Messi tuli sittenkin? - Barcelona vasta kolmas pelipaitabisneksessä

Messi, Messi, Messi! Helsingin olympiastadionilla ei nähty Messiä kentällä, mutta katsomossa oli tuhansia suomalaisia FC Barcelonan Messin -pelipaita päällä. Fanituotebisnes on tärkeä osa jalkapallon huippuseurojen taloudenpitoa.

- Olin erittäin yllättynyt nähdessäni niin paljon Barcelonan pelipaitoihin pukeutuneita ihmisiä kaupungilla, sanoi FC Barcelonan valmentaja Luis Enrique Ilta-Sanomien mukaan.

Totta oli, että olympiastadionin El Stadico -ottelussa näkyi enemmän FC Barcelonan fanikamaa kuin kotijoukkue HJK:n. Ei sen kuitenkaan pitäisi olla yllätys Enriquellekaan: Barcelonan pelipaitoja myydään vuodessa yli miljoona kappaletta.

Se on paljon, mutta kansainvälisten huippuseurojen välisessä pelipaitojen myyntitilastossa Barcelona sijoittuu vasta kolmanneksi. Edellä ovat jaetulla ykköstilalla Real Madrid ja Manchester United.

Erot huippujenkin kesken ovat merkittäviä. Kymmenneksi sijoittuvan AC Milanin paitoja myydään 350 000 kappaletta. Paljon sekin, mutta yli miljoona kappaletta vähemmän kuin Manchester Unitedin tai Real Madridin.

Tässä maaliskuun lopussa julkaistu lista jalkapallojoukkueiden pelipaitojen myynnistä:

1. Manchester United ja Real Madrid 1 400 000 myytyä paitaa vuodessa3. Barcelona 1 150 000 myytyä paitaa4. Chelsea 910 000 myytyä paitaa5. Bayen Munchen 880 000 myytyä paitaa6. Liverpool 810 000 myytyä paitaa7. Arsenal 800 000 myytyä paitaa8. Juventus 480 000 paitaa9. Inter Milan 425 00010. AC Milan 350 000 myytyä paitaa (Lähde: The Richest)

Manchester Unitedin vaihdos Nikeltä Adidakselle syksystä 2015 lähtien onkin ollut taloudellisesti tämän vuoden merkittävin futissiirto. 13 vuotta Niken ykköstuotteena FC Barcelonan kanssa ollut ManU siirtyy nyt samaan tallin Real Madridin kanssa. Sopimus on kymmenvuotinen ja tuo Independentin mukaan seuralle 75 miljoonaa puntaa vuodessa.

Myös pelaajasiirtoja on arvioitu paitamyynnin kautta. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että suurseurojen tähtihankinnoista tavallaan tiedotetaan paitamyynnin kautta. Ennen aikojaan myyntiin ovat "lipsahtaneet" ennen sopimuksen virallista julkistamista muun muassa Barcelonaan siirtyneen Luis Suarezin paita ja Real Madridiin vuosi sitten ennätyksellisellä sadan miljoonan euron siirtosummalla hankitun Gareth Balen fanituotteet.

Tässä vielä kuvavalikoima El Stadico -ottelun Messi -paidoista, mukana mausteena myös yksi FC Barcelonan "Litmanen":