Johan Cruyff 1947 - 2016 - "Jalkapallon Bowie" kuoli

Hollantilaisen ja katalonialaisen jalkapallon suurmies, pelaajana ja valmentajana legendaarisen maineen hankkinut Johan Cruyff on kuollut 68-vuotiaana. Anakonda.fi muistelee yhtä jalkapallon suurista pelaajista - ja persoonista.

Musiikkiuutisissa on ollut surureunat viimekuukausina. Useita noin 70-vuotiaita mestareita on kuollut - suurimpana menetyksenä heistä David Bowie. Loputon uudistaja, suuri persoona ja valovoimainen tähti.

Kun torstai-iltapäivänä tuli viesti hollantilaisen jalkapallotähden Johan Cruyffin kuolemasta 68-vuotiaana, sain sosiaalisessa mediassa viestin jalkapallohullulta, kulttuurisesti varsin laajasti sivistyneeltä ystävältäni. Hän viesti, että nyt kolahti - "Bowiessa ja Cruyffissa oli paljon samaa".

Niin oli.

Urheileva maailma menetti uudistajan, suuren persoonan ja valovoimaisen tähden.

                                                 * * * * *

Johan Cruyff oli Hollannin maajoukkueen suurin tähti, kun Hollanti pelasi totaalista futista ja selvisi vuonna 1974 jalkapallon MM-turnauksen loppuotteluun. Cruyff oli valmentaja Rinus Michelsin luoman pelityylin täydellisin toteuttaja, taitava ja älykäs pelaaja, joka pystyi kentällä sekä omiin ratkaisuihin että tekemään joukkuetovereistaan parempia.

Näin olen lukenut - ja katsonut myöhemmin tallenteilta ja muun muassa YouTubesta, miksi Cruyffia on pidetty niin ainutlaatuisena pelaajana. 1970-luvulla ei Hollannin tai Espanjan liigaa nähnyt mistään. Jalkapallon MM-turnauksen "kaikki matsit" katsoin vasta 11-vuotiaana vuonna 1978. Hollanti oli niissäkin kisoissa suosikkini pelityylinsä takia, mutta joukkueen hyökkääjäsankareita olivat Rob Rensenbrink ja Johnny Rep. Cruyff oli kieltäytynyt kisoista poliittisista syistä: Argentiinaa hallitsi sotilasjuntta ja kymmeniä tuhansia maan kansalaisia oli kadonnut jäljettömiin.

Cruyff oli siis periaatteen mies niin kuin 1960-luvulla nuoruutensa elänyt hollantilainen vain saattoi olla. Pakko arvostaa - vai osaatteko kuvitella, että Cristiano Ronaldo jättäisi Venäjän tai Qatarin MM-turnauksen väliin poliittisten syiden takia?

Tosin Cruyffin maajoukkueuran päättymisestä vuoden 1977 MM-karsintaan liikkuu monenlaisia huhuja. Oliko syynä sittenkin hänen perheeseensä kohdistunut kidnappausuhka? Vai se, etteivät kotijoukot katsoneet hyvällä hyökkääjähurmurin matkaa lattarimimmien keskelle viikkokausiksi?

                                                * * * * *

Cruyffin poliittisuutta ei käy kieltäminen, vaikka ihan silkkaa potaskaa eivät olisi muutkaan häneen liitetyt tarinat. Vuonna 1973 Cruyffin seura Amsterdam Ajax tahtoi myydä tähtensä Espanjaan. Mutta vuonna 1973 Espanja oli vielä diktaattori Francon vallassa - eikä tiedostava Cruyff suostunut menemään tuon ajan suurseuraan ja Francon käsikassarajoukkueeseen - Real Madridiin. Ei, Cruyff tahtoi Barcelonaan.

Alkoi FC Barcelonan suuruuden aika. Juuri tuolloin luotiin Cruyffin avulla Barcelonan pelityyli, joka oli kopio Ajaxin ja Hollannin maajoukkueen total footballista. Miehet liikkuivat, pallo liikkui. Pallo oli hallussa, peli oli hallussa.

Cruyffista tuli eräänlainen kunnia-katalonialainen. Hän antoi pojalleen, itsekin pelaajauran luoneelle pojalleen katalonialaisen nimen Jordi. Pelaajauransa jälkeen hän valmensikin Barcelonaa vuodet 1988 - 1996 ja vielä vuonna 2009 hänet kutsuttiin Katalonian maajoukkueen valmentajaksi.

Entä mitä hän kirjoittikaan vuonna 2010 jalkapallon MM-turnauksen yhteydessä, kun Espanja ja Hollanti kohtasivat? Cruyff käänsi selkänsä synnyinmaalleen - ja perusteli temppua jalkapallolla. Hollannin peli kun oli hänen mielestään rumaa, Espanjan taas kopio FC Barcelonan kauniista palloleikistä. Samasta pelityylistä, jota hän oli ollut aikanaan tuomassa Hollannista Barcelonaan.

Cruyffin ihailijaksi ja suoranaiseksi kopioijaksi on tunnustautunut muun muassa Pep Guardiola, FC Barcelonan ja Bayern Münchenin lukuisiin mestaruuksiin valmentanut entinen Barcelonan pelaaja. Myös Saksan vuoden 2014 MM-joukkueen pelityylin on sanottu sisältäneen vaikutteita Cruyffin nykyjalkapalloon tuomista, ja Guardiolan Barcelonassa ja Münchenissä kehittämistä ajatuksista.

                                                * * * * *

Barcelonassa Cruyff myös eri uutislähteiden mukaan kuoli. Hän oli sairastunut keuhkosyöpään toisen kerran viime vuonna, ensimmäisestä hän parantui vuonna 1991. Silloin hän luopui myös tupakoinnista.

Hollannin maajoukkue pelannee seuraavan ottelunsa surunauhoissa, samoin Ajax ja FC Barcelona.

Hiljaiseen hetkeen on syytä kaikilla jalkapallon ystävillä. Yksi lajin kaikkien aikojen suurimmista on poissa.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Rob Mieremet/ Johan Cruyff vuonna 1974