Paljon onnea, Pakkahuone! - Teollisuusrakennusten uusi elämä kulttuuritiloina alkoi 1980-luvulla

Tampereen maineikas keikkapaikka, Tullikamari juhlii tänä syksynä 30-vuotista olemassaoloaan konsertti- ja kulttuurikeskuksena. Tullikamarin pääsalin, Pakkahuoneen synttärikonsertissa esiintyi muun muassa Pelle Miljoona Funky Kingstonin solistina.

Pelle Miljoona oli reilu kolmekymppinen suomalaisen rockin legenda, kun Tampereelle avattiin Tullikamari syksyllä 1988. 

Nyt, 30 vuotta myöhemmin Pelle (kuvassa) on reilu kuuskymppinen - ja Tullikamari on saavuttanut "iän, josta Frederikkikin laulaa" - kuten Pelle kuulutti Tullikamarin Pakkahuoneen lavalta. Pelle esiintyi Pakkahuoneessa perjantaina 21. syyskuuta, kun Tullikamari järjesti syntymäpäiväjuhlat. Kutsuvierastilaisuuden jälkeen lipunostajatkin pääsivät nauttimaan Funky Kingstonin (solisteina Pelle Miljoona ja Marjo Leinonen) sekä Sam Huber & The True Groove All-Starsin esiintymisistä. Hikistä groovea riitti!

Ja sitä on riittänyt Tullikamarissa 30 vuoden ajan. 1300 katsojaa imaiseva Pakkahuone kuuluu Suomen suosituimpien artistien ja yhtyeiden vakituisiin pysähdyspaikkoihin, klubin puolella nähdään ja kuullaan nousevia ja omaehtoisia artisteja - avajaisjuhlissa muun muassa Mara Ballsia ja Kimmo Pohjosta.

Tullikamari on nykyisin tärkeä osa tamperelaisten kulttuurielämää. Vastaavia paikkoja, aiemman teollisuusrakennuksen tarkoituksensa keikka- ja kulttuuripaikaksi uudistaneita rakennuksia on useimmissa suurissa suomalaisissa kaupungeissa. Aikanaan paikallisten elävänmusiikin yhdistysten johdolla valtaamat Helsingin Lepakko (vallattiin 1978) ja Vantaan Vernissa (1985) näyttivät suuntaa - ja osoittivat viranomaisille tarpeen puunattuja konserttisaleja monikäyttöisemmista kulttuuritiloihin. Lepakko on jo purettukin ja Helsingin Elmu viihtyy toistaiseksi Nosturissa, Vernissa porskuttaa Vantaalla. Hämeenlinnan Verkatehdas ja Turun Logomo ovat myöhemmin entisiin teollisuusrakennuksiin syntyneitä kulttuurikeskuksia.

Anakonda.fi onnittelee Tullikamaria - ja kiittää konserteista ja muista tapahtumista vuosien varrella. Niitä riittää epäilemättä jatkossakin!

Kimmo Pohjonen esiintyi Tullikamarin 30-vuotisjuhlassa...

 

Samoin Mara Balls!

TEKSTI JA KUVAT: PASI KOSTIAINEN