Näyttelijä käytti dopingia Lance Armstrong -roolissaan - Katso The Program -leffan traileri

Näyttelijä Ben Foster käytti suoritusta parantavia, kiellettyjä aineita paneutuessaan rooliinsa kärähtäneenä kilpapyöräilijä Lance Armstrongina. Anakonda.fi jakaa perjantaina 8. tammikuuta ensi-iltaan tulevan elokuvan trailerin.

"Jopa tästä keskusteleminen on konstikasta, koska tein jotain, mitä en suosittelisi näyttelijäkollegoillenikaan", Ben Foster kertoi Guardianin haastattelussa.

Foster, 35, on yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka uppotuminen rooliin on noussut otsikkoihin aiemminkin. Alpha Dog -elokuvaa varten Foster lääkitsi itseään saadakseen narkkarin silmät, Rampartin kodittoman veteraanin rooli puolestaan edellytti näyttelijän mielestä asumista Los Angelesin kadulla - "housuihinsa kuseskelevana", kuten Vanity Fair kirjoittaa.

Joten ei siis kai ollut yllätys, että roolissaan kilpapyöräilijä Lance Armstrongina Foster käytti kiellettyjä aineita? Armstrongin kärähtäminen merkitsi kilpapyöräilylle vihoviimeistä maineenrippeiden menetystä muutama vuosi sitten. Kun lajin suuriin legendoihin noussut, syövän sairastettuaan huipulle palannut ja kaikkiaan seitsemän kertaa Ranskan ympäriajon voittanut sankari paljastuu petturiksi, puhutaan vastaavasta jättiuutisesta kuin Lahden doping -skandaali oli suomalaiselle maastohiihdolle 15 vuotta sitten.

The Programin ohjaaja Stephen Frears tarttui aiheeseen, koska Armstrong "varasti Ranskan ympäriajon voiton seitsemän kertaa".

Frears on rakentanut leffan vastakkainasettelun pyöräilijän ja hänen tarinaansa selvittävän toimittajan, Sunday Timesin David Walshin välisestä suhteesta. Walsh ihailee ja arvostaa Armstrongia aluksi, mutta alkaa pian epäillä tätä. Sanomattakin on selvää, ettei Armstrong tunnustanut virhettään toimittajalle heti, vaan Walsh joutui käymään monet kamppailut jopa oikeussalissa ennen kuin totuus paljastui.

Mutta miten doping -aineet sitten vaikuttivat Fosteriin? Guardinin haastattelussa hän kuvailee olleensa "ihan pihalla".

"Doping vaikuttaa mieleen, mutta ei tee hyvää fiilistä. Kun olet pyörän selässä, nuo kemikaalit palvelevat kehoasi, mutta kun et ole...", Foster pyörittelee Guardianin toimittajan mukaan päätään.

Fosterin toipuminen aineiden käytöstä ja omien testiarvojen takaisin saaminen vei kuukausia.

Fakta: The Program -elokuvan Suomen ensi-ilta on perjantaina 8. tammikuuta 2016.

Pääkuvassa Lance Armstrong vuonna 2002.