Lue 7 outoa faktaa FC Barcelonan ihmejoukkueesta

Kun Suomen "Huuhkajat" ovat futisviheriöllä eksyksissä, kelataan nopeasti läpi FC Barcelonan viime kausi. Anakonda.fi kysyy, oliko FC Barcelona 2014-2015 jopa kaikkien aikojen jalkapallojoukkue?

Mitä yhteistä on FC Barcelonan menestysjoukkueen pelaajilla Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Pedro Rodriguez, Sergio Busquets ja Gerard Pique? 

He kaikki olivat mukana paitsi tämän kauden triplamestaruuteen yltäneessä joukkueessa, myös saman saavutuksen, Espanjan liigan ja Cupin sekä Mestarien liigan vuonna 2009 voittaneessa joukkueessa.

Messille, Iniestalle ja Xaville Mestarien liigan voitto oli jo neljäs Barcelonan paidassa - he ovat olleet mukana joukkueissa mestaruusvuosina 2006, 2009, 2011 ja 2015.

Kaikkien aikojen seurajoukkuetta on vaikea valita, mutta Barcelonan dynastiaa voi hieman hehkuttaa - varsinkin, kun Suomen jalkapallojoukkue hehkuu vain vastustajan kannattajien roviolla. Olisiko FC Barcelona messeineen ja neymareineen jopa kaikkien aikojen jalkapallojoukkue?

Anakonda.fi listasi FC Barcelonan menestyskaudesta ja joukkueen tulevaisuudennäkymistä seitsemän uutista, jotka näyttävät mestaruudet uudessa valossa.

1. FC Barcelona onkin "pikkuseura"

Oletko tuntenut piston sydämessäsi, kun olet ajatellut FC Barcelonan olevan iso, rahalla mälläävä seura, joka voi ostaa kenet tahansa pelaajan maailmasta? Unohda huono omatunto, tuoreen listauksen mukaan FC Barcelona onkin maailman mittakaavassa oikeastaan ihan pikkuseura! Tai maailmasta löytyy ainakin viisi jalkapalloseuraa, joiden brändi määritellään arvokkaammaksi: listaa johtava Manchester United, joka ensimmäisenä joukkueena arvioitiin yli miljardin dollarin arvoiseksi sekä viime vuoden ykkönen Bayern Munchen ja Barcan pääkilpailija Real Madrid. Myös Manchester City ja Chelsea ovat Katalonian jättiläisen edellä. Viime vuonna FC Barcelona oli samalla listalla neljäs.

2. Ratkaiseva riita muutti suunnan

Tammikuun loppuun asti FC Barcelona näytti jäävän La Ligassa Real Madridin jalkoihin. Sitten suunta muuttui - riidan kautta, jos medioita on uskominen. Kun valmentaja Luis Enrique oli penkittänyt Lionel Messin harjoituksissa käydyn sanaharkan jälkeen vierasottelussa San Sebastianissa, alkoivat ensin huhut Enriquen potkuista ja sitten siitä, että Messi myydään pois viimeistään ensi kaudeksi. Toisin kävi: Barcelona alkoi voittaa, Luis Enriquen voimassa ollutta sopimusta tarkistettiin voittojen myötä - eikä kukaan enää puhu Messin olevan kauppatavaraa.

3. Tähtien välille löytyi harmonia

Messi näytti kentällä, että on yhä maailman paras jalkapalloilija yhden vaisumman kauden jälkeen. Messi oli ratkaisevassa roolissa myös joukkueen poikkeuksellisen tähtikolmikon Messi - Neymar - Suarez harmonian löytymisessä: kun kuka tahansa triosta onnistui maalinteossa, muut onnittelivat riemuilmein. Esimerkiksi Cristiano Ronaldo näyttää yleensä onnellisemmalta onnistuessaan maalinteossa itse. Harmoniassa kaikille Barcelonan tähdille riitti henkilökohtaista huomiota - ja joukkue menestyi. Maaleja kolmikko takoi peräti 122!

