Black Friday Amerikan-malliin: aikuinen repii höyryttimen lapselta

Suomeenkin levinnyt amerikkalainen ostospäivävouhotus Black Friday on taas saanut kuluttajat - ja ostoshysterian ikuistajat liikkeelle. Anakonda.fi linkittää videon, jossa aikuinen nainen repii vihanneshöyrytintä lapselta - ja lapsen äidillä on pari samanlaista konetta jo kainalossa!

Tähän ei eläin pysty!

Vanha M.A. Nummisen viisaustulee mieleen, kun katsoo tuoretta YouTube -videota. Sen kerrotaan olevan kuvaa Kentuckystä Yhdysvalloista ns. Black Fridayn herättämästä ostoshysteriasta.

Video on suhteellisen epäselvästi kuvattu eli dokumentaarisesti uskottava, älypuhelimella siitä vaan tilanteen eteen tullessa ikuistettu. YouTubessa olevassa videossa on kertojaääni, jonka kuullaan hämmestellen poimivan kolme pointtia vihanneshöyryttimestä taistelevista asiakkaista:

1. Miksi aikuinen repii pakkausta lapselta, vaikka lattialla on useita vastaavia?

2. Miksi tuollainen hässäkkä vihanneshöyryttimien takia?

3. Miksi äiti, jolla on jo kainalossaan kaksi höyrytinpakkausta, on antanut noin 6-vuotiaan näköiselle lapselleen vielä yhden kannettavaksi?

Ajatuksia herättävä video löytyy tästä.

Miten Black Friday sitten kauppiaiden kannalta sujui? Vaikka Yhdysvalloissa koettiin shoppailutaistoa näköjään viimeisen päälle, Taloussanomien mukaan siellä viivan alle jäi vähemmän kuin edellisinä vuosina. Oliko kyse vain tämän yhden päivän huuman hiipumisesta vai laajemmasta kaupan kriisistä, selviää seuraavan kuukauden aikana ennen joulua. Suomessa ilmiöllä on vielä uutuudenviehätystä, ja esimerkiksi Gigantti uutisoi myyneensä monet tarjoustuotteensa loppuun. Taloussanomien mukaan Black Friday on laajentunut myös muun muassa Intiaan ja Brasiliaan.