Sami Hedbergin ennätyskokeilu onnistui - "Lähti vähän lapasesta!"

Koomikko Sami Hedbergin 365 -kiertueen viimeinen keikka Helsingin Hartwall Arenalla keräsi 8000 katsojaa - ja lavalle muun muassa kolme alpakkaa. Nimensä veroinen - 365 esiintymistä sisältänyt - kiertue kelpuutettiin myös Guinnesin ennätystenkirjaan. Anakonda.fi katsoi keikan ja tapasi huojentuneen Hedbergin ennen sitä.

Keikan alkuun on puoli tuntia, mutta stand up -koomikko Sami Hedberg saapuu rentona ja hyväntuulisena Hartwall Arenan aitioon haastateltavaksi. Häntä kuvataan jo, kun hän vetäisee hyvin istuvan pukunsa housujen vetoketjun kiinni.

"Saitsä tän nauhalle?" hän kysyy.

"En ihan, voitko ottaa uusiksi?"

Ja sitten naurattaa. Tämä voisi olla Hedbergin keikka numero 365 ja illan varsinainen show 366, mutta ennätystenkirjaan pääsemisen kannalta sillä ei olisi merkitystä: Guinnesin väki tutkii heille tiedotettavat ennätysyritykset tarkasti. Dokumentteja on löydyttävä ja keikat yleisömäärineen on todennattava. Stand up -koomikoiden keikoille on kaksi vaatimusta: vähintään tunnin pituinen show - ja yleisössä ainakin sata ihmistä. Siksi siis tämä muutamalle ihmiselle vedettävä aitiokeikka ei kelpaisi, vaikka Hedberg puhuu kuin Runeberg ja on hauska kuin Hedberg.

Eikä kyseessä ole keikka, vaan haastattelu. Hedberg muistelee, kuinka noin vuosi sitten julkisti 365 -hankkeen - keikka joka päivälle, vuoden ajan.

"Lähti vähän lapasesta", hän hymähtää.

Guinnesin kriteerit täyttyivät Hedbergin keikoista niin, että Stand up -koomikoiden uusi vuosiennätys kirjataan nyt numerolla 309. Hedberg kyllä teki 365 keikkaa, mutta osan pienemmille yleisöille.

"Helpommallakin olisi päässyt. Olisi vaan työntänyt 19 lusikkaa minuutiksi perseeseen", hän lohkoo myöhemmin esiintyessään, mutta vakavoituessaan haastattelussa hän ei myönnä katuneensa hankkeeseen ryhtymistä kertaakaan.

"Olen toteuttanut omaa haavettani, että voiskin tehdä tämmöistä, näin isoa. En ole katunut. On väsyttänyt, mutta tällä naurun energialla on ihmeellinen voima. Voin sanoa, että jos olisin tehnyt 365 mitä tahansa muuta keikkaa, en olisi jaksanut."

Hedberg lähti tekemään juhlakiertuetta, koska pian päättyvä vuosi oli kymmenes hänen ammattimaisella koomikonurallaan.

"Suomessa on stand upin osalta aika hulppee meininki, että tämmöistä kiertuetta pystyy edes ajattelemaan."

Monin tavoin vaativa kiertue ei kuitenkaan ollut ainoa asia, jonka tiimoilta Hedberg oli tänä vuonna julkisuudessa. Hän oli yhdessä päärooleista viime kevään hittikomediassa Luokkakokous, joka keräsi hämmästyttävästi yli puoli miljoonaa katsojaa. Lisäksi hän järjesti kesällä Pullukka-Run -tapahtuman, jonka innoittamana pudotti painoaan lähes 30 kiloa projektissa, jota Anakonda.fi seurasi juttusarjassa Sami Hedberg treenaa.

"En olis pystynyt tekemään tätä kiertuetta ellen olisi lähtenyt tietoisesti laihduttamaan. Pitää olla hyvässä kunnossa, että jaksaa kiertää ympäri Suomea. Se kiertäminenkin on fyysistä hommaa, keikkailun lisäksi."

Itse show`ssa kiittelemälleen puolisolleen Hedberg on luvannut ensi vuodesta tulevan toisenlaisen.

"Vaimon kanssa päästään vihdoinkin olemaan hei kaks päivää yhdessä. Aika hyvä."

Enempään tuskin on pahemmin aikaa, sillä Pullukka-Run juostaan taas ja ensi kesänä kahdessa paikassa. Lisäksi koomikko on mukana "muutamissa tv-ohjelmissa" - ja Luokkakokous -elokuvan jatko-osa kuvataan touko-kesäkuussa. Ja keikkojakin koomikko tietysti tekee.

"Tulee vähän spesiaali-show", Hedberg valottaa.

Ja tässä oli vasta kalenterimerkintöjä kesään saakka, syyskuusta lähtien "otetaan kuulemma tiukemmin".

Mutta se on sitten.

Perjantaina 11. joulukuuta stand up -koomikko Sami Hedberg pisti esiintyjänvuotensa 2015 pakettiin ennätysmiehenä. Viimeisellä keikallaan hänellä oli mielessään suomalaisen viihteen kokeneen ketun Pirkka-Pekka Peteliuksen, kahdella viimeisellä keikalla yleisössä istuneen kollegan kannustus.

"Kaiken jaksaa, jos tietää, että se loppuu."

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös Sami Hedberg treenaa -jutut:

Sami Hedberg pääsi tavoitteeseensa - paino nyt 99,8 kg!

 

Sami Hedberg punnitaan torstaina vaa`alla ja lauantaina lenkkipolulla

 

"Samin vauhti on todella kova"

 

Sami Hedberg pudotti painoaan 18 kiloa - Katso kuvat ennen ja jälkeen treenin

 

Joko lasket leikkiä isommista lihaksistasi, Sami Hedberg? - "Hauista on tullut!"