Kaksikon yhteistyöstä voi suositella vaikka tätä Tonight Show´n lähes kymmenminuuttista irrottelua vuodelta 2010.

Ehkä on syytä hiljentyä kokonaisen stand up -esityksen äärelle. YouTubesta löytyy muun muassa Robin Williamsin HBO:lle taltioima show vuodelta 2012. Siinä Williams esiintyy hurraavan yleisön edessä energisenä, lämpimänä, arvaamattomana ja loputtoman hauskana. Tänään tosin esityksen nimi ei naurata: Robin Williams - Weapons of Self Destruction.

Pasi Kostiainen