Kommentti: Kun valmentajista tuli peliä suurempia - Kohtaavatko he Manchesterissa?

Pep Guardiola valmentaa ensi kaudella Manchester Cityä, mutta nähdäänkö paikallisvastustaja ManUn valmentajana José Mário dos Santos Mourinho - Guardiolan vanha "vihollinen". Anakonda.fi herkuttelee todennäköisellä asetelmalla, joka nostaisi koko Englannin Valioliigan kiinnostavuutta.

Pep Guardiola yrittää jatkaa Manchester Cityssä FC Barcelonassa ja Bayern Münchenissä valmentamaansa menestysputkea: kotiseudullaan Kataloniassa Guardiola voitti Lionel Messin ja muun tähtisikerman ansiosta kolmessa kaudessa vuosina 2009 - 2012 peräti 14 eri mestaruuspokaalia, Münchenissä on tullut kahdessa kaudessa kaksi Saksan mestaruutta ja Saksan Cupin voitto.

Guardiolaa voi pitää 2000-luvun parhaana jalkapallovalmentajana maailmassa. Hänellä on tätä asemaa tavoitellessaan oikeastaan vain yksi haastaja, portugalinen José Mourinho. Hän on voittanut kaksi peräkkäistä mestaruutta niin Portugalissa (Porto), Englannissa (Chelsea) kuin Italiassakin (Inter Milan).

"I am the Special One", on Mourinho sanonut itsestään.

Itsevarmuuteen on syy: hän on valmentanut kaksi Mestarien liigan voittoa ja mestaruuden aiemmin mainittujen lisäksi myös Espanjan La Ligassa (Real Madrid) - ja lukuisia muita mestaruuksia.

Guardiolan ja Mourinhon tiet ovat kohdanneet monta kertaa. Aluksi he olivat samalla puolella, kirjaimellisesti. Kun Guardiola pelasi 1990-luvun lopussa Barcelonassa, Mourinho kuului joukkueen valmentajistoon. Tässä videossa kaksikko rutistelee toisiaan vuonna 1997.

Kun Guardiola valmensi Barcelonaa ja Mourinho tämän päävastustajaa Real Madridia, joukkueiden kohtaamiset olivat kiihkeitä - ja jännite vanhojen joukkuetoverien välille kasvoi. Noiden vuosien El Classicoista jäi elämään muun muassa tällainen video, jossa Mourinho hiipii vastustajan valmentajana neuvomaan Guardiolaa ja ilmeisesti vaihdosta kentälle menevää ruotsalaishyökkääjä Zlatan Ibrahimovicia. Kohtuullisen tavatonta!

On mahdollista, että ensi kaudella nämä vanhat toverit - ja myöhempien aikojen viholliset - kohtaavat Manchesterin joukkueiden valmentajina. Guardiolalla on jo kolmen vuoden sopimus Cityn kanssa, ja joulukuussa Chelseasta potkut saaneen Mourinhon huhutaan siirtyvän kaupungin toisen jättiläisen valmentajaksi. Mourinhon ja Manchester Unitedin neuvotteluista on kirjoittanut muun muassa brittimedia Mail Online.

Espanjan La Liga on ollut aikamme valovoimaisimpien pelaajien, muun muassa Messin, Ronaldon, Neymarin ja Suarezin ansiosta ehkäpä maailman arvostetuin jalkapallosarja viime vuosien ajan. Mutta tähtivalmentajakaksikon mahdollinen ajautuminen saman kaupungin eri joukkueisiin, kohdentaa entistä enemmän huomiota Valioliigaan.

Rahalla saa siis paitsi pelaajia (joita Helsingin Sanomien mukaan on ostettu Valioliigaan yli miljardilla eurolla viime kevään jälkeen) myös valmentajia. Guardiolan sopimus tuo hänelle 21 miljoonaa puntaa vuodessa kolmen vuoden ajan.

Pasi Kostiainen