Viisi syytä, miksi Teemu Selänteen pitäisi jatkaa

Anaheim Ducksin tämän kauden viimeistä ottelua on pidetty Teemu Selänteen viimeisenä jääkiekkopelinä. Oliko se sitä?

Anaheim Ducksin häviämisen ja putoamisen jälkeen on nukuttu yksi yö. On aika katsoa eteenpäin - ja uudistaa joka keväinen vaatimus: One More Year, Teemu!Tässä Anakonda.fi:n perustelut:

1. Teemu pärjää yhä

Selänne valittiin olympialaisissa koko turnauksen parhaaksi jääkiekkoilijaksi. Valinta ei tullut pelkästään historiallisista syistä - Selännehän on kaikkien aikojen tehokkain pelaaja olympialaisissa. NHL:ssä hän ei saanut niin paljon peliaikaa kuin aikaisemmin. Mutta kuten amerikkalaisselostaja kiteytti täällä Teemun ansiot pudotuspelisarjassa Los Angeles Kingsiä vastaan: -Hän oli loistava, 43-vuotiaana!Ikä ei siis ollut urheilullinen ongelma. Se oli ongelma medialle, faneille - ja ennen kaikkea Ducks -valmentaja Bruce Boudreaulle, jolta Selänne ei enää saanut luottamusta kuten nuorempana.

2. Teemu nauttii yhä

Selänne on sanonut, että hän pelaa niin kauan kuin nauttii pelaamisesta. Olympialaisissa hän oli onnellinen. Samaa hän toisteli NHL:n pudotuspelien aikaan.Ei kai tuollainen suoraselkäisyyden perikuva lopeta pelaamista ulkoisten paineiden takia?Vain siksi, että 43-vuotiaat huippupelaajat ovat harvassa?Eikä nelikymppinen urheilija enää 2010-luvulla ole mikään friikki, jollaisena takavuosina ehkä pidettiin legendaarista Geordie Howea, joka lopetti NHL:ssä 52-vuotiaana - 1980-luvulla. Huippu-urheilijoiden ikähaitari venyy ylöspäin koko ajan, kiitos paremman valmennuksen ja harjoittelun, ravinnon, ja kaikenlaisen kehonhuollon kehittymisen. Muutama vuosi sitten ei olisi voinut ajatellakaan, että olympiahopeaa voittaa yli 40-vuotias mäkihyppääjä, menestys oli varattu nuorille perhosille. Mutta Sotshissa toiseksi hyppäsi Noriaki Kasai, 41.Selänne voisi ajatella viiteryhmäkseen vaikka NHL:ssä 48-vuotiaaksi jaksanutta Chris Cheliosta. Tai perässä tulevaa Jaromir Jagria, 42. Minskin MM-turnauksessa on useita nelikymppisiä. Jere Karalahti, 39, rikkoi Raimo Helmisen ikäennätyksen ja on vanhin suomalainen MM-kisapelaaja kautta aikain. Yli 40-vuotiaita ovat myös USA:n Tim Thomas ja Latvian Rodrigo Lavins.

3. Teemu ei halua lopettaa näin

Ei siinä mitään, että lopettaa kauden - ja ehkä urankin tappioon. Peli antaa, peli ottaa. Myös vastustaja yrittää parhaansa. Selännettä harmittaa hetken. Häntä jossitteluttaa ehkä muiden Ducks -kannattajien tavoin se, että hyökkääjä Dustin Penner myytiin keväällä pois - eikä tilalle ostettu ketään.Pennerin paikka hyökkäävässä ketjussa olisi ehkä ollut Selänteen paikka.Mutta valmentaja Boudreau näki toisin.Selänne pelasi otteluita, jossa jääaikaa tuli vain kymmenisen minuuttia. Aikaa onnistumisille oli paljon vähemmän kuin joukkueen nuoremmilla tähdillä.Ennen kuin Selänne viime kesänä ilmoitti jatkavansa uraansa hän sanoi jatkavansa, jos saa ”aidon mahdollisuuden” valmentajalta.Well, Teemu, et saanut.Ei kai yhtä kaikkien aikojen komeimmista peliurista voi lopettaa katkeruuden siemen hampaiden välissä?

4. Yhdessä Eetu kanssa?

Suomen Liigassa nähtiin tänä vuonna kaksi isä-poika pelaajaparia: Kalpassa hyökkäsivät Sami ja hänen poikansa Kasperi Kapanen, HPK:ssa nähtiin pakkipari isä-Marko ja poika-Joni Tuulola.Olisiko mahdollista nähdä kaukalossa hyökkääjäpari Teemu ja Eetu Selänne?Ei ehkä vielä alkavalla kaudella, mutta Eetu Selänne, 16, etenee kiekkoilijana määrätietoisesti. Hänet varattiin hiljattain USHL:n, merkittävän amerikkalaisen junioriliigan tilaisuudessa Madison Capitals -seuraan.Voisiko isä tehdä jonkinlaisen uraliikkeen, joka edesauttaisi myös poikaa eteenpäin?Voisiko tällainen uraliike olla muuttaminen Suomeen?

5. KHL - jotain uutta

Jos ura Boudreaun johtamassa Ducksissa on tullut päätökseen eikä pelaaminen muussa NHL-joukkueessa kiinnosta, voisi Selänne miettiä rohkeaa loikkaa Suomeen - paluuta Jokereihin ja kokeilemista KHL -sarjassa.Heti NHL-kauden päätyttyä Selänne sanoi, ettei Jokerit ja KHL kiinnosta tällä hetkellä.Mutta se oli silloin se. Nyt on monta kuukautta aikaa alkaa kiinnostuksen hiipiä mieleen ja kasvaa vähitellen.Vaikka jokainen golf -kierros on epäilemättä kiehtova ja yllätyksellinen, Jokerien ensimmäisellä KHL-kaudella saattaa olla urheilija Selänteelle paljon enemmän annettavaa.

Pasi Kostiainen