4. Mikä oli valmentajan rooli?

Luis Enrique palkattiin tekemään vuosi sitten ilman mitään mestaruuskannua jääneessä seurassa puhdistus ja suunnanmuutos. Ne koettiin. Luis Enrique onnistui, vaikka tammikuussa näytti huonolta. Hän uudisti joukkueen pelitapaa. Se nopeutui ja suoraviivaistui, vaikka Barcelonan tavaramerkkinä pidetystä lyhytsyöttöpelistä on yhä paljon jäljellä. Määrätietoisten toimiensa ohella Luis Enrique pelasi myös omaa peliään. Hän kiristi seuran johdolta parannuksia sopimukseensa ja antoi vielä Mestarien liigan voittajana ymmärtää, ettei jatko joukkueessa ole selvää. Kova veto, joka nyt näyttää pelimiehen liikkeeltä. Ilman menestystä se olisi saattanut olla joukkuetta rapauttanutta härskiä itsekkyyttä.

5. Dani Alves pelasi siirtorulettia kesken kauden

Mitä valmentaja edellä, sitä joukkue perässä. Dani Alvesin huhuttin siirtyvän kesken kevään kiivaimpien pelien. Brasilialaisen uudeksi osoitteeksi veikattiin niin Pariisia kuin Manchesteriakin. Tosin niin Messi, Dani Alves kuin vaikkapa Piquekin pelasivat kuluneella kaudella paremmin kuin edellisellä. Ehkä siksi Dani Alvesin oli helppo julistaa keskiviikon tiedotustilaisuudessa:"Sydämeni käski minut jäämään."

6. Karkaavatko tyytymättömät pelaajat?

Vaikka FC Barcelona esiintyy ihanteellisena joukkueena, pinnan alla kuplii taatusti niin kuin missä tahansa huippujoukkueessa, jossa jokaiselle pelipaikalle on tuplamiehitys maajoukkuetason pelaajia. Xavi Hernandez, FC Barcelonan ja Espanjan maajoukkueen 2000-luvun menestysjoukkueiden aivoina pidetty keskikenttäpelaaja sai kuluneella kaudella kokea olevansa 35-vuotiaana väistyvä alfauros. Ensi kaudeksi joukkueen yksi suurimmista tähdistä siirtyy Qatariin. Mitä tekee Pedro Rodriguez, Espanjan maajoukkuehylkkääjä, joka menetti pelipaikkansa aloituksessa Suarezille? Miten tyytyväinen on Ranskan maajoukkuepuolustaja Jeremy Mathieu? Entä maalivahdit, chileläinen Claudio Bravo ja saksalainen Ter Stegen, joiden kesken näytti kyllä ulospäin toimivan erikoinen työnjako: toinen pelaa La Ligassa, toinen Mestarien liigassa?

7. Haittaako ostokielto tulevaisuutta?

Dani Alvesia FC Barcelona ei päästänyt menemään, eikä välttämättä päästä Pedroakaan. Syy on seuralle asetettu ostokielto: FC Barcelona ei saa hankkia uusia pelaajia tänä vuonna lainkaan. Fifa rankaisi Barcelonaa siitä, että tämä on rikkonut alaikäisten pelaajien värväämiseen liittyviä sääntöjä. Vastaavasta rikkeestä on sittemmin asetettu tutkintaan myös Real Madrid.

Tietysti sopii kysyä, että mitäpä FC Barcelona tarvitsisi? Sillä on täydellinen joukkue, niin kuin kulunut kausi osoittaa. Hankinnatkin onnistuivat, kun kroatialainen Ivan Rakitic syrjäytti itsensä Xavin - ja Suarez onnistui maalinteossa ja hermojenhallinnassa.

Huippuseurat pysyvät huipulla kuitenkin usein sen ansiosta, että he malttavat luopua tärkeistäkin pelaajistaan ja suurimmista tähdistään. Siis siinä vaiheessa, kun fanit ovat jo adoptoineet heidät pysyväksi osaksi joukkuetta eivätkä ole huomanneet viitteitä mahdollisesta tason laskemisesta. Esimerkiksi FC Barcelonan vuoden 2009 triplamestaruutta edelsi kahden rakastetun tähden, brasilialaisen Ronaldinhon ja portugalilaisen Decon myyminen. Ennen kuluvaa kautta lähtöpassit sai peräti 15 pelaajaa, heidän joukossaan upeasti uusissa seuroissaan Lontoossa onnistuneet tähdet Cesc Fabregas (Chelsea) ja Alexis Sanchez (Arsenal).

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Biser Todorov