Twin Peaksin paluu - Tämä oli muuttunut 25 vuodessa

Twin Peaks - Return on nyt nähtävissä kokonaisuudessaan HBO:n palvelussa. Anakonda.fi nostaa esiin sen enempää spoilaamatta yhden asian, joka on lisätty David Lynchin ja Mark Frostin mestariteokseen kahden ensimmäisen tuotantokauden jälkeen - eikä se ole miellyttävää.

Twin Peaks mullisti tv-ilmaisun 1990-luvun aluksi. Hohhoijaa, näin tavataan sanoa, mutta näin todella kävi. Kahtena tuotantokautena esitetty sarja oli kerronnaltaan ja sisällöltään kunnianhimoinen, yhdistelmä mitä mukaansatempaavinta tv-dekkaria, art house -elokuvaa, jopa kauhua ja mystiikkaa. Näyttelijäntyö, ohjaus, lavastus, puvustus, musiikki - kaikki olivat sellaista tasoa, että nuo kaksi ensimmäistä tuotantokautta kestävät hyvin katsomista edelleen.

Entä kolmas? Lynch ja Frost palasivat Twin Peaksiin 2015 - ja nyt koko 18-osainen Twin Peaks - Return on katsottavissa HBO:n suoratoistopalvelussa.

Anakonda.fi ei spoilaa ristiriitaisia tunteita herättäneen kauden tapahtumia kertomalla juonipaljastuksia, mutta nostaa esiin yhden asian, joka on Frostin ja Lynchin ilmaisussa muuttunut: Twin Peaks - Return on paljon väkivaltaisempi kuin kaksi alkuperäistä tuotantokautta.

Väkivalta, mitä tunteita herättävin nuoren tytön murha oli lähtölaukaus koko sarjalle. Mutta kahden ensimmäisen tuotantokauden aikana ei näytetty lyöntejä, potkuja, ampumista, räjähtäviä ihmisruumiita, ampumahaavoja ja päättömiä ihmiskehoja niin kuin nyt, paluu-tuotantokaudella.

Ilmankin olisi pärjätty. Olisiko hauska kysyä Lynchiltä ja Frostilta, mihin hurjemmalla kuvastolla pyritään? Ainakin se tappoi osan alkuperäisen sarjan tunnelmasta.

Pasi Kostiainen