Donner Kirjamessuilla:"Armilla ja Kekkosella oli suhde" - mitä teki turvamies?

Jörn Donnerin haastattelut ovat olleeet Helsingin Kirjamessujen viihdyttävimpiä. Räväkkään tyyliinsä kulttuurin moniottelija on kätkenyt niihin myös meheviä tarinoita. Runsaslukuinen yleisö sai perjantaina kuulla myös selityksen, miksi ohjaaja-tuottaja-kirjailija-kansanedustaja on niin tuottelias kun on.

Jörn Donnerin, 81, haastattelu keräsi Aleksis Kivi -lavan edustalle paljon yleisöä perjantaina iltapäivällä. Istumapaikan saaneet sekä kymmenet muut kuulijat saivat seurata hersyvää keskustelua Donnerin ja tämän hyvin tuntevan suomalaisen kirja-alan Grand Old Manin, Kirjamessujen ohjelmajohtaja Stig-Björn Nybergin välillä.

Nyberg muistutti Donneria tämän viimeisimmän elokuvan aiheesta. Donnerhan tunsi henkilökohtaisesti Marimekon perustajan Armi Ratian.

- Olimme hyviä ystäviä, Donner sanoi.

- Olitteko enemmän? Nyberg kysyi.

- Älä yritä, Donner puuskahti.

- Mutta sehän on tunnettu tosiasiassa, että (presidentti Urho) Kekkosella ja Armilla oli suhde. Armi kertoi minulle, että kerran hän heräsi ja katsoi, että vieressä on kalju mies. Eikä siinä vielä mitään. Hän ihmetteli, että kuka tuolla huoneen nurkassa nukkuu. No, turvamies oli tullut mukaan.

Yleisö nauroi - ja Donner piti tauon kuin stand up -koomikko.

- No, en tiedä pitääkö tämä paikkansa, mutta tarina on hyvä.

Donnerin ja Ratian lämpimistä väleistä on kirjoitettu aiemminkin. Ilta-Sanomat uutisoi näin Marja-Leena Parkkisen Ratia-elämäkerran julkaisun aikoihin vuonna 2005.

Nybergin ja Donnerin keskustelun pääaihe oli toki Donner itse. Nyberg ihmetteli Donnerin tuotteliaisuutta. Sitä, kuinka hän on saanut aikaan yli 20 itse ohjaamansa elokuvaa, tuottanut muiden elokuvia (muun muassa Oscar -voittaja Fanny & Aleksander) - ja tuoreen ansiolistan mukaan kirjoittanut peräti 45 kirjaa.

- Yli 60. Tein tuon listan itse kustantajalle. Mutta sensuroin siitä vähäpätöisimpiä, Donner oikaisi.

Mutta miten tuo tuotteliaisuus on mahdollista? Donner vastasi pitkästi. Hän mainitsi selvinneensä kahdesta syövästä. Ja hän kertoi käyttävänsä aikansa toisin kuin monet muut:

- Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin kolme tuntia päivässä. Minä katson ehkä uutiset. Siinä minulle on jo kaksi ja puoli tuntia kirjoitusaikaa. Ja sitten kaikki pomot pelaavat nykyisin golfia - ja yhteen peliin menee viisi tuntia! Minä en pelaa, käytän senkin ajan kirjoittamiseen, hän kertoi.

Älyttömän pitkiä päiviä Donner ei kuitenkaan tee. Malli on tullut Donnerin mukaan boheemia mainettaan järjestelmällisemmältä ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanilta, joka Donnerin mukaan kirjoitti päivittäin "yhdeksästä kolmeen ja lopetti, vaikka lause olisi ollut kesken".

- Aloitan aamulla kahdeksalta tai yhdeksältä ja lopetan neljän, viiden aikaan. Sitten on ryypyn aika, juon yhden Dry Martinin.

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen