New York Times: Näin Mad Men -tv-sarjan kulttuuriviittauksista uutisoitiin aikanaan - Dylan, Ali, Rollarit, Beatles...

Mad Men -tv-sarjan seitsemäs ja viimeinen tuotantokausi nähdään tänä keväänä. New York Times on katsonut läpi koko sarjan ja kaivanut siitä kaikki kulttuuriviittaukset - sekä omat aikalaiskirjoituksensa niihin.

New York Times näyttää mallia, miten kulttuurijournalismia tehdään Amerikan-mitalla. Se käsittelee Mad Men -tv-sarjan (2007 - 2015) sen seitsemän tuotantokauden aikana esittämät kulttuuriviittaukset kirjoista levyihin, elokuviin ja puheenaiheiksi nouseviin aikalaistapahtumiin. Jokaisesta on kaivettu linkin - ja New York Timesin ns. maksumuurin - taakse lehden aikalaisjuttu. Maistiasena pääsee ilmaiseksikin katsomaan yhdestä aiheesta, mitä yhtenä maailman johtavista medioista jo 1960-luvulla pidetty New York Times kirjoitti siitä.

Ilmaislukijakin pääsee lukemaan tiiviit selvitykset, mitä merkitsikään aikalaisille esimerkiksi Bob Dylanin (kuvassa Joan Baezin kanssa vuonna 1963) esiintyminen Carnegie Hallissa vuonna 1963 tai vaikkapa Cassius Clayn ja Sonny Listonin nyrkkeilyottelu vuonna 1965.

Käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Matthew Weiner, 49, kertoo myös muutamassa tapauksessa, mitä hän on ajatellut sijoittaessaan milloin minkäkin teoksen roolihenkilöiden käteen tai miksi tietty musiikki soi tietyssä kohtauksessa. Esimerkiksi miksi eräässä jaksossa soi Beatlesilta nimenomaan kappale Tomorrow Never Knows, kun harvinainen lupa Beatles -musiikin käyttöön pitkän vonkaamisen jälkeen heltisi.

"Minulle siinä oli kyse tunteiden ilmaisemisesta. Ei siitä, että Don olisi ollut jäljessä aikaansa, vaan siitä, että hän oli menettämässä romanttisen fantasiansa Meganin kanssa", Weiner sanoo New York Timesille.

Anakonda.fi arvostaa New York Timesin tapaa esittää ajankohtaisen kulttuurijutun syventäjänä lehden laajoja arkistoja.

Fakta: Suomessa Mad Menin seitsemättä tuotantokautta näyttää Nelonen. Sarjan jaksot on nähtävissä tuoreeltaan maksullisessa Ruutu+ -palvelussa.