Näyttely: ruotsalaisen kuvaajan kulttikuvat ruuasta - sivuosassa itse ruoka

Ruuan visuaalisuutta ikuistuvat viikoittain monet ammattikuvaajat. Per-Anders Jörgensenin persoonalliset kuvat ovat nähtävillä Etelärannassa.

Jalat vedessä, suden näköinen koira hautausmaan edustalla, nuori tatuoitu tyttö.

Siinä ruotsalais-tanskalaisen Per-Anders Jörgensenin ottamia ruokakuvia. Kuvat ovat siis välähdyksiä ruuan maailmasta, syötävää on vain harvoissa otoksissa.

Helsingissä on viikon ajan myyntinäyttely Jörgensenin omaan Fool -lehteensä ottamista kuvista. Tästä kaikki alkoi:

Tuo on Fool -lehden ensimmäisen numeron kansikuva. Siinä poseeraa arvostetun Fäviken -ravintolan tähtikokki Magnus Nilsson.

"Menen aina kuvaustilanteeseen mahdollisimman avoimena, ilman tarkkaa kaavaa mielessäni. Kun kuvasin Magnusta, näin tuon turkin roikkumassa Fävikenin seinällä ja sain idean kuvata hänet turkissa. Iron Maiden -paita hänellä oli itsellään. Mielestäni kuvat onnistuivat ja pyysin Magnusta ottamaan turkin pois seinältä lehden ilmestymiseen saakka, ettei kukaan toinen kuvaaja saisi samaa idea", Jörgensen kertoo Anakonda.fi:lle.

Kuva ja sen antama lupaus Foolin sisällöstä löysivät vastakaikua. Lehti myytiin loppuun pian sen ilmestymisen jälkeen kolme vuotta sitten.

Ruokahulluus on riepotellut niin Ruotsia kuin muitakin kulutuskykyisiä länsimaita viime vuodet. Jörgensen ja hänen vaimonsa Lotta Jörgensen löysivät buumin keskeltä kuitenkin oman näkökulman. Fool on ruokalehti, jossa ei esimerkiksi ole lainkaan reseptejä.

"Halusimme tehdä muotilehden, mutta sijoittaa sen ruuan maailmaan", kuvaaja selittää.

Hänen mielestään muotilehtiä luetaan ideoiden saamiseksi ja viihteen vuoksi, ei täsmällisiä ohjeita saadakseen. Miksei sama sääntö olisi pätevä myös ruuan suhteen?

"Ei muotilehdissäään ole kaava-arkkeja", Jörgensen tokaisee.

FAKTA: Jörgensenin Iron Maiden -paitainen Nilsson ja 31 muuta kuvaa ruuan maailmasta ovat nähtävillä Jörgensenin Nordic Light -näyttelyssä viikon ajan, torstaihin 17. syyskuuta saakka osoitteessa Eteläranta 6A, Helsinki.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen