Harry Dean Stanton 1926 - 2017 - Twin Peaks -näyttelijä oli myös laulaja, kuuntele

Yhdysvaltalaisnäyttelijä kuoli 91-vuotiaana.

Paris, Texas, Kummisetä 2, Lannistumaton Luke, Repo Man... ja tuore Twin Peaks - Return -tv-sarja. Siinä tiivistetty lista näyttelijä Harry Dean Stantonin yli 60-vuotiseksi ehtineestä urasta.

Harry Dean Stanton kuoli perjantaina 15. syyskuuta sairaalassa Los Angelesissa, uutislähteiden mukaan rauhallisesti. Hän oli 91-vuotias.

Irwinen kaupungissa Kentckyssä syntynyt Harry Dean Stanton tuli tunnetuksi sydämellisen, mutta olemukseltaan nukkavierujen ja joskus hieman arvaamattomienkin hahmojen esittäjänä. Roolinsa esimerkiksi Wim Wendersin 1984 vuoden loistokkaassa Paris, Texas -elokuvassa Stanton teki niin, että tilalle on mahdotonta kuvitella ketään muuta. Stantonin palkatessaan ohjaajat tiesivät, mitä saivat. Hän oli vaikuttava vielä hiljattain nähdyn Twin Peaksin paluu-tuotantokauden roolissaan.

Stantonin viimeiseksi työksi jää päärooli John Carroll Lynchin maaliskuussa Yhdysvalloissa ensi-iltansa saaneessa Lucky -elokuvassa.

Näyttelijäuran lisäksi Stanton kunnostautui myös muusikkona ja artistina. Hänen taiteilijakuvaansa täydentää vähäeleinen, mutta omistautuva kantri-folk -tulkinta, joka tuo mieleen kantrilegenda Willie Nelsonin laulutavan.

Anakonda.fi kunnioittaa Harry Dean Stantonin muistoa jakamalla Spotify -linkin hänen albumiinsa Partly Fiction.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Charlie Llewellin