Auttavatko edes autot, naiset - ja viherpirtelö? - James Bond jahtaa taas omaa menneisyyttään

SPECTRE jatkaa näyttelijä Daniel Craigin ja ohjaaja Sam Mendesin vakavoituneiden - ja vakavasti otettavien - James Bond -elokuvien tasolla. Elokuvan tarina jatkaa siitä, mihin Skyfall lopetti. Tilintekoon vapaan maailman ja oman menneisyyden kanssa mahtuu myös ajankohtaista huumoria: arvatkaapa kelpaako Bondille viherpirtelö?

Daniel Craigin esittämänä James Bond on kohdannut nyt neljässä elokuvassa menneisyyttään. Uusi SPECTRE vie yhä syvemmälle Bondin tarinaan ja kuin ohimennen saadaan selitys muun muassa salaisen agentin useissa elokuvissa vuosikymmenten mittaan esittelemille hiihtotaidoille.

Mutta suksiongelmat eivät ole olleet syynä Bondin muuttumiseen juuri Craigin aikana vakavailmeisemmäksi. M-16 -agentilla on ollut traaginen lapsuus.

SPECTRE jatkaa siitä, mihin uljas Mendesin ensimmäinen ja Craigin kolmas Bond -elokuva Skyfall kolme vuotta sitten jäi: Bond sai sen lopuksi selkeämmän kuvan elämänsä kipupisteistä, mutta uusia raskaita menetyksiä kokien.

Niin raskaita, että SPECTRESSÄ annetaan ymmärtää Bondin olleen pitkään "poissa", sairauslomalla.

Niin voi siis käydä Bondillekin, ainakin Daniel Craigin Bondille.

Pitkän linjan Bond -fanien ei kuitenkaan kannata pelästyä. Ansioikkaiden, mutta aika lailla viihteellisiä bondeja raskaampien draamaelokuvien American Beautyn (1999) ja Revolutionary Roadin (2008) ohjaajana Oscareissakin juhlinut Mendes hallitsee Bondien tyylilajin. Sitä on vain syvennetty niin, että takaa-ajojen, tappelujen, kauniiden naisten liehittelyn, tyylikkäiden vaatteiden ja sykähdyttävien maisemien lisäksi 007 kohtaa myös itsensä.

Autoja, veneitä, lentokoneita ja helikoptereita James Bond osaa käsitellä edelleen tuosta vaan. Toimintaa SPECTRESSÄ riittää - ja tuttuun tapaan jopa huumoria.

Yksi elokuvan hauskimmista, juonen kannalta täysin irrallinen vitsi liittyy muodikkaisiin viherpirtelöihin. Jälleen kerran teräksisessä kondiksessa Bondina painava Craig, 47, näyttää siltä, että valitsee kaiken suuhunpantavansa keittiövaa` an ja ravintoterapeutin kanssa. Angloamerikkalaisessa viihdemaailmassa juuri tuollaiset ulkonäköä työssään tarvitsevat kuntoihmeet kuluttavat viherpirtelöitä kuin Juha Mieto mämmiä pääsiäisenä - ja ainakin hedelmäsmoothie on brittitietojen mukaan Craigillekin tuttu.

Mutta Craig ei kuitenkaan ole Bond - ja vaikka Bond on monin tavoin nykyaikaistunut, viherpirtelön hän tuomitsee - ja aika vitsikkäästi, Bondin tyyliin sopivasti. Kohtaukseen luulisi terveysfriikkienkin huumorintajun venyvän.

Paitsi itsensä - ja myrkynvihreän smoothien - Bond kohtaa myös vaikeasti hahmottuvan vihollisen. Toisin kuin muinaisissa Bondeissa, Britannian ja muun vapaan maailman vihollinen ei enää ole aikoihin ollut Neuvostoliitto omine maailmanjärjestyksineen. Itämafian ja terrorisminkin kanssa hän on paininut jo aiemmin. Nyt on kohdattava järjestäytynyt rikollisuus, jonka valta perustuu tietovarantojen hallintaan. Tämä ei ole synkkä tulevaisuuskuva, vaan pelottava nykyisyydenkin kuvaus: elämme orwellilaista maailmaa valvontakameroiden ja digitaaliseen verkkoon keräytyneen datan puristuksessa.

Elokuvan opetus on inhimillisen valinnan ylistys: "Lupa tappaa merkitsee myös lupaa olla tappamatta."

Ja niin käy, ettei uuden ajan Bond tapa rottia. Se on hyvä valinta ja vie elokuvan tarinaa eteenpäin.

Pasi Kostiainen, kuva Caroline Bonarde Ucci

FAKTA: Uusi James Bond -elokuva SPECTRE on ensi-illassa 30. lokakuuta.