Lauren Bacall 1924 - 2014 - Kaikkien aikojen "kohtalokas nainen"

Kirjavan sataman ja muiden Film Noir -elokuvien tähti kuoli New Yorkin Dakota-talon asunnossaan 89-vuotiaana.

Lauren Bacall olisi täyttänyt 90 vuotta kuukauden kuluttua. Sairauskohtaus yllätti kuitenkin kotona, yhdessä kuuluisimmista New York Cityn rakennuksista.

Näyttelijän kuoleman vahvisti Bogart Estate Twitter -viestillään keskiviikkona aamuyöllä Suomen-aikaa.

Bacall eli pitkän elämän ja työskenteli vielä tänä vuonna. Silti hänet muistetaan nuoruusvuosien roolitöistä, naispääosasta elokuvissa Kirjava satama (1944) ja Syvä uni (1946).

Bacall oli vain 19-vuotias, kun ohjaaja Howard Hawks löysi hänet Kirjavaan satamaan. Käsityksemme koko ns. Film Noir -elokuvista ja niiden vahvoista, kohtalokkaista naishahmoista olisi toisenlainen ilman Bacallia. Vain parikymppisenä Bacall hehkui itsevarmuutta ja itsetietoisuutta tavalla, joka loistaa valkokankaalta edelleen.

Tuo loiste vietteli myös kuvausten ulkopuolella Kirjavan sataman miespääosan esittäjän Humphrey Bogartin. Hän ihastui itseään 25 vuotta nuorempaan Bacalliin, erosi vaimostaan ja aloitti yhteiselämän vastanäyttelijänsä kanssa. He elivät yhdessä Bogartin kuolemaan saakka ja saivat kaksi lasta. Bogart kuoli syöpään 57-vuotiaana vuonna 1957.

Avioparin kemia ikuistettiin valkokankaalle neljässä elokuvassa. Kirjavan satama ja Syvä uni saivat jatkoa elokuvista Pimeä käytävä (1947) ja Myrskyvaroitus (1948).

Bacall oli elokuvien ansiosta suuri tähti. Tämänkin jutun pääkuvassa hänet nähdään Yhdysvaltain armeijan Pin up -tyttönä vuonna 1944.

Taitava näyttelijä ei kuitenkaan jäänyt Film Noir -maneerien vangiksi. Kun vuosikymmen vaihtui, hänet esiintyi myös komediaelokuvan tähtenä. Kuinka miljonääri naidaan (1953) -elokuvassa hän oli toki edelleen tumma ja kohtalokas - vastinpari leffan toiselle valovoimaiselle naiselle, Marilyn Monroelle.

Myöhempään uraan mahtui monenlaisia rooleja, lista niistä löytyy muun muassa täältä. Rooli Barba Streisandin ohjaamassa elokuvassa Tilaa rakkaudelle toi Oscar-ehdokkuuden (1996). Elämäntyöstään elokuvassa hän sai Oscarin vuonna 2009.

Elämäntyö jatkui vielä tuon jälkeenkin.

Lauren Bacall työskenteli elokuvissa seitsemällä vuosikymmenellä. Harvinainen saavutus ja uskomaton ura.

Ja uskomattoman värikäs oli myös hänen elämäntarinansa. Se nähtäneen vielä valkokankaalla. Kiinnostavaa onkin seurata, kuinka tulevaisuudessa käsitellään muun muassa Bacallin liittoa Bogartin kanssa - ja Bacallin liberaalia poliittista maailmankatsomusta: 1950-luvulla hän joutui todistelemaan, ettei ole kommunisti. New Yorkin Bronxissa romanialais-puolalaiseen juutalaisperheeseen syntyneen Bacallin - oikealta nimeltään Betty Joan Perske - elämän anekdootteihin kuuluu myös se, että hän oli myös Israelin entisen presidentin Shimon Peresin serkku.

Pasi Kostiainen