Mitä ihmettä? Brittijoukkueen fani lensi Vantaalle katsomaan suomalaisjengin treenejä?

Jalkapallon Veikkausliigan yllättäjäksi on tyrkyllä vantaalainen PK-35.

Millainen fanaattinen fani? No vaikka sellainen, että lentää kotimaastaan Tanskasta Suomeen ja hakeutuu jalkapallojoukkue PK-35:n treeneihin nähdäkseen kannattamansa brittijengi Ipswichin entiset pelaajat.

Vuotta 2016 on eletty vasta pari kuukautta, mutta tällainenkin fani on jo tullut Vantaalla käyneeksi.

"Totta kai se on hauskaa",  Pablo Couñago myhäilee.

"Me olimme Ipswichissä niin monta vuotta, että faneja ehti kertyä, ja he seuraavat otteitamme edelleen. Ja nyt tuntuu, että monista heistä on tullut PK:n suurimpia faneja! Sekin auttaa pieneltä osaltaan PK:ta kasvamaan yhä suuremmaksi."

Sanoessaan "me" espanjalainen Couñago tarkoittaa itseään ja Suomen maajoukkueen monivuotista luottohyökkääjää Sefki Kuqia, PK-35:n valmentajaa.

Nousijajoukkue PK-35 Vantaa lähtee alkavaan Veikkausliigakauteen selkeänä haastajana – mutta erittäin yllätysvalmiina sellaisena.

Yksi joukkueen avainpelaajista on 36-vuotias konkari Couñago. La Ligassa Celta Vigoa ja Malagaa edustanut sekä pitkään Britanniassa pelannut Couñago tuli FC Honkaan pari vuotta sitten entisen Ipswich-seurakaverinsa Shefki Kuqin houkuttelemana.

Mutta mikä saa nuorten MM-kisojen vuoden 1999 maalikuninkaan yhä motivoitumaan pelaamisesta juuri Suomessa?

"Minä vain rakastan tätä lajia", Couñago hymyilee.

"Olen nyt 36-vuotias, ja pelaaminen tulee iän myötä koko ajan vähän haastavammaksi. Tulin tänne Shefkin takia: Tutustumaan uudenlaiseen maahan, jalkapalloon ja kulttuuriin. Pidän todella jalkapallosta ja elämäntyylistä täällä, ja näen tämän seuran kehitysmahdollisuudet."

Couñago onkin ottanut seurassa todella merkittävän roolin. Pelillisen johtajuuden lisäksi hän toimii seuran taustalla urheilujohtajana.

"Tässä iässä on ajateltava myös sitä, mitä tulevaisuus täällä voisi tuoda tullessaan. Nautin edelleen pelaamisesta, mutta olen lisäksi auttanut Shefkiä ja seuraa tuomalla tänne pelaajia muualta Suomesta, Espanjasta ja Etelä-Amerikastakin. Se on ajatukseni myös tuleville vuosille: auttaa ja kehittää tätä seuraa sekä auttaa myös seuran omia junioreita kehittymään."

Voinee siis huoletta sanoa, että eipä paljon parempaa kultakimpaletta olisi PK-35 Vantaa voinut Kuqin mukana saada. Couñago pystyy kertomaan nuoremmille joukkuekavereilleen, mitä vaatii tehdä 28 maalia Englannin Championshipissa tai yhtä monta Englannin ykkösliigassa. Tai kolme osumaa La Ligassa. Tai viime kaudella peräti 17 maalia Ykkösen 25 ottelussa.

Couñago muistetaan etenkin Ipswich Townin fanien keskuudessa edelleen erinomaisesti. Hän ilahdutti englantilaisseuran kannattajia peräti seitsemällä kaudella. Kuqi vietti samassa jengissä kaksi kautta mutta paukutti itselleen kulttimaineen peräti 31 maalilla.

Alkavalle – ja tunnetusti pelimäärältään raskaalle – Veikkausliiga-kaudelle PK:n rinki on toistaiseksi varsin kapea, ja vastuskin tietysti kovenee viime kaudesta.

Mutta.

"Pelityylimme on niin selkeä kaikille tässä joukkueessa, että juuri kellekään ei ole ongelma pelata jollain toisella pelipaikalla. Tietysti myös etsimme nimenomaan monipuolisia pelaajia. Ehkä yksi tai kaksi uutta voi tulla, mutta olen myös erittäin tyytyväinen siihen rinkiin, joka meillä jo on", Counago sanoo.

Päävalmentaja Kuqi itse asiassa heitti virnistäen PK:n mediatilaisuudessa tiistaina, että “neljä uutta pelaajaa, ja meillä on mestaruus taskussa”…

"No, Shefki aina vitsailee", Counago kuittaa hymyillen.

"Menestys riippuu jalkapallossa niin monesta asiasta. Loukkaantumiset, pelikiellot ja motivaatiokin voivat muuttaa tilanteita yllättävän nopeasti. Ja kauden aikana tulee aina myös turhauttavia aikoja. Jos joukkue pääsee niiden aikojen yli, siinä mitataan joukkueen todellinen taso."

Teksti: Urheiluviikko, Kuva: Nick

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Antti Muurinen, SJK vai HJK